Sluiten

Zoeken.

De Jerichoroos

Door Petra van der Zande - 

29 oktober 2018

IMG_1227-1024x576

De echte Jerichoroos wordt ook wel Maria’s bloem of Maria’s hand genoemd. De kleine, grijze woestijnplant groeit in de Negevwoestijn. Tijdens voldoende regenval bloeien de witte bloemen van de laagblijvende plant tussen december en april. Dan verdroogt de plant, verbergt haar blaadjes en krult haar takken naar binnen tot een stevige houterige bal, 4-10 cm in diameter. De gestorven moederplant blijft verbonden met haar wortels.

De woestijn en de dorre plaatsen zullen vrolijk zijn, de wildernis zal zich verheugen en in bloei staan als een roos.

— Jesaja 35:1

De echte Jerichoroos wordt ook wel Maria’s bloem of Maria’s hand genoemd. De kleine, grijze woestijnplant groeit in de Negevwoestijn. Tijdens voldoende regenval bloeien de witte bloemen van de laagblijvende plant tussen december en april. Dan verdroogt de plant, verbergt haar blaadjes en krult haar takken naar binnen tot een stevige houterige bal, 4-10 cm in diameter. De gestorven moederplant blijft verbonden met haar wortels.

De ‘klauw’ voorkomt dat dat de zaadjes vroegtijdig verstrooid of door knaagdieren worden opgegeten. In droogteperiodes kunnen de harde zaadjes jarenlang in deze ‘slaapstand’ blijven. Deze zogenaamde cryptobiosis(letterlijk ‘verborgen leven’) zorgt ervoor dat organismen extreme klimaatomstandigheden kunnen overleven. Op deze manier kan de Jerichoroos haar kiemkracht minstens 20 jaar lang reguleren.

Als het begint te regenen ontkrult de dode, verdroogde moederplant een voor een haar beschermende vingers en openen de vruchtcapsules. Regendruppels, die op de vruchtkleppen vallen, bevrijden de zaadjes die zich dankzij een plakkerige laag aan de aarde vasthechten. Zaadjes die vlakbij de moederplant zijn gevallen ontkiemen binnen een paar uur. Het regenwater voert andere zaden mee naar rivierbeddingen en wadi’s waar zij zullen ontkiemen.

De Jerichoroos wordt ook wel ‘opstandingplant’ of ‘steppenroller’ genoemd. Dit is niet correct, want de dode plant blijft plaatsgebonden. Alleen als ze per ongeluk ontworteld wordt blaast de wind haar over de kale vlakten.

De valseJerichoroos is een mosachtige woestijnplant die zich vergelijkbaar gedraagt. Deze plant wordt bij bloemisten maar ook in hekserijwinkels verkocht, dan inclusief een speciaal gebed. Voor christenen vertegenwoordigt de plant een nieuw begin en hoop (tijdens Kerstmis) en de opstanding van Jezus Christus (tijdens Pasen).

Bovenal symboliseert de plant het Joodse volk dat met geweld ontworteld werd en zich over de hele wereld verspreidde. Na meer dan 2000 onvruchtbare jaren, herleefde Gods zegenende regen het schijnbaar dode en droge plantenskelet (zoals de droge botten in Ezechiël). De plant begon te bloeien en opnieuw te gedijen in Eretz Israël, hun Joodse thuisland, om nooit meer ontworteld te worden! Als een roos in de woestijn!

Ik zal hen in hun land planten, en zij zullen nooit meer weggerukt worden uit hun land, dat Ik aan hen gegeven heb, zegt de HEERE, uw God.

— Amos 9:15

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda