fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Coronavirus in Israël: hoe gaat het nu bij de gaarkeuken van Hineni?

  17 maart 2020

  Deze indringende en tegelijkertijd bemoedigende brief ontvingen we van Benjamin Philip, directeur van Hineni. Deze gaarkeuken mag mede door uw hulp vele arme inwoners van Jeruzalem voorzien van een voedzame maaltijd.

  Beste vrienden van Christenen voor Israël,

  De situatie in Israël is bijzonder moeilijk geworden als gevolg van de noodzakelijke maatregelen die de overheid heeft genomen tegen het coronavirus. Het dagelijkse leven is ontregeld omdat in openbare gelegenheden en overige locaties niet meer dan tien personen tegelijk mogen zijn, die dan ook nog eens verplicht minimaal twee meter afstand van elkaar moeten houden.

  Evenementen en familiefeesten als trouwerijen, verlovingen en besnijdenissen, moeten worden afgelast tot groot verdriet van alle betrokkenen. Eveneens zijn de scholen gesloten, is het openbaar vervoer beperkt, en mogen er geen bezoeken meer worden gedaan aan bejaarden en ziekenhuizen. Eem bezoek aan een dokter mag alleen bij hoge koorts en noodgevallen.

  Kortom: het is bijzonder moeilijk voor de bevolking. Ook bij ons bij Hineni worden we geconfronteerd met allerlei problemen.

  Problemen
  Allereerst mogen er niet meer dan tien mensen tegelijk in ons restaurant zitten, wat ons dwingt om alle maaltijden te verpakken om mee te kunnen nemen. Verder zijn al onze Nederlandse vrijwilligers met spoed huiswaarts gekeerd, en zijn onze medewerkers niet allemaal in staat om te komen door gebrek aan kinderoppas, beperkt openbaar vervoer en sluiting van gebieden.

  Ook met leveringen van goederen zijn er problemen, omdat men ook in Israël aan het hamsteren is geslagen. Hierdoor zijn veel producten uitverkocht. Als gevolg daarvan zijn het juist de ouderen en zwakkeren die in de supermarkten aan het kortste eind trekken, en meer behoefte hebben om bij ons komen te voor maaltijden.

  Zij die niet in staat zijn om te komen door de angst, maatregelen en de adviezen van de overheid om het huis niet te verlaten en niet te reizen met openbaar vervoer. Wij bij Hineni krijgen daarom noodkreten van onder meer de maatschappelijk werkers om maaltijden thuis te bezorgen. Iets wat logistiek een behoorlijke klus is vanwege het gebrek aan medewerkers, vrijwilligers, en vervoersmogelijkheden.

  Hulp
  We zullen in ieder geval voor een groep van 80 Holocaustoverlevenden zorgen dat ze thuis worden voorzien van dagelijkse maaltijden, zolang dat mogelijk is. Er zijn ook overige verzoeken, maar ons beperkt aantal werknemers zijn gestrest door het dragen van speciale maskers, handschoenen, schorten en hoofdbedekking, terwijl iedere bezoeker zijn handen moet wassen met de door ons aangeboden middelen.

  Ondanks alle ongemakken wil ik jullie juist nu bedanken voor de steun die ons in staat stelt om zoveel getroffen en met angst beladen mensen te mogen helpen.

  Vertrouwen
  In een periode die precies samenvalt met de feesten Poerim en Pesach, twee bijzondere gebeurtenissen waarbij het Joodse volk werd bedreigd in haar bestaan én de Eeuwige in het aanzien van alle naties ingrijpt om redding te bieden aan Israël. Ook nu moeten we vertrouwen op God, en deze moeilijke tijden doorstaan met vol vertrouwen in Hem. Wetende dat onze profeten al deze gebeurtenissen al hebben voorspeld alvorens de Messias zal komen om Israël en de volkeren te verlossen.

  Daarom ervaren wij deze moeilijke tijden als een obstakel naar betere tijden.

  Met veel dank,

  Benjamin Philip
  directeur Hineni