• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Geen categorie

  In memoriam: Wiesje de Lange

  30 september 2013
  Wiesje de Lange. | Foto: CvI

  Wiesje de Lange. | Foto: CvI

  Afgelopen nacht overleed Lea (Wiesje) de Lange in Jeruzalem op 75-jarige leeftijd. We herinneren ons Wiesje als een vurige voorvechtster van Israël en een trouwe vriendin van stichting Christenen voor Israël. 

  Wiesje de Lange werd geboren in Nederland in 1938 als Wiesje Samuel Prins (later Lea de Lange – Samuel Prins). Als klein kind heeft zij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten op verschillende adressen. Deze periode en de naoorlogse jaren hebben haar leven gestempeld. Zowel haar opvoeding in Nederland als haar wonen in Israël sinds 1964. In Nederland ontmoette ze haar grote liefde Ab de Lange en samen stichtten ze een gezin en maakten alija naar Israël. Ze werden gezegend met kinderen en kleinkinderen. Hier genoten ze beiden intens van, omdat het gemis van degenen die werden omgebracht tijdens de Shoah, altijd voelbaar bleef.

  Wiesje heeft veel betekend voor onze stichting. Vanaf 1993 tot 2010 heeft ze jaarlijks spreekbeurten verzorgd, schreef voor Israël Aktueel en Profetisch Perspectief en publiceerde verschillende boeken. Waarvan het best bekend is, Een tocht voor Trinie, over haar onderduikperiode en de relatie met deze bijzondere vrouw in de jaren erna. Wie Wiesje eenmaal ontmoet had en haar had horen spreken was meestal diep onder de indruk. Krachtig, diep gelovig, puur Joods en sprankelend. Altijd opkomend voor de staat Israël, nooit moe om de situatie nog eens uit te leggen, altijd wijzend op de G’d van Israël.

  Wiesje groeide op in Twente, sprak in Israël vloeiend Hebreeuws, deed meestal drie dingen tegelijk. Dat leverde een aparte spreek en schrijftaal op, je luisterde of las heel geboeid, maar moest goed opletten om alles te volgen. Haar standpunten waren duidelijk en daar viel niet veel op af te dingen. In haar laatste boek, Mee luisteren met Israël, schreef zij over haar land en volk:
  “Israël, is door de wereld bestreden als geen ander volk, vervolgd, gemarteld, gedood maar nimmer bejegend met onverschilligheid. De hoeveelheid energie die de wereld verspilde aan de verwoesting van Israël is niet te becijferen. Het komt mij voor dat het dit doel is dat constant ergens op aarde bovenaan een agenda geschreven staat vanaf de eerste Jood op aarde”.

  Was Wiesje heel duidelijk over wat de volken haar volk aangedaan hadden en nog doen, ze besteedde ook een groot deel van haar spreken en schrijven over wat haar volk betekend voor de andere volken. “Israël kreeg de opdracht om het monotheïsme uit te dragen in de wereld, alle volken dienden er kennis van te nemen. Slaagde Israël in die taak? Het Boek der Boeken werd uit het oorspronkelijke Hebreeuws vertaald in de talen der wereld opdat allen mee zouden kunnen luisteren met dat slavenvolk, door G’d verheven tot dragers der Stenen Tafelen.”

  Meeluisteren. Door haar boeiende manier van spreken is zij er in geslaagd om dit doel te bereiken. Veel christenen zijn door haar de weg van G’d met het herstelde Israël in onze wereld, gaan zien en begrijpen. Voor ons als stichting werd het niet alleen meeluisteren maar ook meeleven. Wiesje heeft het Joodse volk dichterbij gebracht en ons in staat gesteld hen te troosten waar nodig. Een geweldige prestatie, die doorwerkt in de toekomst.

  We bidden om sterkte en G’ds nabijheid voor haar familie. Moge haar ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

  Thema

  13 Reacties

  • Els -  08 januari 2014 Lieve Wiesje. Nooit zal ik je vergeten je was een groot voorbeeld voor mij , wat een feest zal je nu hebben nu je rust bij al je geliefde bij jou Messias .
  • Lenie Kastelein -  02 november 2013 Wat een schok om te lezen dat Wiesje de Lange is overleden. Ze was zo'n goede schrijfster en vertelster. Mooi dat Christenen voor Israel haar gedachtenis herdenkt.
  • Chr. Levi Zoutendijk -  09 oktober 2013 Die opname bij Westerbork met die smartenkreet staat in mijn geheugen gegrift. Dat ze in het boek des levens mag blijken te staan.
  • Bela Ruth Samuel Tenenholtz -  08 oktober 2013 namens de familie van Wiesje de Lange- haar kinderen en zusters- wil ik u allen uit de grond van ons hart bedanken voor de lieve manier waarop u onze geliefde Wiesje's herinnering eerde. Behalve van dit artikel en de vele reacties erop waren er de hele week van de sjivve telefoontjes die wij kregen in Jeruzalem van leden van uw organizatie; dan de mensen die op de begrafenis kwamen en in name van de C. v. I. ook spraken. En uiteindelijk, Henriette- die lieve vriendin van onze Wiesje, die helemaal uit Holland kwam om ons te condoleren en de volgende dag terug ging naar Nederland. Wij hebben al jaren begrepen dat Wiesje een bizondere vrouw was die haar leven leefde zonder aandacht aan haar eigen comfort te verspillen. ze was niet moe te krijgen en ze kon altijd alles. Voor haar kinderen en kleinkinderen (en een achterkleinkind dat drie weken voor haar sterven werd geboren) is haar dood het verlies van het hoofd van de familie- het licht dat hen verder leidde, na de dood van Wiesje's man, Dr. Avraham de Lange. Voor ons, haar zusters, was ze onze grote, wijze zus die altijd alles wist en waarop wij konden rekenen op elk moment. Een pilaar van een wolk bij dag en een grote fakkel van vuur bij nacht. Wij volgden haar zoals de kinderen Israels Mozes volgden, doordrongen van het geloof dat ze de weg wist. Langzaam proberen we ons terug te richten op het leven, en wij zullen haar testament waarmaken: De Joodse Leer; Het Joodse Land; Het Joodse Volk; Naast haar kinderen en hun kinderen haar drie grote liefdes en de bron waar alles voor haar uit vloeide. Moge haar herinnering als zegen zijn. Ten name der familie: Dr. Bela Ruth Samuel Tenenholtz- Haifa Israel
  • Anneke van der Wal -  06 oktober 2013 ook ik wens de Familie / nabestaanden .van Wiesje de lange . heel veel sterkte Gods nabijheid toe . Wiesje rust zacht .
  • julier -  02 oktober 2013 Wij wensen de familie/nabestaanden van Wiesje de Lange veel sterkte en G’d's ondersteuning toe. Haar nimmer aflatende ijver/inzet om over haar bijzondere land te schrijven en te spreken hebben we altijd met veel waardering gevolgd
  • Elisabeth -  01 oktober 2013 Mijn condoleances aan familie en vrienden van deze bijzondere en wijze vrouw, Wiesje. Ik heb veel van haar gelezen en veel van haar geleerd. Bedankt Wiesje. Je werken volgen je na.
  • Johan Dc -  30 september 2013 Wiesje heeft zes kinderen: twee zoons, drie dochters en een Erets Yisraël. Ik hield van wat zij als geen ander kon: Schrijven over Israël én de God van Israël! Het was haar groot verlangen ooit de tijd te mogen beleven waar waarheid alle leugens beschamen zou. Ouderdom is helaas voor veel mensen een periode van leegte die gevuld moet worden. Wiesje echter bleef zich verdiepen in gedachten die verder reiken. Iedere keer als ik weer een e-mail van haar mocht ontvangen, was ik vol bewondering. Lieve Wiesje, je zult door velen gemist worden. Ik koester je e-mails, je brieven en de mooie herinneringen aan onze ontmoetingen.
  • channa1940 -  30 september 2013 Een geweldige vrouw, en een mooi verhaal van u
  • Peter van Schie -  30 september 2013 Baruch Dayan Ha Emet Ook ik wens de familie/nabestaanden van Wiesje de Lange veel sterkte en G'd's nabijheid toe. Ik las haar artikelen graag.
  • fam.B.C.Vos -  30 september 2013 We herinneren haar als een lieve vrouw, geinbspireerd door de Eeuwige.Met haar hart op de juiste plaats. Verschillende keren ontmoet, in Jeruzalem en in Nederland. met dank dat zij zo haar liefde voor haar volk doorgaf.Zodat wij door haar liefde werden aangestoken.
  • Richard Woolderink -  30 september 2013 Ik leerde Wiesje kennen door een opmerking in een van haar boeken. Zou de stoomfluit nog fluiten over Nijverdal. Als toenmalig inwoner van Nijverdal, werkzaam bij de krant die verscheen in haar geboorteplaats, en net 14 dagen voordat ik naar Israel op vakantie zou, leek het me een goede reden deze oud plaatsgenote in Jerusalem op te zoeken. Zo geschiedde. Een kort maar zeker aangename ontmoeting met haar, inclusief een mooi uitzicht op de oude stad. De band bleef tot aan de dag van vandaag bestaan. Via haar leerde ik Pee Koelewijn kennen, Trinie Roffel en raakte ik betrokken bij de gefilmde documentaire over haar leven van Exobus. Na de geboorte van onze tweeling kwam ze kroamschudden samen met Pee... Voor West Twente schreef ze haar Brieven uit Jerusalem, en onderhield zo weer een band met haar geboortedorp. Al was ze druk, toch hielp ze met het vertalen van de grafstenen van de Joodse begraafplaats in Raalte. En toen bij een vertaling haar achterban van kinderen, kleinkinderen en alle andere bekenden er niet in wist te slagen de vertaling rond te maken, zette ze naar mijn gevoel half Israël aan het werk om de oplossing te vinden... En het is gelukt... Ruim 23 jaar vriendschap met een bijzonder iemand, die nu terug is bij haar man Ab, met wie ze enorm veel lief maar ook leed heeft gedeeld. Wiesje als de stoomfluit het nog zou doen in Nijverdal, dan zou die juist vandaag nog eenmaal in werking gezet moeten worden...
  • Chaim -  30 september 2013 een gevoel van groot gemis maar zij heeft haar missie voor haar rijke leven vervult. De Eeuwige zal haar voor al haar inzet voor haar volk belonen en zegenen. Maar van mij had zij nog een tijd door mogen gaan ik ga haar boeken die zij heeft geschreven nog eens opnieuw lezend. Zij mag nu de komst van onze Messias in Jeruzalem afwachten. bedankt Wiesje

  Plaats een reactie