"Absurd en surrealistisch": verontwaardigde reacties op Iraanse verkiezing voor VN-vrouwenrechtencommissie
Door Christenen voor Israël -
29 april 2021
Mensenrechtenactivisten vanuit de hele wereld hebben hun verbazing en walging uitgesproken over het toetreden van Iran tot de vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties.
Eén van hen is de 44-jarige Masoumeh Alinejad, een Iraanse activiste die bekend staat om haar kritiek op de autoriteiten in Iran en haar strijd tegen de verplichte hoofddoek. Vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar ze om veiligheidsredenen woont, twitterde Alinejad:
“Een regime dat vrouwen behandelt als tweederangsburgers, hen gevangen zet omdat ze geen hijab (hoofddoek, red.) dragen, hen verbiedt te zingen, hen de toegang tot stadions ontzegt en hen niet naar het buitenland laat reizen zonder de toestemming van hun echtgenoten, wordt door de VN verkozen tot hun commissie voor vrouwenrechten."
— Masoumeh Alinejad
"Het is absurd, en moreel verwerpelijk", zei Hillel Neuer, directeur van VN-waakhond UN Watch. "Dit is een zwarte dag voor mensenrechten in het algemeen en vrouwenrechten in het bijzonder. De Islamitische Republiek Iran verkiezen om de rechten van vrouwen te beschermen, is hetzelfde als een pyromaan aanstellen als brandweercommandant."
Wie stemde voor?
UN Watch zocht uit dat minstens vier Westerse democratieën vóór de Iraanse toetreding hebben gestemd. Onder deze landen is naast Duitsland, Frankrijk, Italië en Zweden ook Nederland. "Het betrof een vertrouwelijke stemming, dus ik kan daar helaas geen uitspraken over doen”, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd weten aan het Reformatorisch Dagblad.
Die uitspraak is opmerkelijk in het licht van het besluit van Canada, dat op eigen initiatief bekend maakte tegen de Iraanse benoeming te hebben gestemd. "Als Canada er openheid over kan geven, dan kunnen de andere landen dat ook", twitterde Hillel Neuer.
Vrouwenrechten in Iran
De positie van vrouwen in Iran is de laatste jaren steeds meer reden voor grote ongerustheid. Zo worden er regelmatig vrouwen veroordeeld tot een celstraf omdat ze weigeren een hoofddoek te dragen, omdat ze om vaak onduidelijke redenen 'ongepast gekleed' zouden zijn, of omdat ze zich tegen de discriminatie van vrouwen uitspreken. Een islamitische wet maakt het voor vrouwen in Iran bovendien onmogelijk om te fietsen, omdat dit bij mannen tot misdaden zou kunnen leiden.
Israël veroordeeld
Tijdens een vergadering in september 2020 in het Zwitserse Genève, presteerde de Verenigde Naties het nog om Israël als enige land ter wereld te veroordelen voor het schenden van vrouwenrechten. Dit terwijl het gerenommeerde MasterCard de Joodse staat juist uitriep als 'beste land voor vrouwelijke ondernemers'. De door David Ben-Goerion uitgesproken onafhankelijkheidsverklaring van de Joodse staat bevatte in 1948 al de passage dat "de staat Israël gelijkheid van sociale en politieke rechten nastreeft voor al zijn inwoners, ongeacht religie, ras of geslacht".
Controverse
Het is bepaald niet de eerste keer dat de Verenigde Naties tot zo'n opmerkelijke benoeming komen. Zo werd in 2017 Saoedi-Arabië verkozen tot lid van de vrouwenrechtenraad en in 2012 werd Iran aangesteld als rapporteur voor de commissie voor (nucleaire) ontwapening en internationale veiligheid, terwijl de islamitische republiek zelf al jarenlang bezig is met het ontwikkelen van kernwapens.