VIDEO: De laatste woorden van vredesduif Rabin

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat de Israëlische premier Yitzhak Rabin werd vermoord. Nadat Rabin in Tel Aviv had gesproken tijdens een massamanifestatie voor de Oslo-akkoorden, liep hij het podium af onderweg naar zijn auto. Toen hij daar bijna was, schoot de orthodoxe rechtsextremist Yigal Amir de Israëlische premier dood.

Rabin was in Israël geliefd en gehaat om het sluiten van de Oslo-akkoorden; een vredesverdrag met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Rabin werd door veel Israëli’s gezien als vredesduif en kreeg ook internationale waardering voor zijn pogingen tot toenadering tot de Palestijnen, toen hij in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Maar andere Israëli’s zagen in Rabin juist een landverrader, omdat hij volgens hen met het sluiten van de Oslo-akkoorden de Israëlische ziel zou hebben verkocht aan de Palestijnen.

Beluister hier de indrukwekkende laatste woorden van Yitzhak Rabin uit de toespraak die hij op 4 november in Tel Aviv hield: “Maar boven alles heeft het volk van Israël bewezen dat vrede niet alleen in onze gebeden aanwezig is, maar dat het er al daadwerkelijk is.”

Foto: Oded Balilty/AP.

Leuk? Deel!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
•• Events

Israel in Fusion
Music Night

Isreality ft.
thinc conferentie

Isreality
Jongerenweekend

Word gratis lid!
Ontvang ons toffe Isreality Magazine