fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Legendarische piano van tempelhout?

  In al het nieuws over Israël stuitte de redactie op een intrigerende legende over een wereldberoemde piano in Israël: de Siena piano. Deze piano wordt geveild. Verwachte opbrengst: 1,5 tot 2 miljoen.

  In de muziekwereld is de Siena piano legendarisch. De Italiaanse klavecimbelbouwer Sebastiano Marchisio bouwde deze piano. Hij begon in 1799 met de bouw ervan, maar het waren zijn zoon en kleinzoon die halverwege de negentiende eeuw de piano afmaakten. Het geluid van dit instrument wordt omschreven als uniek, teer als een klavecimbel maar ook krachtiger zoals een piano. Maar het bijzondere geluid is pas echt uniek door het materiaal waarvan de piano van is gemaakt – althans wat de overlevering daarover aangaat.

  De piano is namelijk gebouwd van Libanees cederhout. Het verhaal gaat dat dit hout uit de ruïnes van een kerk komt. De inwoners van Turijn beweerden dat dit hout in die kerk uit de tempel in Jeruzalem kwam. Tijdens de vernieling van de tempel in Jeruzalem in het jaar 70 zou de Romeinse generaal Titus hout van de tempel mee naar huis hebben genomen.

  Koninklijk

  Toen de piano af was, kreeg de kleindochter van Marchisio het instrument. De piano werd vaak gebruikt voor publieke optredens. Daarom besloot de markies van Siena het uiterlijk van de piano te verfraaien. Familie van Marchisio kreeg daarvoor de opdracht. De piano werd versierd met engelen, leeuwen, maskers, draken, en ook de portretten van de componisten Händel en Mozart.

  In 1868 kocht de stad Siena de piano als een geschenk voor de toekomstige koning van Italië, Umberto I. De koning vertelde jaren later een Joodse concertpianist die hij in Jeruzalem hoorde spelen over de piano. Hij nodigde de man uit om op de piano te komen spelen, maar daar kwam het nooit van.

  Onherkenbaar

  Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween het instrument uit het paleis. Merkwaardig genoeg werd het weer gevonden na de slag bij El Alamein in Noord-Afrika, in het zand tussen kratten met geroofde buit door de nazi’s. Overgoten met pleister, was het iets onherkenbaars. Maar Avner Carmi, een pianomaker uit Tel Aviv die diende in het Britse leger, wist de piano min of meer in veiligheid te stellen; de piano met pleisterlaag werd gebruikt om de troepen te vermaken.

  In ere hersteld

  Daarna verdween de piano weer, maar verbazingwekkend wist Carmi hem weer op te sporen. Hij vond de piano – nog steeds met pleisterlaag – kort na de oorlog bij een handelaar in Tel Aviv. Toen hij het pleister verwijderde was hij pas echt verbaasd. Hij herkende de bijzondere elementen van de piano die zijn opa hem had beschreven, toen hij vertelde over zijn ontmoeting met de Italiaanse koning. Carmi restaureerde de oude piano en nam hem mee naar de VS in 1953. En opnieuw speelden concertpianisten op dit bijzondere instrument, waaronder ook Arthur Rubinstein. In 1970 nam Carmi de piano weer mee terug naar Israël en in 1996 werd de piano door zijn dochter verkocht aan een Israëlische verzamelaar, nadat haar ouders waren overleden. Nu is de piano opnieuw te koop, via een veiling. Wie de nieuwe eigenaar is of wordt, en of daar net zo’n verhaal aan kleeft, dat blijft nog even gissen.

  De Siena Piano. | Foto: World Piano News