Sluiten

Zoeken.

Rusland en Iran proberen samen Israël te beperken

3 oktober 2018

jeruzalem

Ruim twee weken nadat Rusland Israёl beschuldigde van het veroorzaken van een luchtramp, waarbij een Russisch verkenningsvliegtuig boven Noordwest-Syriё werd neergeschoten door de Syrische luchtafweer, wordt duidelijk dat de strategische situatie in het land verder is veranderd.

Afgelopen maandagmorgen reageerde Iran eindelijk op een terroristische aanslag op de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en het Iraanse leger tijdens een militaire parade in de stad Ahvaz op 22 september, waarbij naar verluidt veertig militairen werden gedood en tientallen anderen werden gewond.

Vergeldingsmaatregel

Het regime in Teheran had Israёl, de Verenigde Staten en sommige Arabische Golfstaten verantwoordelijk gehouden voor de aanslag, terwijl de terreurbeweging ISIS verklaarde dat men de operatie tegen Iran had uitgevoerd.

Woordvoerders van de Revolutionaire Garde dreigden na het bloedbad in Ahvaz met een “vernietigende vergeldingsmaatregel in de regio en daarbuiten.”

De Iraanse Revolutionaire Garde viel nu het laatste ISIS-bolwerk in Syriё aan met ballistische raketten en onbemande gevechtsvliegtuigen (UAV’s) vanaf bases in Iran – iets dat nog niet eerder is voorgekomen.

De raketten en de UAV’s raakten ISIS-doelen dicht bij de Amerikaanse At-Tanf basis op de Syrisch-Irakese grens, terwijl de zeven vliegtuigen ongedeerd terugkeerden naar Iran zonder dat de Amerikanen in actie kwamen.

Ongewone activiteiten

Op hetzelfde moment waren in Noord-Israёl ongewone activiteiten waarneembaar in de lucht waar verschillende gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht boven het meer van Galilea en de Golan Hoogvlakte patrouilleerden.

De Revolutionaire Garde dreigde met een “vernietigende vergeldingsmaatregel in de regio en daarbuiten.”

Het Israёlische leger verkeerde klaarblijkelijk in de veronderstelling dat de UAV’s een bedreiging voor Israёl vormden, omdat Iran in februari van dit jaar hetzelfde type vliegtuig gebruikte voor een geplande aanval op de Israёlische stad Bet Shean nabij de grens met Jordaniё.

Waarschuwing

Iran maakte later duidelijk dat de aanval op ISIS in de Syrische provincie Deir Ez-Zur bedoeld was als een waarschuwing voor Israёl, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabiё.

Dit gebeurde nadat Iraanse media foto’s publiceerden van de ballistische raketten waarop te zien was dat de IRGC anti-Israёlische en anti-Amerikaanse leuzen op de projectielen had geschilderd.

Mohammed Saleh Jokar, de plaatsvervangende commandant van de IRGC, zei dat Iran met de aanval aan Israёl en de VS wilde laten zien dat men de vijand “ver van de geografische grenzen van Iran” kon treffen.

Jokar beweerde ook dat Israёl en de VS, en niet Iran, “de voornaamste bronnen van instabiliteit en chaos in Irak en Syriё” zijn en dat de VS proberen “om het leven van het Zionistische regime te verlengen”.

Verborgen oorlog

Experts verklaarden later dat Iran met de provocatie duidelijk wilde maken dat vanaf nu iedere militaire actie tegen het land zal worden beantwoord en dat men zal proberen om vooral Israёl te beperken in haar speelruimte in de grotendeels verborgen oorlog tegen Iran in Syriё. Het Israëlische leger maakte vorige maand bekend dat Israёl al 200 keer aanvallen tegen Iraanse doelen en Hezbollah-doelen in Syriё heeft uitgevoerd.

De Iraniёrs lijken nu samen te werken met het Russische leger in Syriё.

De Iraniёrs lijken nu samen te werken met het Russische leger in Syriё bij de pogingen om Israёls manoeuvreerruimte te beperken. Iran bouwt momenteel militaire faciliteiten dicht bij Russische bases in Latakia in het noordwesten van het land en stelt bestaande faciliteiten ter beschikking aan het Russische leger.

Tegelijkertijd is Rusland begonnen met de levering van het hypermoderne S-300 raketschild aan het Syrische leger dat tegenwoordig wordt gedomineerd door de Quds Brigade van de IRGC en heeft volgens het Kremlin het gebruik van elektronische luchtafweermaatregelen tegen Israёlische straaljagers opgevoerd.

Israёl heeft echter laten weten dat men door zal gaan met aanvallen op Iraanse doelen in Syriё en maakte op woensdag via de legerradio Galatz bekend dat men het hypermoderne F35I stealth gevechtsvliegtuig voortaan zal gebruiken bij acties tegen Iran in Syriё.

Oorlogsvliegtuigen

De door de VS geleverde F35I (door Israёl omgedoopt tot ‘Adir’) is het meest moderne oorlogsvliegtuig ter wereld en kwam voor het eerst in actie tegen Iran op 10 mei jl. toen het Israëlische leger een grootscheepse nachtelijke operatie uitvoerde tegen de IRGC in Syriё.

Het leger heeft momenteel acht F-35I vliegtuigen operabel die zijn voorzien van unieke Israёlische technologische hoogstandjes. In 2021 zal de F-35I-vloot van het Israëlische leger uitgegroeid zijn tot vijftig vliegtuigen.

De ‘Adir’ vliegt volgens legercommandant Generaal Majoor Amikam Norkin over het hele Midden-Oosten en is onzichtbaar voor het Russische S-300 raketschild.

Doneren
Abonneren
Agenda