Sluiten

Zoeken.

Ondernemers in Israël: van stroopwafels naar shabbat

Door Koen Carlier - 

18 januari 2020

WhatsApp-Image-2020-01-17-at-16.29.56-1024x512

Deze week is een groep ondernemers uit Nederland (amai, ook één Vlaamse ondernemer!) in Israël.

Een toeristische reis? Nee.

Een zakenreis? Ook niet!

Er werden verschillende projecten bezocht, maar er werd ook veel geluisterd naar de noden en problemen waarmee Israël te kampen heeft!

Een paar voorbeelden.

In de stad Sderot, vlakbij de Gazastrook, wonen nu zo’n 30.000 mensen. Ook daar komen veel jonge gezinnen uit Israël en de diaspora zich vestigen en er wordt volop bijgebouwd! Echter, vanwege de vele sirenes en raketten die vanuit de Gazastrook op Sderot worden afgeschoten hebben veel kinderen een trauma opgelopen…

In de naschoolse opvang zijn speciale programma’s om die kinderen hun vertrouwen terug te geven. Het plan is om vier veilige ruimtes te renoveren, zodat in totaal 980 kinderen die naschoolse programma’s kunnen volgen!

Cherrytomaatjes

Het was ook bijzonder om te horen hoe ze bij een onderzoekscentrum in de Negev-woestijn proberen met allerlei nieuwe technieken de boeren te adviseren. Bijvoorbeeld over het werken met ‘biobijen’, uitgevonden in een kibboets in het noorden van Israël waar ook veel emigranten worden opgevangen.

Trouwens, de alom bekende cherrytomaatjes zijn uitgevonden en gekweekt in de Negev-woestijn door een jonge emigrant die op 17 jarige leeftijd in Israël terecht kwam!

Huiswerk

Bijzonder was het ook om in kibboets Revivim kennis te maken met een grote groep emigranten uit Oekraïne en Rusland, vooral gezinnen. Ze volgen vijf dagen per week vijf uur per dag Hebreeuwse les, en wij mochten even meemaken hoe dat ging!

En wat bleek? Die families zijn pas sinds eind november in Israël en spreken al een aardig woordje Hebreeuws. Eén van de emigranten zei: ‘Onze kinderen gaan naar school en wij ook en elke middag maken we braaf ons huiswerk!’.

De wijngaarden van God

Op vrijdagmiddag, met de naderende shabbat voor ons, wilden we ruim de tijd nemen om kennis te maken met het werk van Eden in kibboets Karmiya (‘de wijngaarden van God’), in de buurt van Ashkelon. Daar worden 60 meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar opgevangen die vanwege een vrijwel onmogelijke thuissituatie daar terecht zijn gekomen. Er zijn meisjes met een Arabische of Joodse afkomst, en zelfs Bedoeïenen!

Bakkerswagen

Vijf jaar geleden heeft het businessplatform Bouwen met Israël een mobiele verkoopwagen gegeven aan de meisjes van Eden, vanwaaruit allerlei lekkernijen worden verkocht! Het doel is om die jongeren ‘een hengel’ te geven om hun zelfvertrouwen te herwinnen en te leren hoe ze kunnen omgaan met anderen door praktisch bezig te zijn. De bakkerswagen was zó’n groot succes dat het businessplatform onlangs besloot om nóg een mobiel verkooppunt te doneren. Hier worden warme dranken en een Israëlische variant op de Hollandse stroopwafels vers gebakken én door de meisjes van Eden verkocht!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda