Jubeljaar in Jeruzalem

Jeruzalem is misschien wel de meest omstreden stad ter wereld. Maar het is ook de stad die het vaakst genoemd wordt in de Bijbel. De stad die God Zelf heeft uitgekozen om er te wonen! Over deze bijzondere stad gaat de tentoonstelling ‘Jubeljaar in Jeruzalem’.

In 2017 was het vijftig jaar geleden dat Jeruzalem werd herenigd in de Zesdaagse Oorlog. Op 7 juni 1967 drongen Israëlische parachutisten de Oude Stad binnen via de Leeuwenpoort en stonden binnen korte tijd oog in oog met de Klaagmuur, het Westelijke deel van de Tempelmuur. dichtbij waar vroeger het Heilige der Heiligen was in de Tempel. Voor Jeruzalem was 2017 een jubeljaar! Jeruzalem was, is en blijft de stad met een centrale rol in de Bijbel. Jeruzalem zal altijd het brandpunt van de politiek zijn. En het blijft de stad van ons geloof — ook het geloof in de toekomst van het Koninkrijk van God en de Messias!

De tentoonstelling

De zomertentoonstelling Jubeljaar in Jeruzalem was van mei t/m begin september 2017 te zien in het oude Israëlcentrum aan de Patroonstraat 1 in Nijkerk. Na de verhuizing naar het nieuwe Israëlcentrum aan de Henri Nouwenstraat 34, werd de tentoonstelling daar in kleinere opstelling opgebouwd in de expositieruimte op de eerste verdieping. Daar was de tentoonstelling tot eind april 2018 te zien. De tentoonstelling was opgedeeld in drie delen, waarin de Bijbelse geschiedenis en archeologie van Jeruzalem; het hedendaagse Jeruzalem en de recente geschiedenis hoe de stad; en de toekomst van de stad, zoals we hierover mogen lezen in de Bijbelse beloften aan Israël werden besproken. De tentoonstelling mondde uit in een prachtige film, getoond op een grote wand, waarin de geschiedenis van de stad werd doorlopen.

Bekijk hieronder de overige filmpjes uit deze expositie.