fbpx
 • Koerdische troepen halen de ISIS-vlag omlaag en hijsen hun eigen vlag ervoor in de plaats. - Foto: Kurdishstruggle / CC2.0 Flickr
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ISIS is verre van verslagen

  Yochanan Visser - 12 maart 2019

  Terwijl de coalitie die de Islamitische Staat en haar Kalifaat in Syriё en Irak versloeg zich op opmaakt voor de verovering van het laatste bolwerk van de Jihadistische organisatie in Syriё, wordt het steeds duidelijker dat de dreiging van ISIS eerder toeneemt dan vermindert.

  Erkenning van dit feit is van cruciaal belang voor Israёl dat geruime tijd meewerkte aan de nederlaag van het Kalifaat en zich geconfronteerd ziet met toenemende spanning in vooral zuidelijk Israёl waar de Egyptische inlichtingdienst met Hamas praat over beёindiging van de dagelijkse gewelddadigheden langs de grens met Gaza.

  Israёl helpt Egypte in zijn strijd tegen het ISIS-filiaal Wilayat Sinai dat na jaren van intensieve militaire actie nog altijd tweeduizend strijders heeft in de woestijn die in 1979 werd teruggegeven aan het land van president Abdel Fattah el-Sisi.

  “We zullen een alert offensief moeten handhaven tegen deze nu wijd verspreide en intern verdeelde organisatie”

  De regering in Jeruzalem houdt al jaren rekening met acties van ISIS tegen de Joodse staat en vreest dat de terreurorganistatie een aanslag zal plegen op het Eurovisie Songfestival dat in mei in Tel Aviv zal worden gehouden. Israёl was ook veel meer betrokken bij de strijd tegen het ISIS-kalifaat in Syriё en Irak dan algemeen werd aangenomen en verstrekte cruciale inlichtingen aan Europese landen die te maken hebben met aanslagen door leden van de militante organisatie.

  Zoals duidelijk zal worden uit het navolgende verslag is de strijd tegen het ISIS-Kalifaat bijna voorbij, maar tegelijkertijd wordt het duidelijk dat de organisatie haar doelen, inclusief een offensief tegen Israёl, niet heeft opgegeven en werkt aan een come-back.

  Vluchtelingen
  Koerdische functionarissen rapporteerden op zaterdag jl. dat het laatste deel van het Islamitische Staat-Kalifaat, een dorp met de naam Baghouz in Oost-Syrië, binnen drie dagen zal worden veroverd. De aankondiging van leden van de door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) kwam nadat tienduizenden burgers, maar ook ISIS-leden en hun families, vluchtten uit Baghouz, iets dat leidde tot een tijdelijk uitstel van het lang verwachtte finale offensief.

  De meeste nieuwe vluchtelingen, tussen de 20.000 en 25.000 mensen, zijn naar het Al-Hol vluchtelingenkamp gevlucht en verergerden daarmee de humanitaire crisis in het kamp. “De omstandigheden in het kamp zijn absoluut nijpend … het probleem is dat niemand deze aantallen (vluchtelingen) verwachtte”, vertelde Misty Buswell van International Rescue Committee aan verslaggevers. Ze voegde eraan toe dat schaars geklede kinderen met blote voeten onder de vluchtelingen waren terwijl de lokale media meldden dat  ISIS-terroristen en hun families ook naar het kamp waren ontsnapt.

  Al Baghdadi
  De uittocht van de duizenden Syriërs werd niet verwacht, aangezien waarnemers schatten dat slechts een paar honderd burgers in het laatste ISIS bolwerk verbleven. Onder degenen die Maghouz ontvluchtten, was ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, die volgens de media meerdere keren gedood of zwaargewond zou zijn geraakt tijdens luchtaanvallen op zijn onderduikadres.

  Het Pentagon analyseerde onlangs een nieuwe geluidsopname met de stem van Baghdadi en kwam tot de conclusie dat al-Baghdadi nog altijd springlevend is. De lokale Iraakse media meldden op zondag dat de ISIS-leider zich nu in Irak verborgen houdt terwijl Iraakse veiligheidstroepen denken dat al-Baghdadi eigenhandig acht leden van ISIS ëxecuteerde sinds hij in het land aankwam. De ISIS-terroristen werden doodgeschoten in een gebied tussen Hit en Haditha in de door de soennieten gedomineerde provincie Anbar.

  Twee weken geleden gaf Al-Baghdadi een nieuwe liquidatielijst uit met de namen van honderden ISIS-leden, waaronder topcommandanten, die volgens hem ontrouw waren aan zijn leiderschap en het kalifaat zouden hebben verraden.

  ‘Nog lang niet afgelopen’
  Experts zeggen nu dat de oorlog tegen ISIS “nog lang niet afgelopen is” nadat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan maanden geleden de overwinning op de organisatie hadden uitgeroepen. Het voortijdige optimisme van Trump bracht hem ertoe om de onmiddellijke terugtrekking van alle Amerikaanse speciale strijdkrachten uit Syriё aan te kondigen, een actie die tot nu toe niet is uitgevoerd, nadat de president te maken kreeg met felle tegenstand van zijn eigen staf, het Congres en zijn militaire top.

  Na verschillende keren van koers te zijn veranderd, zegt Trump nu dat hij bereid is om een een eenheid van ongeveer 400 Amerikaanse soldaten in Syrië te houden die zullen worden gestationeerd op de At-Tanf-basis op de grensovergang tussen Syrië en Irak en in het door Koerden gecontroleerde grensgebied tussen Turkije en Syriё.

  Generaal Joseph Votel van het VS Centrale Commando in het Midden-Oosten (CENTCOM) vertelde vorige week aan het defensiecomité van het Huis van Afgevaardigden dat “de strijd tegen ISIS en haar gewelddadig extremisme nog lang niet afgelopen is”. “We zullen een alert offensief moeten handhaven tegen deze nu wijd verspreide en intern verdeelde organisatie”, waarschuwde Votel. Hij voegde eraan toe dat ISIS “gecalculeerde” acties onderneemt die gericht zijn op het handhaven van de Jihad tegen “afvalligen” en “ongelovigen” zoals de groep mede-moslims noemt en iedereen die niet of niet genoeg moslim is.

  Hergroeperen
  “Wat we nu zien is niet de overgave van ISIS als organisatie, maar een gecalculeerd besluit om de veiligheid van hun families te waarborgen en hun capaciteiten te behouden door toevlucht te zoeken in kampen voor intern ontheemden en zich te hergroeperen in afgelegen gebieden waar men wacht op het juiste moment om weer op te duiken “, concludeerde de commandant van CENTCOM.

  Een van deze afgelegen gebieden is de berg Sinjar in de provincie Nineveh in Irak, terwijl individuele ISIS-terroristen in toenemende mate proberen terug te keren naar hun landen van herkomst in Europa.

  Waarnemers zeggen dat ISIS nieuwe toevoerlijnen en communicatie-infrastructuur aanlegt ten zuiden van haar voormalige bastion Mosul in Irak, terwijl de werderopstanding van de organisatie al is begonnen. ISIS ‘nieuwsbrief Al-Naba beweerde vorige week dat leden van Islamitische Staat 156 aanvallen in Irak uitvoerden sinds begin maart en schaarde de Moslimbroederschap, de Turkse islamistische leider Erdogan en de regeringen van Saoedi-Arabië en Egypte onder de “afvalligen”.

  De aanslagen in Irak zijn niet alleen gericht tegen de door de VS en Iran gesteunde nationale veiligheidstroepen, maar ook tegen de door Iran gestichte Hashd al-Sha’abi overkoepelende organisatie van overwegend sjiitische milities.

  In Syrië werkt ISIS ook aan een come-back als klassieke terroristische organisatie en voert aanvallen op de SDF uit terwijl men het leger van de Syrische dictator Bashar al-Assad engageert in hevige gevechten. Deze gevechten vinden niet alleen plaats in de oostelijke provincie Deir Ez-zur, maar ook in het oosten van Homs.

  “(De ongelovigen) zijn ontevreden over het zien van onze kracht en standvastigheid in de jihad en hun harten zijn vervuld van woede over het nieuws over aanhoudende aanvallen tegen de ongelovigen uit het oosten van de aarde zowel als het het westen,” schreef ISIS in de Al-Naba nieuwsbrief.

  Kalifaat of terreurorganisatie?
  Zoals ondergetekende meldde in oktober 2018 staat ISIS als Kalifaat op het punt om te verdwijnen, maar de organisatie breidt haar invloed voortdurend uit, niet alleen in het Midden-Oosten waar de Islamitische Staat filialen en slapende cellen heeft in landen als Egypte, Libië, Jemen en Saoedi-Arabië.

  Het aantal actieve ISIS-leden wordt nu geschat op 270.000, terwijl wereldwijd een miljoen moslims de jihadistische ideologie van de organisatie aanhangen. De organisatie is trots op het groeiende aantal landen, waaronder het grootste islamitische land Indonesië, waar terreurorganisaties vorig jaar trouw aan Al-Baghdadi zwoeren.

  In de Sahara, bijvoorbeeld, opereren de ‘moedjahedeen’ van Al-Sahra al-Kubra als een ISIS-tak terwijl in Somalië de Islamitische Staat van Somalië (ISS) steeds meer een bedreiging voor de regering vormt en concurreert met het lokale Al-Qaeda filiaal Shahaab voor de titel van de meest brute terroristische groep van het land.

  Dodelijke aanslagen
  De dodelijkste aanval die ISIS in maart tot nu toe uitvoerde, was in Afghanistan, waar de plaatselijke afdeling naar schatting 4000 strijders tot zijn beschikking heeft. Een groep ISIS terroristen pleegde begin maart een aanslag op de luchthaven in Jalalabad waarbij 64 “afvalligen” werden gedood volgens Al-Naba.

  Andere landen waar leden van de Islamitische Staat onlangs dodelijke aanslagen pleegden, zijn Tunesië, Nigeria, Burkina Faso, Somalië en Frankrijk, waar een ISIS terrorist  twee bewakers neerstak als vergelding voor de liquidatie van Cheriff Chekatt, een ander lid van de Islamitische Staat die vijf mensen vermoordde tijdens een kerstmarkt in Straatsburg eind december 2018.

  “De ongelovigen en hypocrieten kijken overal naar de confrontatie (al-marka) tussen de slaven van God (abad Allah), de monotheïstische (muwahideen) soldaten van de Islamitische Staat, en hun vijanden, de polytheïsten, kruisvaarders ( het Westen) en de afvalligen ” ISIS schreef in de Al-Naba nieuwsbrief.

  Het laatste nieuws over de strijd tegen ISIS kwam op maandag uit Syriё waar de SDF aanval op Baghouz nu echt begonnen is en uit Egypte waar het leger opnieuw tientallen Wilayat Sinai terroristen doodschoot. Volgens de inlichtingendienst van het Egyptische leger levert Wilayat Sinai ook wapens en ammunitie aan Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza.

  Thema

  ISISterreur

  Over de auteur