Sluiten

Zoeken.

Bijbelse geuren herleven in Israël

6 juli 2013

2048x1152

Vijfendertig jaar geleden besloot een jong Israëlisch paar – Dan en Orly Dakar – hun droom re verwezenlijken: dat een paar van de luxueuze welriekende parfums van oude tijden waarover we in de Bijbel lezen, weer overvloedig in Israël op te snuiven zouden zijn. Dan is een vurige Zionist. Hij geloofde dat verschillende oude zalven en kostbare specerijen die in Bijbelse verslagen genoemd worden, opnieuw gemaakt konden worden met de grondstoffen die het land Israël zelf rijk is.

Drie decennia later hebben zij hun onderneming Ein Gedi Cosmetics weten om te zetten in een bloeiend bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van authentieke Bijbelse parfums en zalfoliën. Die laatste zijn vervaardigd van pure olijfolie van olijfgaarden in Galilea, en geurig gemaakt met plaatselijke essences en extracten van bloemen die in het Heilige Land voorkomen. Het bedrijf vervaardigt ook een serie schoonheidsproducten van mineralen uit de Dode Zee.

“Onze visie is vandaag nog steeds dezelfde,” vertelde Orly pas geleden aan The Jerusalem Post Christian Edition. “Wij willen de traditionele industrie van de Bijbel weer tot leven laten komen. Dit is het land van melk en honing, het land van de olijven. Deze zijn alle bedoeld voor het welzijn van lichaam en geest.”

Het lijkt erop dat de Dakar’s het bij het rechte eind hadden, want het land van Israël is rijk aan hulpbronnen. Toch wenden maar heel weinig mensen deze voor hun eigen profijt aan. Ein Gedi Cosmetics is echter anders en is een van de weinige Israëlische cosmeticabedrijven – zo niet het enige – waarvan het unieke productieproces volledig in Israël plaatsvindt. Daar komt bij dat de producten geen dierlijke ingrediënten bevatten, en dat geen enkel product op dieren is uitgetest.

Het bedrijf biedt een divers scala aan producten aan: van dagcrèmes, nachtcrèmes, oogcrèmes, en bodylotions, tot zepen van Dode Zeemineralen en zwarte modderzepen. Het zijn echter niet deze schoonheidsbehandelingen die de meeste aandacht van de mensen trekken. Wat dan wel?

Veel planten en bloemen die in het Land van Israël voorkomen, bevatten natuurlijke extracten die aan parfums en zalfoliën speciale kenmerken geven. Kenmerken die het waard waren in de Bijbel genoemd te worden. De in Israël gemaakte parfums vertegenwoordigen gevierde tradities uit lang vervlogen tijden toen deze parfums gezien werden als kostbare gebruiksartikelen. Hier vallen de plant- en bloemenextracten in mirre, wierook en nardusolie onder. Ook die in de Roos van Sharon en de Lelie der Dalen en vele andere. Zelfs de flesjes die Ein Gedi Cosmetics ontwerpt, zijn geïnspireerd door oude parfumflesjes die op archeologische plekken door heel het Heilige Land heen gevonden zijn.

In Exodus lezen we over Gods opdracht heilige zalfolie te maken. “Verder sprak de HEERE tot Mozes: Wat u betreft, neem voor uzelf de beste specerijen: 500 shekel vloeibare mirre, en half zoveel ervan, dus 250 shekel geurige kaneel, 250 shekel geurige kalmoes, ook 500 shekel kassia, gerekend volgens de shekel van het heiligdom, en een hin (ongeveer 6 liter) olijfolie. U moet daarvan heilige zalfolie maken, een zorgvuldig bereid mengsel, werk van een zalfbereider. Het moet heilige zalfolie zijn.” (Exodus 30:22-25, HSV)

De speciale serie zalfoliën die Ein Gedi Cosmetics maakt van zuivere olijfolie (van de eerste persing), vormt een schakel met Bijbelse tijden. Toen werden zij gebruikt in godsdienstige ceremonies en bij gebed. Zij behoorden wezenlijk bij de heilige Joodse rituelen, zoals de inwijding van priesters en de inzegening van de aanbiddingvoorwerpen in de Tabernakel. Het belangrijkste doel van het gebruik van heilige zalfoliën was om de gezalfde personen of rituele voorwerpen apart te zetten als kadosh, heilig voor de HEERE.

Een van de meest herinnerde Bijbelpassages over zalfolie heeft betrekking op de herdersjongen die op weg zou gaan om Israëls geliefde koning David te worden: “Toen nam Samuel de oliehoorn en zalfde hem te midden van zijn broers. En de Geest van de HEERE werd vaardig over David vanaf die dag en voortaan.” (1 Samuel 16:13)

In het Nieuwe Testament lezen we ook over zalfoliën die gebruikt werden voor nog een ander doel: te bidden voor de genezing van zieken. “Is iemand onder u ziek? Laat hij dan de ouderlingen van de gemeente bij zich roepen en laten die voor hem bidden en hem met olie zalven in de Naam van de Heere. En het gelovig gebed zal de zieke behouden en de Heere zal hem weer oprichten. En als hij zonden gedaan heeft, zal hem dat vergeven worden.” (Jakobus 5:14, 15)

In de Bijbel wordt de olijf heel veel keren genoemd. Het is een van de ‘zeven soorten’ gewassen die in het Land van Israël worden aangetroffen. De krachten en het profijt van olijfolie zijn generatieslang al bekend en toegepast, aangezien het beschouwd wordt als de zuiverste van alle oliën. Het bevat veel vitaminen (A,D en K) en is rijk aan antioxidanten (vitamine E). Op de huid aangebracht, herstelt het de zachtheid en de veerkracht. Daarom bevatten de Ein Gedi zepen ongeveer 85 % olijfolie.

Maar Ein Gedi Cosmetics draagt nog meer bij aan de gemeenschap dan alleen zijn hoge kwaliteit schoonheidsproducten. “Wij willen de plaatselijke bevolking helpen door in banen te voorzien,” zei Dakar trots. “Wij weten dat veel mensen het moeilijk hebben en dit is nu net een eenvoudige manier hen te helpen. Het eenvoudige werk van inpakken en opslaan van de cosmeticaproducten is gemakkelijk genoeg zodat we geestelijk gehandicapten kunnen inhuren om dit werk te doen, en zij hebben er allemaal plezier in! Zij zijn heel dankbaar dat ze hier kunnen werken.”

Een ander profijt voor de plaatselijke gemeenschap is een bedrijfsprogramma dat voorziet in counseling aan en lezingen voor vrouwen die in hun leven te maken hebben gehad met misbruik en verwaarlozing. Terwijl zij geholpen worden hun financiën en familieleven in goede banen te leiden, heeft een behoorlijk aantal van deze vrouwen een baan gevonden in de fabriek die door Ein Gedi Cosmetics geleid wordt.

De parfums en zalfoliën van Ein Gedi Cosmetics worden dus vervaardigd door plaatselijke Israëli’s en volgens oude Bijbelse tradities, en ze worden ook nog gewaardeerd over de hele wereld. Duizenden toeristen die Israël jaarlijks bezoeken, nemen de geuren en specerijen van het Heilige Land mee naar huis terug. Geuren en specerijen die al geliefd zijn sinds de aartsvaders van Israël. Ze blijven een waardevol en geurig aroma vanuit het verleden.

Dit verscheen in het juninummer 2013 van The Jerusalem Post Christian Edition. | Vertaling: Evelien van Dis

Geuren te koop
Deze heerlijke geuren zijn te koop via de Israëlwinkel van het Israël Producten Centrum. Bezoek onze winkel in Nijkerk of shop online op onze website.
Doneren
Abonneren
Agenda