Choemasj

De choemasj is een boek waarin hetzelfde staat als in de Thora. De choemasj is alleen niet met de hand geschreven, maar gewoon in een drukkerij gemaakt. Onder de tekst staan klinkertekens om te helpen bij het lezen. Daarnaast staat er vaak een vertaling naast de Hebreeuwse tekst. Zo staat er in een Nederlandse choemasj, naast het Hebreeuws, ook de Nederlandse tekst. De meeste mensen hebben thuis geen Thorarol, maar een choemasj.

Tenach

 

TenachDe Tenach (תנ”ך) is de Joodse Bijbel. De Tenach bestaat uit de boeken die christenen het Oude Testament noemen. Soms wordt de Tenach ook wel de Hebreeuwse Bijbel genoemd. Het bestaat uit drie delen: de Thora, de profeten en de geschriften. Als je daarvan de eerste letters van de Hebreeuwse namen neemt (T, N en CH) dan krijg je de naam Tenach.

Talmoed

De Talmoed (תלמוד, mondelinge leer) is na de Bijbel het belangrijkste boek voor de Joden. In de Talmoed leggen rabbijnen uit hoe je als Jood moet leven volgens de Bijbel. De Talmoed bestaat uit meerdere boeken.

Megilla

Het Bijbelboek Esther is één van de boeken die op een rol geschreven wordt. Tijdens het Poerimfeest wordt het verhaal van Esther in de synagoge van deze rol gelezen. Deze rol wordt ook wel megilla genoemd. Dat is het Hebreeuwse woord voor boekrol. Een duidelijk verschil met de Thora is dat de rol van Esther maar één stok heeft. De Thora heeft er namelijk twee.

Thora

 

14Een boek dat nog steeds met de hand geschreven wordt, is de Thora. Zo noemen Joden de eerste vijf boeken van de Bijbel: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium.

Deze boeken worden ook wel de boeken van Mozes genoemd, omdat hij ze heeft geschreven. Thora is een Hebreeuws woord dat ‘leer’ of ‘onderwijs’ betekent. Een heel bekend gedeelte uit de Thora is de tien geboden.

Er is een heel jaar voor nodig om een Thorarol te schrijven. Degene die dit werk doet, heet een sjofeer. Voor het schrijven gebruiken ze een veer van een vogel. Ze schrijven de tekst niet op papier, maar op perkament. Dat is gemaakt van de huid van een dier. Het schrijven moet natuurlijk heel precies gebeuren. Er mogen geen fouten in de Bijbel staan! Als ze toch een foutje maken, dan krassen ze deze weg met een mes. Maar als er een fout wordt gemaakt in een van de namen van de Heere God, dan mag dit niet worden weggekrast. Dat stuk perkament wordt vervangen. De Thora bestaat uit veertig vellen perkament. Nadat deze aan elkaar zijn genaaid, worden ze aan twee houten stokken vastgemaakt. De rol kan nu worden gebruikt.

Meestal zie je Thorarollen alleen in een synagoge. Ze zijn namelijk erg kostbaar. In de synagoge wordt er tijdens de diensten uit voorgelezen. Het lezen gebeurt op een bijzondere manier. Ze zingen de tekst namelijk. Tijdens het zingen volgen ze de tekst met een jad. Een jad is een stokje met daaraan een klein handje. Ze mogen de tekst namelijk niet met hun handen aanraken. Dat vinden zij oneerbiedig en ook zou de rol vies of de tekst onduidelijk kunnen worden.

To Top