Tweede Kamer: ‘Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël’

hoofdstad van israël

Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël. Dat vindt althans een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer. 

Jeruzalem de hoofdstad van Israël?

Vandaag (21 november) werd tijdens het debat over de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een motie van Kamerleden Wilders en De Roon weggestemd. Het PVV-duo verzocht de regering om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de Nederlandse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Naast de PVV stemden alleen de ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie in met de motie.

Nederland is niet het enige land dat Jeruzalem niet erkent als hoofdstad van de Joodse staat. Wereldwijd doen maar een paar landen dat, waaronder Rusland (West-Jeruzalem), Tsjechië en Vanuatu.

Update 6 december 2017: Verenigde Staten erkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël en verplaatsen hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem

Eerder deze maand stemde de Tweede Kamer wèl in met een motie die de regering oproept om zich uit te spreken tegen de anti-Israëlische hetze binnen organen van de Verenigde Naties. Die motie werd ingediend door de PVV, SGP en Forum voor Democratie.

Lees ook: Dit vinden de politieke partijen over Israël

Ook tegen Palestijnse staat

Tijdens het begrotingsdebat werd ook gestemd over een motie van DENK-leider Tunahan Kuzu, die opriep om Palestina als staat te erkennen. Ook die motie haalde het niet. Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen, net als 50PLUS, SGP en Forum voor Democratie.

De D66-stem vóór erkenning van een Palestijnse staat is opmerkelijk, want de partij gaat daarmee in tegen het beleid van de regering waar het zelf deel van uitmaakt.

Met 86 stemmen tegen lijkt Nederlandse erkenning van een Palestijnse staat verder weg dan ooit. Vorig jaar haalde dezelfde motie van toenmalig SP-Kamerlid Harry van Bommel het met vijf stemmen verschil nèt niet.

Lees ook: 6 redenen voor een herenigd Jeruzalem

17 Comments

 • Tja het is erg jammer dat onze regering zich zo opsteld Tweede Kamer: ‘Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël. De bijbel is helder en Gods woord is De Waarheid. En God weet wat Hij doet en ook dat staat beschreven in de bijbel het woord van God, daar kan de mens of satan niets aan veranderen helemaal niets. Wel waarschuwde de bijbel; kom niet aan Gods oogappel, een oog is zeer gevoelig.

  Reply
 • Helemaal mee eens , de Staat Israël en Jeruzalem de hoofdstad, in de toekomst wordt het de Wereldstad!!

  Reply
 • Het is een gotspe Jeruzalem niet als hoofdstad te erkennen. Wat mankeren die politici toch? Zou Nederland het accepteren wanneer de wereld niet Amsterdam maar Den Haag als hoofdstad zouden betitelen. Het maakt me boos en verdrietig dat buitenlanders menen iets over de binnenlandse aangelegenheden van een democratische staat als Israël te zeggen denken te hebben ! Waarvan akte !

  Reply
 • Jeruzalem altijd was en altijd zal zijn de hoofdstad van Israel, die lui van de tweede kamer moeten hun aardrijkskundelessen overdoen en zeker hun geschiedenis.

  Reply
 • Onze volksvertegenwoordigers zijn behoorlijk de weg kwijt. Erg jammer, vooral voor Nederland als land met haar inwoners. Maar wat zo mooi is.. God gaat gewoon door.. Hij laat zich door niemand tegen houden. En er staat geschreven: Wie mij volk zegent zal ik zegenen. Zou geweldig zijn als onze regering dit begreep… Gelukkig geld dit ook voor het individu… Wij houden van Israël als land en het land is meteen Zijn Volk. Zegen Allen.. Amen

  Reply
 • Ik zie de verbazing over de D66-stem die vóór erkenning van een Palestijnse staat is uitgebracht. Ik niet! Immers, Sigrid Kaag van D66 is getrouwd met een Palestijn. Zij heeft haar eigen agenda. Dat ze achteraf een mogelijke reprimande krijgt van haar collegae, zal haar niet van haar stuk brengen. Zij is voor Israël ‘bad news’.

  Reply
 • Voor velen is het moeilijk te constateren waar Nederland heen gaat. Nederland erkent God niet en heeft in 2013 God uit het wetboek verwijderd. Dat signaal maakt duidelijk dat een ieder ongestraft God mag lasteren. De waarden en normen binnen de Nederlandse grenzen zijn daarmee enorm gedaald. Haat, nijd, discriminatie etc. Als we nu zien dat Nederland Jeruzalem niet erkent als hoofdstad van Israel dan wil dat alleen zeggen dat niet alleen op geloofsvlak Nederland zich meer begint te distantiëren, maar ook met het oog op eigen veiligheid. Als de wereld Jeruzalem niet accepteert dan doen wij dat ook niet. Stel je voor dat we daarvoor afgerekend zullen worden. Maar ook Palestina accepteren we dan niet.

  Nederland misbruikt haar politieke zienswijze om het geloof volledig uit te bannen. We zien het vooral in de structuur van wet en regelgeving waarin zaken opgenomen worden die lijnrecht tegenover de waarden en normen staan van iedere individu. Daar waar de regering zich meer als drugsbaron begint op te stellen door legalisatie van drugs, sterven er miljoenen mensen aan kanker vandaag door het gebruik van sigaretten welke accijns opleveren voor de staatskas. De ene zijn brood is de ander zijn dood. Maar dat juist de regering daarin een grote hand in heeft is ook de doorn in het oog van het buitenland welk zulk een beleid hekelt.
  Daar waar ouderen hun pensioen moeten inleveren om langer door te werken omdat het miljarden oplevert voor de staatskas zien we dat het deze regering om geld gaat en de mens als individu niet meer de menswaardige plek heeft gekregen binnen de samenleving. Misschien dat voor kinderarbeid ook een wet voor gecreëerd kan worden om die lonend te maken voor de staatskas. Het moet niet erger worden.

  Het is dus gek niet dat Nederland zich als zo danig opstelt en God verbannen heeft omdat Die een belemmering zou zijn voor hun zondig gedrag. Zie het zo. Alles dat Nederland doet om haar rijkdom voor het oog meer vorm te willen geven is exact als het planten van bommen met een kluit.
  Als ze staan dan staan ze recht maar hun wortelen zijn niet diep in de aarde gevestigd. Bij een kleine of minste storm vallen ze massaal om. De tijd dringt. We moeten bidden voor Nederland want ze glijd langzaam naar de verdoemenis.
  Niet alles wat onze ogen zien is echt. Laat u daarom niet misleiden door wat u “denkt” te zien en te horen.

  Jeruzalem zal er ooit niet meer zijn leren we in de bijbel. Maar de tweede Jeruzalem zal haar plaats innemen. Wij als Christenen dienen ons te focussen op onze wederopstanding want de vernietiging van de aarde zullen we niet tegen kunnen houden. Moeten we ook niet willen want anders komt er geen tweede Jeruzalem. Aanwezig zijn bij de eerste opstanding is waar we ons naar uit dienen te strekken. Het is niet een ieder voor zich maar “samen” in eenheid en een lichaam van Christus elkaar stimuleren het goede gevecht te overwinnen.

  Reply
  • Blahblah eeuwenoude door mensen handen geschreven vertellingen. Meerder malen vertaald en mis-geïnterpreteerde teksten door bijbel geleerden samengestelde canonieke boekenreeks gebruiken om je recht te halen. Kom op.

   Reply
 • (…) Want het volk en het koninkrijk die u (bedoeld wordt Sion, Jeruzalem, Israël; ms) niet willen dienen, zullen te gronde gaan, en die volken zullen zeker verwoest worden. (…) Dit staat opgetekend in Gods Woord, in Jesaja 60:12,13. Nederland is bezig zichzelf te gronde te richten. Verootmoediging en gebed van Gods kinderen, om te smeken om bekering en opwekking, is dringend geboden.

  Reply
 • Ik denk dat God er is voor alle mensen, dus ook voor de Palestijnen die verjaagd, bezet en onderdrukt worden. Ook voor hen is Jeruzalem een heilige stad. Heb uw naaste lief als u zelf. Denk aan de barmhartige samaritaan. Israel mag bestaan, maar Palestina ook. Die mensen moeten toch ook ergens wonen? Het breekbare vredesproces is verstoord door de beslissing van Trump. Waar bemoeit hij zich mee? Laat de Israeleiten en de Palestijjnen er zelf uitkomen. Een tweestatenoplossing is voor iedereen het beste.

  Reply
 • Jeruzalem is zeer zeker de hoofdstad van Israël! Lees de geschiedenis. Jeruzalem is heropgebouwd met Joods kapitaal, en de Joden verbleven daar al 600 j. voor de Islam bestond. Dus dat ontkennen is de geschiedenis vervalsen! Jeruzalem staat ook als hoofdstad van Israël op Wikipedia en in de encyclopedie, in geschiedenis boeken, en andere oudere geschriften. etc..Dus het is welletjes, de Joden zijn al genoeg bestolen in de geschiedenis, en nog is er een hetze aan gang tegen Joden, waarom? Vanwaar die blinde haat?

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *