fbpx
 • Medewerkers van een Joodse begrafenisvereniging in beschermende kleding begeleiden de kist van iemand die overleed aan het coronavirus. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Tien doden door het coronavirus in Israël

  Yochanan Visser - 27 maart 2020

  Dit zijn turbulente en verwarrende tijden zelfs voor Israёlische begrippen. Het coronavirus blijft het leven in de Joodse staat hevig beїnvloeden maar G’d zij dank zijn er tot nu toe slechts tien doden te betreuren terwijl het aantal zieke Israёlische coronaslachtoffers nu iets minder snel toeneemt dan de laatste week het geval was.

  Desondanks blijven Israёlische experts rekening houden met een hoog aantal doden en zieken voor het Joodse paasfeest Pesach begint over twee weken. Eerder deze week maakte het Israёlische Ministerie voor Volksgezondheid bekend dat in het meest pessimistische scenario 25.000 Israёlis zouden kunnen sterven terwijl in het meest optimistische scenario het dodental zou kunnen oplopen tot 10.000.

  Momenteel zijn er ruim drieduizend Israёlis besmet geraakt met het coronavirus, van wie 49 in een vorm van levensgevaar verkeren. Vergeleken met Europese landen vallen deze cijfers mee en dat heeft vooral te maken met het beleid dat de Israёlische regering vanaf het begin van de uitbraak heeft gevoerd. Dat beleid werd op woensdag verder aangescherpt en de meeste Israёlis mogen nu hun huis alleen maar verlaten voor een kleine wandeling van 100 meter zonder in contact te komen met andere mensen en voor het plegen van noodzakelijke acties zoals medische behandeling en het kopen van levensmiddelen.

  “Het werkloosheidscijfer in Israёl schoot in twee weken omhoog van minder dan vier tot boven de twintig procent.”

  De politie en het Israёlische leger (IDF) zijn nu verantwoordelijk voor het handhaven van het uitgaansverbod en kunnen mensen boetes opleggen tot 1250 Euro maar zijn ook gemachtigd om Israёlis die het uitgaansverbod schenden te arresteren. Het verschil op straat is nu duidelijk merkbaar zoals ondergetekende waarnam na het ingaan van het uitgaansverbod.

  Verspreiding van het virus

  In vergelijking met de Arabische landen is de crisis in Israёl echter groter. De meeste Arabische landen meldden minder geїnfecteerden en dat zou te maken kunnen hebben met de omvang van het uitgaansverbod in deze landen. In Jordaniё, bijvoorbeeld, is een totaal uitgaansverbod afgekondigd afgelopen zaterdag en de Jordaanse burgers krijgen voedsel afgeleverd bij de ingang van hun huizen. Overtreders van het uitgaansverbod worden of gevangen gezet zonder vorm van proces en kunnen zelfs worden beschoten.
  In Libanon is het leger ook ingezet en er worden helicopters gebruikt om het uitgaansverbod te monitoren en om de bevolking via luidsprekers te waarschuwen om thuis te blijven.

  De coronacrisis in Israёl had meer beperkt kunnen blijven wanneer een deel van de bevolking zich beter aan de voorschriften had gehouden. In Tel Aviv bijvoorbeeld bleven mensen in grote getale joggen op de boulevard terwijl in de ultra-Orthodoxe wijken in Jeruzalem en Bnei Barak bijna niets te merken was van de beperkte bewegingsvrijheid.

  Een ander probleem is dat de Israёlische regering door het linkse kamp onder druk werd gezet om demonstraties niet te verbieden. Het linkse kamp beweerde dat verbieden van demonstraties ‘ondemocratisch’ zou zijn en de democratie in Israёl zou schaden. Demonstranten, voornamelijk uit de omgeving van Tel Aviv, reisden deze week bijna dagelijks naar Jeruzalem om voor de Knesset te demonstreren tegen de demissionaire regering van Premier Benjamin Netanyahu. De demonstranten hielden zich verder niet aan de noodzakelijke twee meter afstand die de regering heeft voorgeschreven en worstelden zelfs met politieagenten die de demonstraties om deze reden wilden opbreken.

  Een ander probleem dat verantwoordelijk is voor de forse toename in Corona patienten in Israёl deze week was het gebrek aan preventieve maatregelen in het gezondheidssysteem zelf. In diverse ziekenhuizen en klinieken van de Israёlische ziekenfondsen worden bezoekers nog altijd niet gecontroleerd op het virus met electronische koortsmeters. Tegelijkertijd begon het medische personeel pas deze week gelaatsmaskers en rubber handschoenen te dragen.

  Het wekt dan ook geen verbazing dat in sommige ziekenhuizen medisch personeel besmet is geraakt met het virus en dat, bijvoorbeeld, in het Baruch Padeh Medisch Centrum nabij Tiberias een hele afdeling werd gesloten na de ontdekking van zieke patiënten en medisch personeel.

  Economische gevolgen

  De Israёlische economie is ondertusen vrijwel tot stilstand gekomen door de Corona crisis. De luchtvaartmaatschappij El Al zal waarschijnlijk failliet gaan nadat bijna alle vluchten werden gestaakt en 80 procent van het personeel op onbetaald verlof werd gestuurd. Meer dan 700.000 Israёlis zijn werkloos geraakt door de coronacrisis en het werkloosheidscijfer in Israёl schoot in twee weken omhoog van minder dan vier tot boven de twintig procent.

  Dit getal is niet inclusief het aantal zelfstandigen die niet meer kunnen werken en Israёl heeft een ongekend hoog aantal zelfstandigen die niet kunnen terugvallen op enige financiёle hulp van de overheid. Dit is een probleem waarover al jaren wordt gesproken in de Knesset maar tot nu toe is er geen wetgeving aangenomen om deze situatie te veranderen.

  Om de catastrofale sociale en financiёle gevolgen van de corona-epidemie in te dammen heeft de regering van Netanyahu een noodpakket van 80 miljard Shekel (meer dan 20 miljard Euro) aangenomen die Israёli’s in financiёle problemen moet helpen om het hoofd boven water te houden. De komende dagen wordt begonnen met het uitbetalen van uitkeringen die voor een belangrijk deel uit de nieuw verworven gasinkomsten van Israёl zullen worden betaald. Israёl levert sinds het begin van 2020 gas aan Jordaniё en opnieuw aan Egypte nadat er een aantal grote gasvelden werden ontdekt voor de kust van de Joodse staat.

  Extra maatregelen

  Om de uitbreiding van de Corona epidemie verder in te dammen heeft Israёl Het HaSharon ziekenhuis in Petah Tikvah ontruimd en de afgelopen week gerenoveerd en klaargemaakt voor de quarantainebehandeling van coronapatienten. Het ziekenhuis werd op donderdag geopend en zal dienen als een extra faciliteit voor de behandeling van het groeiende aantal coronapatiënten dat nu boven de drieduizend ligt.

  De Mossad is verder ingeschakeld om testkits naar Israёl te brengen die naar verluidt uit de Arabische Golfstaten komen. De afgelopen week bracht de Mossad in het holst van de nacht 100.000 testkits naar Israёl en naar verluidt zal de Israёlische buitenlandse geheime dienst in totaal vier miljoen testkits naar Israёl brengen.

  Netanyahu vroeg Mossadhoofd Yossi Cohen om de normale activiteiten die vooral gericht zijn op Iran te combineren met een actie om de testkits uit de Arabische landen naar Israёl te brengen vanwege zijn ervaring met dit soort operaties en Cohens uitstekende relaties met hoofden van geheime diensten van de Golfstaten.

  De actie van de Mossad onderstreept de gewijzigde situatie in het Midden-Oosten waar nu het bevechten van het coronavirus de plaats heeft ingenomen van de oorlogen die desondanks blijven voortwoeden vooral in Syriё, Libiё en Jemen, zij het op een lager niveau.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur