fbpx
 • Een Israëlische F-35 stijgt op. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Amerikaans leger bouwt hangars voor Israëlische F-35’s

  Yochanan Visser - 12 november 2019

  Het Amerikaanse leger is momenteel druk bezig met het bouwen van kolossale gepantserde hangars in Israёl volgens de Hebreeuwstalige nieuwssite IsraelDefense.co.il. De Amerikanen zullen naar verluidt tussen de 25 en 100 miljoen dollar investeren in de hangars die volgens bronnen in Israёl dienst zullen doen om Israёls nieuwe F-35 stealth bommenwerpers te huizen.

  De F-35 wordt in Israёl ‘Adir’ genoemd nadat ingenieurs van de IAF, de Israёlische luchtmacht, allerlei electronische innovaties aanbrachten in het door Lockheed gebouwde gevechtsvliegtuig dat onzichtbaar is voor de radar. IsraelDefense.co.il. publiceerde niet op welke luchtmachtbasis de hangars worden gebouwd en volstond (waarschijnlijk op orders van de militaire censor) met de vermelding dat de Amerikanen werken aan de bouw op een basis in het zuiden van Israёl.

  Hangars

  Het project wordt overzien door ingenieurs van  het Corps of Engineers US Army Europe County (NAU) en die werken met Israёlische aannemers. De totale opslagcapiciteit van de hangars bedraagt 4000 vierkante meter en de fondsen benodigd voor de bouw komen voor rekening van Washington, dat het bedrag zal toevoegen aan de jaarlijkse defensiehulp bestemd voor Israёl.

  Israёl zal tussen de 50 en 75 F-35-gevechtsvliegtuigen kopen van Lockheed voor een bedrag van 5 miljard dollar en de eerste 20 Adir’s zijn al in gebruik genomen door de Israëlische luchtmacht dat volgens buitenlandse media al sorties met de F-35 heeft uitgevoerd in Syriё, Irak en Iran. De Adir is ook onzichtbaar voor het Russische S-300 en S-400 anti-vliegtuig- en anti-raketschild en dit is waarschijnlijk de reden dat de Russen nu hun S-500 schild aan het testen zijn in Syriё.

  Het nieuws over de bouw van de hangars kan niet los worden gezien van de ‘volgende oorlog’, zoals IsraelDefense.co.il  de voorbereidingen op oorlog met Iran noemde. Die oorlog wordt steeds waarschijnlijker nu Iran in feite uit de nucleaire overeenkomst (JCPOA) met vijf wereldmachten is gestapt en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) op maandag definitief bevestigde dat Iran een niet gedeclareerde locatie had waar IAEA-inspecteurs sporen van verrijkt uranium hadden gevonden.

  De IAEA bevestigde ook dat Iran opnieuw begonnen is met het opwerken van uranium naar 5 procent en dat de Islamitische Republiek centrifuges in de ondergrondse opwerkingsfaciliteit Fordow had opgestart.

  Miltaire actie tegen ‘ring van vuur’

  Ya’acov Amidror, de voormalige adviseur voor veiligheidszaken van Premier Benjamin Netanyahu en ex-chef van de Nationale Veiligheidsraad in Israёl, roept nu de Israёlische regering op om militaire actie te ondernemen tegen Iran voordat het land onder een nucleaire paraplu een “ring van vuur” rond Israёl legt. Amidror wordt algemeen gezien als een zeer goed ingevoerde expert op het gebied van veiligheidszaken en zei eerder dat het niet de vraag is of de oorlog met Iran zal beginnen maar wanneer.

  Amidror beschuldigde de internationale gemeenschap van “het sluiten van de ogen” wanneer het gaat om de Iraanse dreiging voor Israёl en de rest van de wereld.
  “Er zou een situatie kunnen ontstaan waarbij wij direct zullen moeten optreden om de Iraniers te stoppen. De wereld is niet klaar om in actie te komen … niet NAVO, niet de Verenigde Staten … zij prefereren om hun ogen te sluiten”, zei Amidror tijdens een veiligheidsconferentie in Herzliya. Terwijl hij erkende dat directe militaire actie tegen Iran een hoge prijs met zich meebrengt en problematisch en niet makkelijk zal zijn, zei Amidror dat er geen alternatief meer is.

  De veiligheidsexpert legde ook een direct verband tussen een Iraans nucleair wapen en de kans dat Iran die ‘ring van vuur’ rond Israёl legt. Onder een nucleaire paraplu zal Iran waarschijnlijk vrijwel ongehinderd de militaire opbouw in landen zoals Syriё, Irak en Libanon kunnen voltooien zei Amidror. Hij waarschuwde ook dat wanneer Iran uitbreekt naar een atoomwapen Turkije en Saoedi-Arabiё in no-time zullen volgen en daarmee het hele machtsevenwicht in het Midden-Oosten zullen veranderen en niet ten goede van Israёl.

  De Turkse leider Erdogan zei eerder dit jaar dat het in zijn ogen onrechtvaardig en niet gewenst is dat Turkije niet beschikt over nucleaire wapens en nam zich voor om daar verandering in te brengen.

  Casus belli

  Het nieuws over de Amerikaanse hulp bij de bouw van hangars voor de F-35’s viel samen met een bericht over een toespraak van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Assad sprak zich voor het eerst in lange tijd over Israёl en beschuldigde de Joodse staat van het illegaal veroveren van Syrisch grondgebied. Hij doelde waarschijnlijk op de Golan Hoogvlakte die Israёl na de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde en later annexeerde.

  In Israёl wordt algemeen aangenomen dat de Israёlische ‘bezetting’ van de Golanhoogvlakte zal worden gebruikt als een casus-belli voor oorlog tegen Israёl op het moment dat Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade van de Iranese Revolutionaire Garde, klaar is met de voorbereidingen op die oorlog.

  Thema

  F-35iran

  Over de auteur