fbpx

Israël-concertmiddag in Leeuwarden

Op zaterdag 13 oktober organiseert Stadskerk De Wijngaard in samenwerking met Christenen voor Israël een unieke Israël-middag in Leeuwarden. Hoogtepunt is een concert van het Jeugdorkest Noord-Nederland met medewerking van Holocaustoverlevende Micha Gelber en ds. Henk Poot. 

Voorafgaand aan het concert is er een gevarieerd workshopprogramma voor het hele gezin. Het evenement begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 18.30 uur. Locatie is het kersverse kerkgebouw van De Wijngaard aan de Mr. P.J. Troelstraweg 147a in Leeuwarden. De entree is slechts €5,- p.p. (inclusief koffie/thee), kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree.

Programma

14.00 uur – deur open
14.30-15.00 uur – workshopronde 1
15.15-15.45  uur – workshopronde 2
16.00-16.30 uur – workshopronde 3
16.30 uur – concertzaal open
17.00 uur – concert Jeugdorkest Noord-Nederland o.l.v. Alfred Willering, m.m.v. Holocaustoverlevende Micha Gelber en ds. Henk Poot
18.30 uur – afsluiting

Workshops

Meer leren over Israël, een spoedcursus Hebreeuws volgen of proeven van de Israëlische keuken? Het kan allemaal tijdens de drie workhoprondes van elk 30 minuten. U kiest ter plekke zelf welke workshop u volgt, hoeveel en wanneer.

  • spoedcursus Hebreeuws
  • Israëlisch volksdansen
  • proeverij van Israëlische wijnen
  • Bijbelstudie over Israël door Jacob Keegstra en ds. Henk Poot
  • workshop Bijbelse voeding
  • voorbede voor Israël
  • Israël-quiz
  • workshop over de Tabernakel: huis van Go(u)d

Concert

Om 17.00 uur begint het concert van het Jeugdorkest Noord-Nederland. Zij spelen een indrukwekkend muziekstuk dat in het teken staat van het ‘Verloren Transport’.

Op 11 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt een groep Joodse gevangenen uit Bergen-Belsen in een goederentrein weggevoerd. Waarheen weet niemand. Uiteindelijk komt de trein tot stilstand in het Duitse Tröbitz, waar het op 23 april wordt gevonden door Sovjetsoldaten. De gevangenen die de barre reis hebben overleefd worden bevrijd. Onder hen is Micha Gelber, die op dat moment 10 jaar oud is.

Twee jaar eerder was Micha vanuit hun onderduikadres via Westerbork op transport gesteld naar Bergen-Belsen, waar op dat moment ook Margot en Anne Frank vastzaten. De zusjes Frank sterven vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar Micha en zijn drie jaar jongere broertje Dukie weten met het ‘Verloren Transport’ het grootste vernietigingskamp van Duitsland te ontvluchten en overleven de Holocaust.

Het verhaal van het ‘Verloren Transport’ is op muziek gezet door dirigent Alfred Willering en wordt op indrukwekkende wijze vertolkt door het Jeugdorkest Noord-Nederland. Tussen de muziekstukken door vertelt Micha Gelber zijn aangrijpende ervaringen. Daarnaast houdt ds. Henk Poot een korte overdenking.

Aanmelden

Hieronder kunt u zich aanmelden voor het evenement. U ontvangt hiervan vervolgens een automatische bevestiging. Niks ontvangen? Controleer of de bevestigingsmail niet in uw spambox terecht is gekomen, of neem contact met ons op.

Er zijn ook kaarten aan de zaal verkrijgbaar!