fbpx
 • Ambassadeur Aviv Shir-On opent de zomertentoonstelling 'Expeditie Israël' | Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Mag ik bij het raam?

  15 mei 2019

  Op dinsdagavond 14 mei werd in het Israëlcentrum de tentoonstelling ‘Expeditie Israël’ officieel geopend. Onder grote belangstelling openden de Ambassadeur van Israël Aviv Shir-On en oud-Minister van Innovatie en Technologie Eliëzer – Moodi – Sandberg de tentoonstelling die tot eind augustus te bezichtigen is in Nijkerk. 

  Gepantserde auto
  Een gepantserde auto komt voorrijden bij het Israëlcentrum in Nijkerk. Een aantal mensen van de beveiliging scant gespannen de omgeving. De Israëlische ambassadeur stapt uit. Hij wordt altijd beveiligd, want wie Israël vertegenwoordigt, is een mogelijk target van terreuraanvallen. Maar het is rustig.

  De meeste genodigden zijn al binnen, en genieten er van een stukje taart. Eén enkele laatkomer parkeert en haast zich naar de ingang. We kunnen beginnen.

  Op reis
  Heel toepasselijk krijgen alle aanwezigen een El Al ‘boarding pass’, waardoor ze toegang krijgen tot de expositie, een reis door de tijd in het Beloofde Land. Algemene hilariteit, want iedereen blijkt hetzelfde stoelnummer te hebben.

  “Mag ik een stoel bij het raam?” grapt oud-minister Sandberg. “Ik wil liever naar Jeruzalem dan naar Tel-Aviv, kan dat ook?” vraagt Opperrabbijn Binyomin Jacobs aan de dame achter de ‘incheckbalie’. De grapjes verstommen langzaam wanneer de bezoekers zich verdiepen in de prachtige voorwerpen, informatiepanelen en films in de tentoonstelling. Onder de aanwezigen is ook een groep christelijke zakenmensen uit Thailand, China en Indonesië. Want ook in die landen is er een groeiende steun voor Israël.

  Van links naar rechts: Ds. Willem J.J. Glashouwer, Opperrabbijn Binyomin Jacobs, Erez Manhaimer, ambassadeur Aviv Shir-on, oud-minister Eliëzer Sandberg, Frank van Oordt, Ds. Kees Kant

  Initiatiefnemer Frank van Oordt van Christenen voor Israël vertelt enthousiast hoe onlangs de eerste schoolklas deze tentoonstelling bezocht: “Een meisje uit die klas verzuchtte na het bezoek: wat zou ik graag naar Israël gaan. Toen dacht ik: Yes! Dat is precies wat we voor ogen hadden!”

  Oud-minister van Innovatie en Technologie Eliëzer Sandberg | Foto: CvI

  De beste reisgids die er is

  In de toespraken van ambassadeur Shir-On en oud-minister Sandberg, wordt veelvuldig naar de Bijbel verwezen. De Ambassadeur van Israël houdt de Bijbel omhoog en benadrukt: “Dit is de beste Israël-reisgids die er is. Alle plekken die beschreven staan in de Bijbel, kun je vandaag nog bezoeken in Israël”. Moodi Sandberg vult aan: “In de Bijbel staat dat Israël tot zegen zal zijn voor alle volkeren. We zien dat vandaag al gebeuren!”.

  De tentoonstelling Expeditie Israël is gratis te bezoeken tot en met 31 augustus, in het Israëlcentrum in Nijkerk (Henri Nouwenstraat 34). Dankzij de interactieve opdrachten en voorwerpen is deze tentoonstelling zeer geschikt voor jong en oud. Meer informatie op www.zomertentoonstelling.nl

  Veel belangstelling voor de tentoonstelling Expeditie Israël | Foto: CvI

  Thema