fbpx
 • Nationaal Veiligheidsadviseur van de VS John Bolton tijdens zijn bezoek aan Israël. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Amerika en Israël tegen Iran in Syrië

  Yochanan Visser - 24 augustus 2018

  John Bolton, president Donald Trumps adviseur voor nationale veiligheid, was deze week drie dagen in Israёl om de situatie in Syriё te bespreken met de Israёlische regering. De focus van deze besprekingen was de Iraanse aanwezigheid in het door oorlog geteisterde land.

  In Jeruzalem maakte Bolton opnieuw duidelijk dat Iran zich moest terugtrekken uit heel Syriё. Hij waarschuwde de Syrische dictator opnieuw om geen chemische wapens te gebruiken tegen de overwegend soennitische islamistische rebellen in Idlib in noordwest Syriё waar een groot nieuw offensief wordt voorbereid door de pro-Assadcoalitie. Bolton zei dat de VS scherp zouden reageren op een eventuele nieuwe chemische aanval op de Syrische bevolking in Idlib en waarschuwde Assad om tweemaal na te denken voordat hij chemische wapens zou gaan gebruiken.

  “Het is de enige manier om te voorkomen dat Iran Syriё verandert in een tweede Libanon.”

  De Amerikaanse diplomaat kondigde ook aan dat hij overeenstemming met Rusland wil bereiken over het vertrek van Iraanse troepen en andere door Iran gesteunde milities uit Syriё en gaf aan dat hij de Israёlische aanvallen op aan Iran gerelateerde doelen in het land als volledig legitiem ziet. Israёl heeft sinds het offensief dat Assads troepen terugbracht aan de grens op de Golanhoogvlakte geen nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd op deze troepen en milities, iets dat te maken kan hebben met het feit dat de strijders van de milities- waaronder Hezbollah- nu het uniform van het Syrische leger dragen.

  Wijziging van strategie

  Een andere reden voor de vermindering van de Israёlische luchtacties in Syriё zou een strategiewijziging kunnen zijn. In een tijdsbestek van twee weken werden in Syriё twee kopstukken van het het anti-Israёlfront geliquideerd. Op 4 augustus werd Aziz Asbar, de commandant van het Syrische rakettenprogramma in zijn auto gedood door een bom die in het hoofdkussen van de bestuurdersstoel was geplaatst. Ronen Bergman, de schrijver van het boek De geheime oorlog met Iran en een gerenommeerde Israёlische onderzoeksjournalist schreef later in een artikel voor The New York Times dat de Israёlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad achter de liquidatie zat.

  Hetzelfde werd beweerd door Syrische bronnen die commentaar gaven op de liquidatie van Ahmad Issa Habib het hoofd van Assads ‘Palestina Departement’ die op 18 augustus door onbekenden werd geluiqideerd terwijl hij met zijn auto in de buurt van Hama in het noordwesten van Syriё reed. Habib was Assad’s topcommandant in de strijd tegen Israёl aldus de anonieme Syrische bronnen die met de Israёlische legerradio spraken.

  De Israёlische regering drong er naar verluidt bij Bolton op aan om de Amerikaanse troepen in Syriё te laten waar ze zijn, iets dat oorspronkelijk niet de bedoeling was na de nederlaag van Islamitische Staat. In maart dit jaar zei president Trump dat hij de circa 4,000 Amerikaanse militairen in Syriё zo snel mogelijk naar ‘huis’ wilde brengen. Echter nadat vrijwel de hele legertop van de VS in het Midden-Oosten liet blijken dat men het volstrekt oneens was met deze uitspraak van de president en nadat Trump Rex Tillerson, de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, verving door CIA directeur Mike Pompeo veranderde de president zijn mening.

  Buffer

  Bolton maakte in Jeruzalem duidelijk dat de Verenigde Staten na de nederlaag van ISIS nu hun aandacht richten op de Iraanse imperialistische acties in met name Syriё. Het merendeel van de Amerikaanse militairen in Syriё bevindt zich in Rojava, de Koerdische cantons langs de Turkse en Irakese grens in Noord-Syriё. De VS hebben verder een contigent soldaten in de al-Tanf basis op de Syrische-Irakese grens, dat samenwerkt met lokale anti-Assad milities.

  Het in stand houden van de Koerdische autonomie is cruciaal om de VS relevant te laten zijn in het voortdurende Syrische conflict dat nu de vorm van een regionaal conflict heeft aangenomen waarbij Rusland, Turkije, Iran, de Verenigde Staten en Israёl vechten om hun belangen veilig te stellen. De Koerdische cantons en de al-Tanf regio (40% van het grondoppervlak in Syriё) zijn een ideale buffer tegen de aspiraties van Iran om Syriё als geheel om te vormen tot een nieuwe vazalstaat van waaruit in de toekomst Israёl zal worden aangevallen.

  De Koerden in Syriё zijn een natuurlijke bondgenoot van zowel Israёl en de VS en rekenen nu op de Amerikanen om te voorkomen dat zij het volgende slachtoffer zullen worden van de agressie van de Iraanse as in Syriё en Irak. Dictator Assad gaf de Koerden al in juni een ultimatum: onderhandelingen over overgave of een confrontatie met het Syrische leger. Die onderhandelingen zijn inmiddels vastgelopen omdat de Koerden hun duur verworven autonomie niet willen opgeven en omdat Assad er slechts op uit is om de situatie van voor 2011 te herstellen: dictatuur.

  Israёls belang bij een voortdurende Amerikaanse aanwezigheid in Syriё en prolongatie van Koerdische autonomie is duidelijk. Het is de enige manier om te voorkomen dat Iran Syriё verandert in een tweede Libanon en de Joodse staat kan gaan bedreigen via een derde front. De andere twee zijn Libanon, waar de door Iran opgerichte en gefinancierde terreurbeweging Hezbollah circa 140,000 raketten heeft die op Israёl zijn gericht en Gaza waar Hamas met hulp van Iran een uitputtingsoorlog tegen de Joodse staat probeert te voeren.

  Over de auteur