fbpx
 • Rook door bombardementen op de Golan Hoogvlakte, 29 juli 2018. - Foto: Hadas Parush/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De nieuwe realiteit aan Israels grens met Syrië

  Yochanan Visser - 1 augustus 2018

  De situatie aan de Israëlische grens met Syrië lijkt zich wat te stabiliseren na een lange reeks van incidenten die te maken hadden met de toegenomen Iraanse agressie tegen Israël en de opmars van de pro-Assad coalitie richting de Golan Hoogvlakte.

  Afgelopen maandag veroverde de door Iran gesteunde pro-Assad coalitie het grondgebied bij de Yarmoek rivier in het zuiden van de Golan Hoogvlakte. Daarmee werd Assads volledige controle over het grensgebied met Israël een feit voor het eerst sinds 2011.

  De felste tegenstand werd geboden door de aan Islamitische Staat gelieerde militie Jaish Khalid Bin Walid die door middel van zelfmoordaanslagen op Syrische soldaten en hun Sjiitische kameraden probeerde het offensief tot staan te brengen. Het ISIS filiaal vermoordde vorige week 215 Druzen tijdens een reeks zelfmoordaanslagen in de nabijgelegen Sweida provincie die grotendeels buiten de burgeroorlog is gebleven. Ook lanceerde Jaish Khalid Bin Walid twee raketten in de richting van de Israëlische stad Tiberias die uiteindelijk zonder te ontploffen in het Meer van Galilea vielen.

  Uiteindelijk werden de Jaish Khalid Bin Walid strijders uit de dorpen en steden in het Yarmoek gebied verdreven na zware bombardementen door de Russische luchtmacht. Zij vluchtten daarop naar de bossen en valleien rondom de rivier die door het drielandenpunt tussen Syrië, Jordanië en Israël stroomt. De Russische bombardementen waren hoorbaar en voelbaar in heel Noordoost-Israël dat de afgelopen maanden herhaaldelijk het toneel is geweest van gevechtshandelingen.

  Grens gesloten

  Israël heeft nu de grens met Syrië gesloten en een einde gemaakt aan de zogenaamde ‘Goede Buur’-politiek die duizenden Syrische burgers heeft geholpen tijdens de nu zeven jaar durende oorlog. Sinds 2015 heeft het Israëlische leger duizenden tonnen voedsel en medicijnen naar Syrië gebracht, niet alleen tijdens het zes weken durende offensief in Kuneitra en Daraa langs de grens met Jordanië, maar gedurende de laatste drie jaar. Ook werden enkele duizenden Syriërs in Israëlische ziekenhuizen behandeld, onder hen 800 kinderen.

  Omdat de vluchtelingen in het grensgebied met Israël voornamelijk bestaan uit opponenten van het Assad-regime vreest de Israëlische regering een bloedbad en heeft daarom opnieuw contact opgenomen met de Russen. Het Israëlische TV station Kan berichtte maandag dat de regering in Jeruzalem via een diplomatiek kanaal president Vladimir Poetin had gevraagd om druk uit te oefenen op de Syrische dictator Assad om geen nieuwe oorlogsmisdaden tegen de eigen bevolking te begaan.

  Het is echter zeer de vraag of de Russen zich druk zullen maken over het lot van de vluchtelingen en een bloedbad zullen voorkomen. De Russische regering heeft herhaaldelijk beloften tegenover Israël verbroken en speelt een dubbelspel ten opzichte van de aanwezigheid van de Quds brigade van de Revolutionaire Garde en door Iran gesteunde Sjiitische milities in Syrië.

  Nederlaag

  De overwinning van Assads troepen op de Golan Hoogvlakte kan gerust een nederlaag voor de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu worden genoemd. Netanyahu heeft op allerlei manieren geprobeerd om een bufferzone van tenminste 40 kilometer breed gerealiseerd te krijgen langs de grens met Syrië die vervolgens verboden gebied voor de aan Iran gelieerde milities had moeten worden. Deze Sjiitische milities worden aangevoerd door de Quds brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde en hebben naar verluidt een groot aandeel gehad in de ‘bevrijding’ van de Kuneitra provincie langs de Israëlische grens.

  In juni maakte de Israëlische leider duidelijk dat hij van Rusland verlangde dat alle aan Iran gelieerde troepen Syrië zouden verlaten na een directe confrontatie tussen de Quds Brigade van de Iranese Revolutionaire Garde en het Israëlische leger en de luchtmacht op 10 mei jl.

  Tijdens een ontmoeting met Netanyahu in Jeruzalem vorige week bood de Russische Minister van Buitenlandse Zaken naar verluidt aan om Iran 100 kilometer weg te houden van de Syrisch Israëlische grens. Die belofte kwam op een moment dat de pro-Assad coalitie, die voor een aanzienlijk deel uit door Iran bewapende milities bestaat, al delen van de Syrische Golan Hoogvlakte had veroverd. Later beweerde Alexander Lavrentyev, de Russische gezant in Syrië dat “Iraanse eenheden” zich hadden teruggetrokken uit het grensgebied met Israël en nu 85 kilometer van de Israëlische grens waren gestationeerd. Daarmee doelde Lavrentyev ongetwijfeld op eenheden van de Quds Brigade.

  Hezbollah en de Sjiiitische milities in Syrië zijn echter ook door Iran gecontroleerde eenheden en zij zijn gesignaleerd in verschillende Syrische dorpen nabij de Israëlische grens. Een hooggeplaatste Hezbollah leider gaf verder op 22 juli toe dat de terreurorganisatie had deelgenomen aan het offensief in Zuid-Syrië en verklaarde dat Hezbollah geen intentie heeft om zich terug te trekken uit het door oorlog geteisterde land.

  ”Het is echter zeer de vraag of de Russen zich druk zullen maken over het lot van de vluchtelingen en een bloedbad zullen voorkomen.”

  De Russische ambassadeur in Israël, Anatoly Viktorov, bevestigde op maandag in feite Poetins dubbelspel en het feilen van Netanyahu’s politieke offensief dat vooral op Rusland was gericht. Tijdens een interview met Kanaal 10 in Israël zei Viktorov dat Rusland Iran niet kan dwingen om Syrië te verlaten omdat de aanwezigheid van de Iraniërs en hun handlangers nodig is voor de bestrijding van “terrorisme”.

  Aan de andere kant gaf Viktorov aan dat Rusland ook niets zal doen tegen de Israëlische luchtaanvallen op Iraanse en Hezbollah doelen in Syrië. “We kunnen Israël niet dicteren hoe het verder zal gaan (optreden tegen Iran)”, aldus Viktorov die overigens aangaf het niet eens te zijn met de Israëlische aanvallen op aan Iran gelieerde doelen in Syrië.

  Over de auteur