Sinds begin oktober zijn we in Oekraïne in een nieuwe fase van de oorlog beland. Overal in het land worden grote en kleinere steden gebombardeerd met talloze raketten en kamikaze-drones. Deze raketten komen overal terecht: in woonwijken, op de infrastructuur, noem maar op.
We hebben beelden gezien van verwoeste appartementen in Kiev, Zaporizja, Dnepr en vele andere grote steden. Ook in de provincie Vinnitsa hebben vele kamikaze-drones en raketten de infrastructuur zwaar beschadigd. Op termijn kan dit problemen gaan geven voor de elektriciteit, de watervoorziening en de verwarming. En dat met de winter voor de deur…
Evacuaties
Tegelijkertijd staan wij met ons team sinds het begin van de raketaanvallen weer op scherp. Inmiddels hebben we al honderden Joden, voornamelijk uit Zaporizja, Dnepr en omgeving, geëvacueerd. Sommige Joden hebben we direct naar Moldavië gebracht, om van daaruit naar Israël te repatriëren. Anderen brachten we eerst naar een opvangplaats in het westen van Oekraïne.
(tekst gaat onder de foto's verder)
De verhalen en getuigenissen die we van de mensen horen, zijn hartverscheurend. De meeste mensen die we ontmoeten tijdens de busritten, zijn Joodse ouderen, moeders en kinderen. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen namelijk het land niet verlaten, omdat ze opgeroepen kunnen worden voor het leger. Heel af en toe brengen we ook mannen in die leeftijdscategorie naar de grens, bijvoorbeeld wanneer ze afgekeurd zijn door het leger. In dat geval mogen ze, als ze de juiste documenten hebben, toch het land verlaten.
Zaporizja
Vooral Zaporizja heeft deze maand veel raketaanvallen moeten verduren. De raketten landden op burgerdoelen, in en buiten het centrum van de stad. Er zijn veel slachtoffers gevallen en de inwoners van de stad moesten weken als dieren onder de grond in schuilkelders verblijven in barre omstandigheden. Mensen vertelden ons dat het koud en vochtig was en er was geen voedsel. Voor deze mensen was het een ontzettend zware en angstige tijd.
Toen de Joodse gemeenschap uit Zaporizja hoorde dat de mogelijkheid was om te evacueren, hebben veel mensen hiervan gebruik gemaakt. Ze moesten de beslissing om alles achter zich te laten snel nemen en gingen mee met de evacuatiebussen. Eenmaal op een veiligere plaats, moet ieder voor zich beslissen hoe nu verder.
Op de bus ontmoetten we een Holocaustoverlevende. Ludmila was in 2014 van Donetsk naar Zaporizja gevlucht. Ze woonde 5 jaar met haar zoon, dochter en gehandicapte kleinkind in de Joodse school van de stad. Net toen ze haar leven weer wat op de rit had, werd Zaporizja hevig gebombardeerd. Als 86-jarige Holocaustoverlevende moest ze wéér vluchten en hebben we haar geëvacueerd. Ze staan nu voor de keuze: in Oekraïne blijven of naar Israël gaan.
Zo horen we veel verhalen van mensen over wat ze meegemaakt hebben. We brengen hen eerst naar de provincie Vinnitsa om daar te overnachten en even tot rust te komen. Ook krijgen ze een bord warme soep, waar de mensen ontzettend dankbaar voor zijn. Een warme maaltijd doet wonderen! De volgende dag reizen ze verder. Ze gaan naar Kishenov (Moldavië), of gaan naar een andere opvangplaats in de Karpaten (gebergte in West-Oekraïne).
Risico
Zo hebben we de afgelopen weken honderden Joodse families geëvacueerd, met onze grote en kleinere bussen. We beseffen ook goed dat er onderweg van alles kan gebeuren. We kunnen met pech langs de weg stil komen te staan, we kunnen ongelukken krijgen, er kunnen raketten vlakbij de bussen inslaan.
Zo zijn er deze week drie ambulances zwaar beschadigd geraakt door raketinslagen.
Gelukkig mogen we ook weten dat ons werk ondersteund wordt met gebed en ervaren de shalom, de vrede, van de Heere.
Vlucht uit het Noorderland!
Inmiddels krijgen we van meer steden verzoeken om Joodse mensen te evacueren. Ik verwacht dat we de komende weken nog zoet zullen zijn en grote groepen in veiligheid gaan brengen. Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar de Heere spreekt duidelijk in Zacharia 2: “Vlucht uit het Noorderland en red jezelf naar Sion”.
We hopen dat de tienduizenden Joden die nog in Oekraïne wonen, ook deze oproep ter harte zullen nemen en de keuze zullen maken om thuis te komen in Israël. Tot die tijd gaan we door met ons levensreddende werk. Het is niet altijd makkelijk, maar sinds het begin van de oorlog hebben we als team gezegd: “We willen er juist nu zijn, in tijden van nood, in moeilijke situaties. We willen de weg banen zodat het Joodse volk kan terugkeren naar huis”. We gaan hiermee door, zo lang het kan, ondanks de vraagtekens voor de toekomst, ondanks de oorlogsdreiging en ondanks de naderende winter.
Wilt u voor de Joodse gemeenschap en voor ons team in Oekraïne bidden?
(tekst gaat onder de beelden verder)
Hoe kunt u helpen?
Christenen voor Israël regelt vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavië, van waaruit Joodse vluchtelingen naar Israël vliegen. Een busrit kost €4000,-. Dat is omgerekend €100,- per persoon. We verwachten dat er de komende tijd nog veel bussen zullen vertrekken. Dit kan alleen mogelijk gemaakt worden met uw steun. Helpt u mee? Doneer dan hieronder. Bedankt voor uw betrokkenheid en steun!