• Het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman passeert de rots van Gibraltar. - Foto: US Marine
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een wereldoorlog over Syrië?

  Yochanan Visser - 13 april 2018

  Komt er oorlog of zelfs een derde wereldoorlog? vragen veel mensen mij de laatste dagen. Daarbij duidt men op de zeer gespannen situatie in Syrië waar een Amerikaanse aanval wordt verwacht op de pro-Assadcoalitie en op een mogelijke Iraanse reactie op de Israëlische luchtaanval op de T-4 luchtmachtbasis in de buurt van de Syrische stad Homs eerder deze week.

  Al eerder berichtten we over de toenemende spanningen in Syrië waar afgelopen zaterdag een nieuwe chemische aanval werd gemeld op de burgerbevolking in de stad Douma nabij Damascus. Douma wordt al sinds 2014 beheerst door Jaish al-Islam, ‘het leger van Islam’, een grote islamistische militie die wordt ondersteund door Turkije en Saoedi-Arabië.

  “Zowel Rusland als Iran vertonen tekenen dat men zich realiseert dat hun militaire apparaat niet opgewassen zal zijn tegen de gebundelde kracht van NAVO en het Israëlische leger.”

  Jaish al-Islam heeft in het district een ministaat die is opgezet volgens strikte naleving van de sjaria, de islamitische wetten. De groep maakt ook haar eigen wapens en gebruikt de burgerbevolking voor slavenarbeid om die wapens te produceren. Jaish al-Islam heeft ook de gewoonte om de burgerbevolking te gebruiken als schild tegen luchtaanvallen. De organisatie gebruikt daarvoor kooien op daken waar mensen of gevangen genomen Syrische soldaten in worden opgesloten.

  Chemische aanval

  De chemische aanval die vorige week zaterdag werd gerapporteerd en die waarschijnlijk 78 Syriërs het leven kostte en honderden anderen verwondde, is waarschijnlijk uitgevoerd door de luchtmacht van de Syrische dictator Bashar al-Assad en niet door Jaish al-Islam zelf zoals de Russen beweren. De salafistische militie heeft weliswaar in Aleppo ooit een chemisch wapen gebruikt tegen Koerden, maar strafte de commandant die daartoe opdracht gaf.

  Het was de vierde chemische aanval op Douma dit jaar volgens de Syrische hulporganisatie de “Witte Helmen”. Bij de eerdere aanvallen werd ook chloorgas gebruikt via in Iran vervaardigde granaten.

  Israëlische aanval

  Twee dagen na de chemische aanval op Douma voerde de Israëlische luchtmacht een nieuwe aanval uit op de zogenaamde T-4 basis nabij Homs. Deze basis wordt gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en veertien soldaten onder wie twaalf leden van de IRGC kwamen om tijdens de aanval door twee Israëlische F-15 vliegtuigen die opereerden vanuit Oost-Libanon.

  De IDF, het Israëlische leger, heeft nu de paraatheid in het noorden van Israël verhoogd en vanaf de grond is waarneembaar dat de Israëlische luchtmacht constant patrouilles uitvoert, ook boven Libanon. Israëlische functionarissen hebben verder gedreigd dat de IDF het regime van Assad zal liquideren wanneer Iran een vergeldingsaanval op Israël uitvoert.

  De Russische regering van president Vladimir Putin heeft Israël nu gewaarschuwd om Syrië’s “soevereiniteit te respecteren” en “zich te onthouden van acties die het land verder kunnen destabiliseren.” Premier Benjamin Netanyahu vertelde Putin echter dat Israël onder geen enkele voorwaarde een permanente aanwezigheid van Iraanse troepen of door Iran gesteunde sjiitische milities in Syrië kan accepteren en zal blijven opereren tegen iedere poging om Syrië om te vormen in een tweede Libanon.

  Gary Koren, de Israëlische ambassadeur in Moskou werd door het Kremlin ontboden na de aanval op T-4 en werd te verstaan gegeven dat Rusland verder aanvallen op Iraanse doelen in Syrië niet zal tolereren. Het was een teken dat de wittebroodsweken in de Israëlisch-Russische relaties voorbij zijn.

  Vergeldingsaanval

  Dit alles vond plaats terwijl de pro-Assad coalitie zich voorbereid op een aangekondigde massieve vergeldingsaanval door de Verenigde Staten, Groot Brittanië en Frankrijk.
  De Russen hebben hun vloot in Tartus de enige Russische marinehaven buiten Rusland in de Latakia provincie in noordwest Syrië uit laten varen zogenaamd voor ‘oefeningen’.

  Het Russische persbureau Interfax berichtte echter dat Rusland het gebied waar de ‘oefening’ plaatsvindt, de internationale wateren voor de Syrische kust, tot een gesloten militaire zone heeft verklaard.

  De Russen willen zo waarschijnlijk voorkomen dat een Amerikaanse vloot van maar liefst 12 oorlogsschepen met kruisraketten en het vliegdekschip USS Harry Truman in de buurt komt van de Syrische kust.

  Deze Amerikaanse armada is echter nog dagen verwijderd van Syrië en dat verklaart waarschijnlijk waarom president Donald Trump via Twitter berichtte dat hij nooit had gezegd wanneer de aanval op Syrië zal beginnen. De Amerikanen hebben slechts één met kruisraketten bewapend oorlogsschip in de Middellandse Zee en logisch gezien is het beter te wachten totdat de andere schepen arriveren.

  Voorbereiding op oorlog

  Syrië heeft nu inmiddels een groot deel van haar gevechtsvliegtuigen gestationeerd op de Russische luchtmachtbasis Hmeimim nabij Tartus terwijl de meer moderne Syrische gevechtsvliegtuigen naar Iran zijn gevlogen om vernietiging te voorkomen.

  Naar verluidt is een deel van de Syrische regering ondergedoken in Iran en de Assad familie leeft nu in een ondergrondse bunker. De Russen hebben de troepen van de Syrische dictator ook nieuwe wapens geleverd waaronder verboden munitie en chemische wapens zo meldden bronnen in Syrië.
  Op woensdag werd verder het Syrische luchtruim gesloten voor alle burgerluchtvaartverkeer, een maatregel die tot de annulering van twee Chinese vluchten op Tel Aviv leidde.

  De Britse regering heeft inmiddels met kruisraketten bewapende onderzeeërs gestationeerd voor de kust van Syrië terwijl de Franse regering fregatten en andere oorlogsschepen heeft in het gebied.
  De Amerikanen hebben verder gevechtsvliegtuigen overgebracht van bases in Europa naar de Turkse NAVO-basis Incirlik en vliegtuigen van de Amerikaanse marine observeren de bewegingen van de Russische marine voor de kust van Syrië.
  Russische gevechtsvliegtuigen provoceren momenteel geallieerde oorlogsschepen in de Middellandse Zee terwijl Russische AWAC vliegtuigen het luchtruim boven west Syrië bewaken.

  Derde wereldoorlog?

  Uit alles blijkt dat de door president Trump beloofde aanval op de pro-Assad coalitie zal gaan plaatsvinden maar dat wil niet zeggen dat die aanval zal uitmonden in een derde wereldoorlog.
  De ontwikkelingen over de laatste week laten zien dat zowel Israël als Westerse grootmachten zich realiseren dat de rode lijnen waar men altijd over sprak in verband met Iran, Rusland en Syrië nu zullen moeten worden afgedwongen.

  Al lange tijd hadden Iran en Rusland de vrije hand om hun invloedssfeer in het Midden-Oosten uit te breiden. De tijd lijkt nu te zijn gekomen dat Israël en het Westen met militaire middelen deze gevaarlijke ontwikkeling willen stoppen.

  Daarbij dient te worden aangetekend dat zowel Rusland als Iran tekenen vertonen dat men zich realiseert dat hun militaire apparaat niet opgewassen zal zijn tegen de gebundelde kracht van NAVO en het Israëlische leger.

  Over de auteur