Lees hier de achtergronden over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Israël van de kaart

Als je in Arabische landen een kaart van Israël wilt kopen, dan heb je een probleem. Die zijn er namelijk niet. De meeste Arabieren noemen het land namelijk niet Israël, maar Palestina. Ook op kaarten van de Palestijnen zul je de naam Israël niet tegenkomen. Ook daarop wordt heel het gebied Palestina genoemd.

Palestina?

Veel Arabieren zeggen dat Israël het land Palestina bezet houdt. Ze vinden dan ook dat Israël niet zou moeten bestaan. Het land is van de Palestijnen en niet van de Joden. Ook veel mensen in het Westen denken dat de Joden een Palestijnse staat bezet houden. Maar is dat wel zo?

Palestina is nooit een zelfstandig land geweest. Het was de naam van een gebied dat bij een ander land hoorde. Eigenlijk een soort provincie dus. Zo heeft Palestina wel vierhonderd jaar bij het Turkse rijk gehoord. Na de Turken werd Engeland in dit gebied de baas. Palestina bestond toen uit een groot gebied ten oosten en ten westen van de Jordaan.

Grenzen

De Engelsen hadden gezegd dat ze positief waren over het plan van de Joden om te gaan wonen in Palestina. Daarvoor werden afspraken gemaakt die door de Joden, Arabieren en de Verenigde Naties werden goedgekeurd. De Joden hoopten dat ze daardoor weer binnen de grenzen van het oude Israël konden gaan wonen. Maar dat was te vroeg gejuicht. Eerst besloot Engeland dat het gebied ten oosten van de rivier de Jordaan een zelfstandig land zou worden. Het werd daar voor Joden verboden om te gaan wonen. Zij mochten nu alleen nog aan de westkant gaan wonen. Maar ook daar kwam verandering in. Er werd besloten dat ook dit gebied moest worden opgedeeld: één deel voor de Arabieren en één deel voor de Joden.

Blij

Ondanks het feit dat er van het eigenlijke gebied weinig meer over was, waren de Joden toch heel blij met het gebied dat ze kregen toegewezen. De Arabieren waren het er niet mee eens en gingen in de aanval. Toch lukte het de Joden om in 1948 de staat Israël uit te roepen en stand te houden tegen de Arabische legers. Een aantal keren probeerden deze landen Israël te vernietigen, maar steeds mislukte dat. Nog steeds weigeren veel Arabische landen het Joodse land Israël te erkennen. Nu begrijp je waarom het zo lastig is om in die landen een kaart van Israël te kopen.

Palestijn en Palestina

In de Bijbel kunnen we lezen over de Filistijnen. Dit niet-Arabische volk kwam uit Kreta (Griekenland) en ging wonen aan de kust van Israël. In de tijd van de richters waren de Filistijnen soms de baas in Israël. Dat bleef niet zo. Israël werd bevrijd van de Filistijnen en na een lange tijd verdwenen ze helemaal uit het land.

Nu de Palestijnen. Zij beweren vaak dat ze afstammen van de Filistijnen. Maar de Palestijnen zijn Arabieren en kunnen dus niet afstammen van de Filistijnen. Waarom zeggen ze dit dan toch?

Palestina

Tweeduizend jaar geleden waren de Romeinen de baas in Israël. Nadat de Israëlieten een oorlog tegen de Romeinen hadden verloren, gaven de Romeinen het land een andere naam. Om de Israëlieten te pesten noemden ze het land voortaan Palestina. Deze naam deed hen denken aan hun oude vijanden: de Filistijnen.

Bijna tweeduizend jaar later waren de Engelsen de baas in Israël. Ook toen heette het gebied Palestina. In dat gebied gingen in die tijd veel Joden en Arabieren wonen. De Joden trokken weg uit de landen waar ze vervolgd werden. De Arabieren trokken naar het gebied Palestina, omdat de leefomstandigheden daar beter waren. Iedereen die in het gebied Palestina woonde, werd in die tijd Palestijn genoemd. Zo heette bijvoorbeeld de krant van de Joden ‘The Palestine Post’. De Arabieren vonden de naam Palestijn maar niks, zij hadden liever dat ze gewoon Arabieren werden genoemd. Ook het land noemden ze niet Palestina.

Israël

Toen werd in 1948 de staat Israël uitgeroepen. Zo kreeg het land weer zijn oude naam terug. Na een oorlog kwam een gedeelte van het land in handen van de buurlanden van Israël: Egypte en Jordanië. De Arabieren gingen vanuit deze gebieden Israël aanvallen, totdat Israël deze gebieden veroverde in de Zesdaagse Oorlog (1967). Vanaf dat moment gingen de Arabieren die in deze gebieden leven zich Palestijnen noemen. Vooral hun leider Arafat deed dat. Ze hebben daarvoor gekozen, omdat ze zo meer kans denken te maken op een eigen land. Is er geen volk, dan hoeft er ook geen land te komen. Daarnaast zeggen ze dus dat ze afstammen van de Filistijnen. Zo lijkt het alsof ze daar al heel lang wonen.

 

 

Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever is een gebied in Israël waar veel Palestijnen wonen. Daarom vinden veel mensen dat de Palestijnen daar een eigen land moeten krijgen. Samen met de Gazastrook, een klein gebied aan de Middellandse Zee, zou dit een Palestijnse staat moeten worden. Nu komt de naam Westelijke Jordaanoever niet in de Bijbel voor. In de Bijbel heet dit gebied Judea en Samaria.

Na de Tweede Wereldoorlog viel Jordanië haar buurland Israël aan. Het gebied dat ze toen veroverden, werd vanaf dat moment de Westelijke Jordaanoever genoemd. Jordanië lag aan de ene kant van de rivier de Jordaan, het gebied dat ze veroverd hadden aan de andere kant, de westkant. Nu denk je bij een oever aan een smal stuk grond, maar dat is hier niet het geval. Het gaat om een groot gebied dat wel veertig kilometer breed is. Daarom is de naam ‘oever’ een beetje vreemd.

Toch wordt deze naam steeds meer gebruikt, zelfs nadat Israël het gebied op Jordanië had veroverd. Dat komt omdat de naam Judea ‘land van de Joden’ betekent. Je snapt wel dat het dan moeilijk wordt om daar een ander (Palestijns) land te vestigen. Ook Samaria is echt een Bijbelse naam. Nu vinden veel mensen dat er geen Joodse mensen in de Westelijke Jordaanoever mogen gaan wonen. Ze zeggen dat dat niet eerlijk is voor de Palestijnen. Toch was dit gebied eerst aan de Joden beloofd. Zelfs het gebied dat nu het land Jordanië is, was bedoeld voor de Joden om daar te gaan wonen. Maar dat is nu dus allemaal anders. Toen het land Jordanië werd gesticht, mochten daar helemaal geen Joden meer gaan wonen. En nu dus ook niet meer in Judea en Samaria.

Gaza

Veel van jullie hebben ons vragen gesteld over de situatie in Israël. Veel kinderen zien de verschrikkelijke beelden uit Gaza en vragen zich af: hoe kan Israël dit nu doen?! Voor jullie hebben we een aantal vragen en antwoorden op deze website gezet. Lees dus snel verder.

 

Vraag: Waarom is Israël een oorlog begonnen tegen de mensen in Gaza?

In Gaza is de organisatie Hamas de baas. Zij willen heel Israël vernietigen. Een paar jaar geleden was er een staakt-het-vuren-bestand tussen de Hamas en Israël. Hamas heeft dit bestand niet verlengd. Israël is de strijd dus niet begonnen, maar Hamas. Daarnaast vecht Israël alleen tegen de Hamasstrijders en niet tegen de burgers van Gaza.

Israël wist al heel lang dat er duizenden wapens door de honderden tunnels die er zijn gegraven tussen Egypte en de Gazastrook werden gesmokkeld. Toch viel Israël niet aan, omdat ze wisten dat een strijd in Gaza veel slachtoffers zou kosten.

 

Vraag: De Palestijnen kunnen toch Israël helemaal niet aanvallen? Ze hebben helemaal geen wapens. Ze kunnen alleen maar stenen gooien. Is dat niet oneerlijk?

Op televisie zie je inderdaad vaak alleen maar jongeren die met stenen gooien. Daarnaast hoor je over zelfgemaakte raketten. Iemand vergeleek die raketten met vuurwerk. Dat klinkt niet zo gevaarlijk. Maar deze raketten doden en verwonden veel mensen in Israël. In de afgelopen acht jaar zijn er meer dan vierduizend van deze raketten op zuid-Israël afgevuurd.

Als het luchtalarm gaat, hebben de bewoners van bijvoorbeeld het stadje Sderot vijftien seconden om een schuilkelder te bereiken. Daarna slaat de raket in. Ook smokkelt Hamas steeds betere raketten Gaza binnen. Ze hebben nu raketten uit Iran. Deze raketten kunnen meer dan dertig kilometer ver komen. Steeds meer mensen in Israël lopen nu dus gevaar gedood te worden. Daarnaast zijn er tijdens het bestand onder andere vele duizenden geweren en antitankgranaten Gaza binnengesmokkeld.

 

Vraag: Ik heb gehoord dat Hamas Israël is gaan beschieten omdat Israël de grenzen van Gaza dichthoudt. Daarom hebben ze in Gaza geen eten.

Israël heeft de grenzen van Gaza dichtgehouden om terroristen tegen te houden die aanslagen wilden plegen in Israël. Zouden er geen aanslagen zijn, dan zouden de grenzen ook niet dicht hoeven.

 

Vraag: Er sterven veel meer Palestijnen dan Israëli’s, dat is toch oneerlijk?

Er sterven inderdaad meer Palestijnen. Dat heeft ermee te maken dat Israël sterker is dan Hamas. Daarnaast verschuilen de Hamasstrijders zich tussen de Palestijnse burgers. Soms sturen ze de vluchtende mensen expres richting de gevechten. Daardoor sterven er onnodig veel burgers. Het is verschrikkelijk dat Hamas dit doet, maar ze weten dat, als de mensen in de wereld deze beelden zien, ze boos worden op Israël. Daarnaast zijn de meeste Palestijnse doden geen burgers, maar strijders van Hamas.

 

Vraag: Vinden jullie het niet erg wat er gebeurt?

Wij vinden het verschrikkelijk. De Palestijnen lijden onder de slechte leiders van de Gazastrook. We hopen op vrede voor zowel Joden als Palestijnen.

 

To Top