fbpx
 • De Israelische Ambassadeur bij de VN, Danny Danon. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël opnieuw in aanvaring met Turkije

  Yochanan Visser - 29 oktober 2019

  Israёl en Turkije kwamen opnieuw in botsing met elkaar tijdens de jaarlijkse vergadering van de VN Veiligheidsraad over het Palestijns Israёlisch conflict in New York. Danny Danon de Israёlische ambassadeur bij de Verenigde Naties zei dat Turkije een regionaal nest voor terrorisme is geworden and beschuldigde de autocratische leider van het land, Recep Tayyip Erdogan, van het destabiliseren van de regio.

  “Erdogan sleurt Turkije naar beneden via een gevaarlijk, neo-Ottomaans, imperialistisch pad,” vertelde Danon de leden van de VN Veiligheidsraad. De Israёlische VN ambassadeur veroordeelde vervolgens Erdogan’s laatste imperialistische actie in Syriё waar Turkije en zijn soennitisch-islamistische proxies sinds het begin van oktober proberen een zogenaamde ‘veiligheidszone’ te creёren met toestemming van de Amerikaanse regering.

  “Het was niet genoeg voor Erdogan om de Koerdische minderheid in zijn eigen land te vervolgen. Hij stuurt nu zijn troepen naar Syriё om daar ook de Koerden te slachten,” brieste Danon. “Hij (Erdogan) is verantwoordelijk voor de dood van vele onschuldige mensen en voor de vlucht van tienduizenden anderen,” voegde Danon eraan toe. De Israёlische diplomaat sprak vervolgenns over Erdogan’s dubieuze rol in de oorlog tegen Islamitische Staat die deze week weer het nieuws bepaalde toen de speciale eenheden van het Amerikaanse leger de leider van der Jihadistische organisatie Abu Bakr al-Baghdadi doodden in de Idlib-provincie in Syriё.

  “Terwijl hij (Erdogan) druk bezig was om degenen die meehielpen om de wereld veilig te houden van de dreiging van ISIS te vermoorden, stond hij toe dat leden van ISIS uit de gevangenis ontsnapten,” zei Danon over de Turkse acties tegen de Syrische Koerden en Erdogan’s collaboratie met ISIS. “Erdogan heeft een lange geschiedenis van het ondersteunen van terreur,” zei Danon terwijl hij tevens de Turkse rol ten opzichte van het conflict met Hamas naar voren haalde.

  (Erdogan) “heeft Turkije veranderd in een veilige haven voor Hamasterroristen en een financieel centrum voor het financieren van terreuraanslagen,” aldus Danon, juist voordat de Turkse VN-ambassadeur Feridun Sinirlioglu Israёl beschuldigde van “misdaden tegen de mensheid.”
  Sinirlioglu beschuldigde “de regering van terreur” (Israёl) van het schenden van het internationale recht en haalde fel uit tegen de Joodse staat: “Degenen die hun carriére vooruit helpen over de dode lichamen van kinderen zouden Turkije niet moeten onderwijzen over mensenrechten,” zei Erdogan’s vertegenwoordiger bij de VN.

  Erdogan en ISIS

  De confrontatie tussen Israёl en Turkije bij de VN Veiligheidsraad kwam in een ander daglicht te staan door nieuwe details over de gewaagde Amerikaanse operatie die ISIS-leider al-Baghdadi het leven kostte. Die operatie vond plaats op zeer korte afstand van de Turkse grens in het Syrische dorp Barisha.
  NBC verslaggever Richard Engel rapporteerde dat er in de omgeving van Barisha een aantal smokkeltunnels zijn en dat Barisha wordt gebruikt voor het smokkelen van wapens en munitie vanuit Turkije naar de islamistische rebellen in Idlib.

  Al-Baghdadi zou van plan zijn geweest om de tunnel waarin hij zichzelf opblies te gebruiken om Turkije in en uit te gaan.

  Jerusalem Post analist Seth Franzman zette vraagtekens bij Turkijes rol in het verborgen houden van al-Baghdadi en schreef dat het vrijwel onmogelijk is dat Turkije niets wist van de schuilplaats van de ISIS-leider, omdat het gebied vol staat met Turkse observatieposten.

  Franzman zette ook vraagtekens bij Erdogan’s bewering dat er een zogenaamde ‘veilige zone’ in Noord-Syriё moet komen en wees op het feit dat die zone uitsluitend in Koerdische grensgebieden en niet in Idlib dat ook aan Turkije grenst zou moeten worden gecreёerd. “Al-Baghdadi bevond zich naast de grens met Turkije, maar daar heeft Erdogan geen ‘veiligheidszone’ nodig”, schimpte Franzman die vervolgens een paar voorbeelden gaf van Erdogan’s collaboratie met ISIS.

  Tijdens de opmars van ISIS in 2014 had Turkije geen probleem met het doorlaten van duizenden ISIS-terroristen die in Syriё meehielpen om het jihadistische kalifaat op te richten, aldus Franzman. Hij wees ook op het feit dat na de val van Raqqa, de hoofdstad van het ISIS-kalifaat, duizenden ISIS-terroristen via Turkije ontsnapten en dat Erdogan toestond dat ISIS via Turkije Yezidi-sekslaven naar Syriё haalde.

  Zowel Reuters als de Amerikaanse nieuwssite The New York Post hebben eerder bericht over de rol van Erdogan’s geheime dienst MIT en van zijn familieleden in de ondersteuning van ISIS en andere Islamistische groepen in Syriё die probeerden om het regime van dictator al-Assad omver te werpen. MIT werd betrapt op het leveren van wapens aan deze groepen terwijl Erdogans schoonzoon Berat Albayrak ISIS hielp om uit Irak en Syriё gestolen olie te verkopen op de Turkse zwarte markt.

  Sȕmmeye Erdogan, de dochter van de Turkse president, was verder veraantwoordelijk voor het oprichten van een speciaal voor ISIS bestemd medisch korps dat ook een ziekenhuis beheerde in Sanlurfa, een stad in Turkije, nabij de Syrische grens. In dat ziekenhuis werden gewonde ISIS-terroristen behandeld en de ambulances en trucks die hen uit Syriё naar Turkije brachten, konden zonder controle de grens passeren.

  Koerdische spion

  Trump maakte na de actie tegen al-Baghdadi duidelijk dat Turkije geen rol had gespeeld in de voorbereidingen en de uitvoering van de operatie terwijl de Turkse regering beweerde dat de informatie over de verblijfplaats van de ISIS leider gedeeltelijk door de MIT werd geleverd.

  De waarheid is echter dat een Koerdische spion het bolwerk van al-Baghdadi infiltreerde en van daaruit de inlichtingen leverde die de Amerikanen in staat stelde om de ISIS-leider te elimineren.

  Dezelfde spion stal een onderbroek van al-Baghdadi waar vervolgens via DNA onderzoek mee werd vastgesteld dat het inderdaad om de ISIS-leider ging.

  Over de auteur