Iets moois doen voor mensen die het minder hebben, maar vind je alleen geld geven niet genoeg? Dan doneer je toch gewoon jezelf! Dat kan met de actieve jongerenreizen van Isreality. Deze zomer trekken we er weer op uit met twee jongerenreizen naar Israël, waarbij we de handjes uit de mouwen steken.

Ieder jaar bezoeken honderdduizenden toeristen Jeruzalem: ze bidden bij de Klaagmuur, nemen een kijkje in de Graftuin en wandelen uren door de straten van de Oude Stad. Wat je als toerist vaak niet meekrijgt, is dat Jeruzalem ook een arme stad is.

Bijna 40% van de inwoners van Jeruzalem leeft onder de armoedegrens. Voor die mensen ga jij tijdens je reis wat betekenen! Je gaat namelijk drie dagen klussen in de wijk Kiryat HaYovel èn twee dagen meedraaien in het team van gaarkeuken Hineni.

Klussen in Kiryat HaYovel

Kiryat HaYovel is één van de armste wijken van Jeruzalem. Er wonen veel immigrantengezinnen uit India, Rusland en Ethiopië. Ze hebben elke maand veel moeite om rond te komen, laat staan dat ze geld hebben om hun huis op te knappen… Daar kunnen ze jouw hulp goed bij gebruiken!

Daarom trekken we gewapend met een kwast, een hamer en een hark door de wijk om de flatgebouwn in Kiryat HaYovel nieuw leven in te blazen. Met een simpel likje verf hier, of een netjes aangeharkte tuin daar zorg je dat de bewoners weer trots worden op hun wijk en stad.

In deze video krijg je een indruk van de wijk en het vrijwilligersproject:

Meedraaien in de gaarkeuken

Hineni is één van de gaarkeukens waar de allerarmste inwoners van Jeruzalem terecht kunnen voor een gratis maaltijd. Eigenlijk is het een ‘humanitair restaurant’, zoals de Nederlands-Israëlische Hineni-directeur Benjamin Philip het liever noemt. Mensen die op de liefdadigheid van Hineni zijn aangewezen hebben vaak helemaal niets: geen vaste verblijfplaats, geen geld en zeker geen eten. Hineni is dus hard nodig, en ook hier ben jij van grote waarde.

Je draait tijdens de reis twee dagen mee in het keukenteam van Hineni. En daar hoef je echt geen sterrenkok voor te zijn: we vragen alleen heel veel liefde, inzet en enthousiasme!


Benjamin Philip in de gaarkeuken van Hineni.