fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël valt opnieuw Iraanse doelen in Syrië aan

  Yochanan Visser - 1 juli 2019

  Afgelopen maandagnacht voerde de Israëlische Luchtmacht (IAF) één van zijn grootste missies uit tegen Iran- en Hezbollah gerelateerde doelen in Syrië tot nu toe. Volgens Syrische en Libanese media lanceerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een groot aantal raketten op doelen in de stad Kisweh (waar zich het hoofdkwartier van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) bevindt), de buitenwijk Sahnaya van Damascus en de havenstad Tartus.

  In Tartus ligt een Russische marinebasis en er bevindt zich een door de IRG gehuurde haven die wordt gebruikt voor wapentransporten. Zes kruisraketten werden bovendien afgevuurd vanaf de Middellandse Zee, terwijl de Syrische luchtverdediging ten minste 13 raketten op de inkomende Israëlische projectielen afschoot. Een van deze Syrische raketten explodeerde in het door Turkije bezette noorden van Cyprus, waardoor er brand uitbrak. Er werden geen gewonden of schade gerapporteerd.

  Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten beweerde aanvankelijk dat vier Syriërs werden gedood en dat vele anderen gewond raakten tijdens de Israëlische luchtaanvallen. Het aantal doden is inmiddels gestegen tot 16 volgens Syrische media.

  De basis van de 91ste divisie van de IRG in Damascus was ook één van de doelwitten, terwijl het Jamraya Wetenschappelijke Studies en Onderzoekscentrum (SSRC), dat werkt aan de ontwikkeling van chemische wapens in Syrië, ook werd aangevallen.
  De IAF bombardeerde tevens een uitkijktoren nabij de stad Tell al-Hara in zuidelijk Syrië. Tell al-Hara is een strategisch punt met uitzicht op de Golanhoogvlakte.

  Het was de tweede keer in een maand dat het Israëlische leger de uitkijkpost in Tell al-Hara bombardeerde. Er zijn nabij de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte inmiddels 20 uitkijkpunten van waaruit Hezbollah en het Syrische leger de bewegingen van de IDF volgen.

  Zoals wij eerder berichtten beheerst Hezbollah nu het grensgebied met Israël op de Golanhoogvlakte en is bezig met het vormen van nieuwe eenheden die Israël bespioneren en in de toekomst moeten worden ingezet tijdens een meerfrontenoorlog. Deze nieuwe eenheden maken officieel deel uit van het Syrische leger en zijn in het bezit van antitank- en korteafstandraketten met springladingen van 250 kilogram.
  Momenteel is de hoofdtaak van de nieuwe strijdmacht met de naam ‘Zuidelijk Commando’ het verzamelen van inlichtingen. Dit gebeurt met behulp van geavanceerde technologie waarmee Hezbollah en het Syrische leger het Israëlische leger kunnen afluisteren.

  Aanval ondanks geavanceerd luchtafweersysteem

  De nieuwe Israëlische aanvallen op Iraanse doelen in Syrië laten zien dat de IAF zijn vermogen heeft behouden om tegen Hezbollah en de Quds Force te opereren. Dit ondanks de aanwezigheid van het door Rusland aan Syrië geleverde S-300 luchtafweersysteem dat nu naar verluidt volledig operabel is.

  Satellietbeelden vrijgegeven door het Israëlische bedrijf ImageSat International onthulden op maandag dat het Syrische leger vier S-300-batterijen heeft gestationeerd in de buurt van Masyaf, een stad die het toneel was van eerdere IAF-aanvallen.

  De afbeeldingen toonden aan dat de S-300-batterijen nu werden vergezeld door het bijbehorende radarsysteem dat gevechtsvliegtuigen kan detecteren op honderden kilometers van de locatie waar het systeem is gestationeerd.

  De IAF heeft in de afgelopen jaren ongeveer 1.000 luchtaanvallen uitgevoerd op Iran gerelateerde doelen in Syrië aldus de voormalige  IDF-stafchef Gadi Eisenkot in een interview met The New York Times.

  Proxy-oorlog

  Iran heeft zijn doel om verschillende landen in het Midden-Oosten over te nemen niet opgegeven en gebruikt in toenemende mate haar proxy-milities – derden die bereid zijn om voor Iran te strijden – om aanvallen uit te voeren tegen de door de VS geleide anti-Irancoalitie. Deze losse coalitie omvat Saoedi-Arabië en Israël.

  De Qudsbrigade van de IRG activeerde onlangs de overkoepelende Hash al-Shaabiorganisatie van overwegend sjiitische milities in Irak om Amerikaanse doelen in Irak en een oliepompstation in Saoedi-Arabië aan te vallen. Op 14 mei jl. gebruikte Hash al-Shaabi een vliegende bom om een olie-installatie in het centrum van Saoedi-Arabië te vernietigen, terwijl het Irakese leger op hetzelfde moment de luchtmacht van de VS toegang tot het Irakese luchtruim ontzegde.

  De aanval werd uitgevoerd door de door Iran opgerichte Kataib Hezbollahmilitie die integraal onderdeel uitmaakt van Hash al-Shaabi. Militaire experts denken dat de strategie van Iran om delen van het Midden-Oosten over te nemen uiteindelijk kan leiden tot een veel breder conflict en zelfs tot een wereldoorlog.

  Ze zouden gelijk kunnen hebben.

  Steun aan Palestijnse terreur

  Zoals we zullen zien, blijft Iran zich ook bemoeien met het Palestijns-Israëlische conflict en werd onlangs betrapt op pogingen om een spionagenetwerk in Judea en Samaria in het centrum van Israël op te richten.

  Iran blijft ook raketten en andere wapens leveren aan zijn bondgenoten in Gaza en traint tal van Hamas- en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ)-terroristen volgens Hamaslid Hamza Ismail Abu Shanab.

  Shanab meldde ook dat Iran Hamas en PIJ heeft geholpen bij het oprichten van een centraal commandocentrum in Gaza en assisteert bij het graven van nieuwe terreurtunnels onder de grens met Israël.

  Over de auteur