Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De eroev

Door Joanne Nihom - 

28 april 2017

eroev

Een orthodox-Joodse man legt een eroev aan door draden over palen te spannen. - Foto: Nati Shohat/Flash90

Sinds een aantal weken hebben we in ons dorp een eroev, een symbolische omheining of muur. Dat betekent dat orthodox Joodse mensen die op Sjabbat in ons dorp zijn, binnen het dorp mogen dragen. Bijvoorbeeld een tas of een bos sleutels. Iets dat op Sjabbat en de Joodse feestdagen is verboden. Door de eroev, mag dit nu wel.

Een draad wordt op ongeveer zes meter hoogte rond een bepaald gebied gespannen. Die draad creëert als het ware een symbolische omheining waarbinnen je mag dragen. Ook al is er een eroev, het betekent niet dat alles nu vervoerd mag worden. Het moet in ‘de sfeer van Sjabbat’ blijven. Schrijfwaren, een telefoon of een iPad mogen bijvoorbeeld niet.

De eroev bestaat al sinds de Sinaïsche wetgeving (1312 voor de gewone jaartelling) en is gebaseerd op de muren van een stad. Indien een stad of nederzetting geen muren of omheining had, dan werden de muren van het woonhuis of erf automatisch de begrenzing van de eroev. Toen de stadsmuren van veel steden werden afgebroken werd, waar mogelijk, een symbolische eroev rond een stad gecreëerd.

Tegenwoordig zijn de meesteeroevien (meervoud van eroev) gemaakt van palen. Zo ook in ons dorp. De palen zijn verbonden met dunne metaaldraden die over de palen heen lopen. Twee palen vormen met een daartussen gespannen draad een soort van poort. Aangezien er volgens de Joodse wet geen begrenzing is gesteld aan het aantal poorten dat in een omheining mag zitten, kan men theoretisch een omheining bouwen die bestaat uit alleen maar poorten. Hiertoe dienen dan de palen wel onderling met elkaar verbonden te blijven middels deze draad. De draden moeten op de palen rusten en lopen door een V-vormige haak of om een pin heen. Dit vormt dan als het ware de dorpel die rust op de twee deurposten.

De eroev bij ons dorp.


Leuk om te weten. Eroevien zijn bijvoorbeeld in Londen, New York, Antwerpen en Straatsburg. Ook Amsterdam heeft er een. Die wordt beheerd door de Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge (NIHS Amsterdam). In Israël heeft iedere Joodse stad een eroev. Dit is in de Israëlische wet bepaald en staat onder controle van het lokale staatsrabbinaat. Elke vrijdag wordt de eroev gecontroleerd door controleurs die zijn aangewezen door het opperrabbinaat.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda