fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • ‘Ik ontdekte de Joodse Smadar

  Door Joanne Nihom

  De 48-jarige duizendpoot Smadar Morag – “ik voel me dertig” – is geboren in Israël, uit een Joods-Nederlandse moeder en een Joods-Egyptische vader. Ze is stand-upcomedian, reist door Israël (en het buitenland) met haar show, heeft een eigen Facebookpagina en maakt televisieprogramma’s waarin ze Israël en haar leven laat zien en: “Ik heb ook nog een zoon Dannel (13) en een dochter Eliana (11).”  

  “In 1967 verhuisde mijn moeder naar Israël. Ze was verpleegster en wilde het land en de mensen daar helpen. Ze ontmoette er mijn vader, een politieagent die oorspronkelijk uit Egypte kwam. Grotere verschillen dan die tussen hen zijn bijna niet voor te stellen. Twee totaal andere culturen. Mijn blanke moeder die keurig ABN spreekt. Mijn bijna zwarte vader die Nederlands spreekt met een zwaar Israëlisch accent.

  “Smadar is de belangrijkste in de wereld, dacht ik altijd. Toen ontdekte ik dat dat G’d was.”

  Na mijn geboorte zijn we naar Nederland verhuisd. Mijn christelijke opa, die eigenlijk mijn opa niet is, maar bij wie mijn moeder ondergedoken is geweest, werd ziek. Mijn moeder vond dat een mooi moment om iets voor hem terug te doen en is hem gaan verzorgen. We woonden in Hattem waar ik opgroeide en een fijne kindertijd had. Een gezin dat de Joodse feestdagen vierde, niet koosjer at en ook de Sjabbat niet hield.

  Glamourwereld

  Na mijn middelbareschooltijd hebben we met de hele familie – ik heb nog twee broers – even in Israël gewoond. Maar het waren daar toen moeilijke tijden en we zijn weer teruggekeerd. Acteren en optreden zit in mijn genen, dus ging ik naar de toneelschool waarna ik letterlijk de glamourwereld inrolde. Ik speelde in musicals van Joop van den Ende en in diverse televisieseries. Een leuk en wild bestaan.

  Op mijn dertigste kwam ik in Amsterdam de Israëlische Igal tegen. Ik had me zo voorgenomen mijn moeder niet te volgen en niet in een totaal andere cultuur te trouwen. Maar ik viel als een blok voor hem. Een lieverd, die net als ik weinig aan zijn Jodendom deed en net zoals mijn vader Nederlands sprak met een zwaar Israëlisch accent. Acht jaar geleden wilde hij terug naar Israël en ik volgde hem.

  Orthodox

  Igal besloot orthodox te gaan leven. Dat zorgde bij mij voor een totale identiteitscrisis. Door de verhalen over de oorlog van mijn moeder en het enorme verdriet omdat zij haar hele familie had verloren, wilde ik nooit echt iets met het Jodendom te maken hebben. Heel lang leefde ik in ontkenning.

  De Smadar die ik kende, was een musicalster met een enorme drive en een grote carrière. Ik kwam door de religie in een andere laag terecht en ging op mijn vijfendertigste op zoek naar mezelf en ontdekte de Joodse Smadar. Vragen als: welke plek heeft G’d in mijn leven? kwamen op. Ik ontdekte dat mijn leven vrij leeg was geweest en eenzaam. Dat ik me altijd een blaadje had gevoeld dat meevliegt in de wind, omdat het niet weet tot welke boom het behoort.

  Smadar is de belangrijkste in de wereld, dacht ik altijd. Toen ontdekte ik dat dat G’d was. Het veranderde mijn leven. Vroeger bijvoorbeeld vond ik het altijd raar om tzedaka te geven, het Joodse gebod om behoeftigen te helpen. Waarom moet ik arme mensen geld geven? Laten ze gaan werken. Nu kijk ik daar anders tegen aan. Mijn taak is om ook voor anderen te zorgen en het leven door te geven, ook aan iemand die het minder heeft dan ik.

  Net zoals mijn man werd ik ook religieus en bedek, zoals dat hoort bij orthodoxe vrouwen, mijn hoofd. Soms denk ik wel eens, zou G’d niet moe van me worden? Iedere dag spreek ik wel even met hem. Maar tot nu toe luistert Hij goed.

  Mensen bereiken

  Ik reis door het land als stand up-comedian met mijn eigen show, waarin ik mijn levensverhaal vertel op een humoristische manier. Over de twee culturen waarin ik ben opgegroeid, en over mijn zoektocht in het leven. Ik ben een Facebookpagina gestart, Shalom uit Israël, en ik werk voor Orot Joodse televisie, waar ik programma’s voor maak. Beide zijn ontstaan, omdat het beeld dat de Nederlandse media geven over Israël eenzijdig is en vaak zelfs anti-Israël.

  Via social media kan ik veel mensen bereiken. Tijdens mijn shows vertel ik hoe belangrijk het is om met geloof te leven en vertrouwen te hebben in het leven. Ook over de oorlog en de generaties van vandaag. Het is niet gestopt zeventig jaar geleden, het verdriet gaat nog generaties door. Toch gaat het leven door. Ook in onze familie. Mijn moeder is alleen teruggekomen uit de oorlog. Zij kreeg drie kinderen en inmiddels zijn er negen kleinkinderen. Ledor wador, van generatie op generatie.”

  » bekijk Smadar Morags facebookpagina

  » Orot Joodse televisie