Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Het Nationale Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg – Zien, Denken, Doen

Door Teus den Otter - 

26 juni 2024

2021 CVI website (6)

In het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum (NHM) staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Het fraai verzorgde boek ter gelegenheid van deze opening, is niet alleen verkrijgbaar in het museum zelf, maar ligt ook gereed in veel winkels in Nederland of is te bestellen via uw plaatselijke boekhandel.

Voor de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden, een tragedie die bekend staat als de Holocaust of Sjoa. In Nederland werd driekwart van de Joodse bevolking vermoord.

Het museum en het bijbehorende boek belichten niet alleen het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog en hun ervaringen tijdens de bevrijding, maar ook hoe de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur wordt verwerkt. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert deze geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Hollandsche Schouwburg een theater, maar vanaf juli 1942 werd het door de nazi’s gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Joden. Tienduizenden werden hier uren, dagen of weken opgesloten voordat ze naar concentratie- en vernietigingskampen werden gedeporteerd. Het voormalige theater is nu een belangrijke gedenkplaats voor alle slachtoffers van de Holocaust.

Het Nationaal Holocaustmuseum is gevestigd in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi's de naastgelegen crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, vaak via de Kweekschool.

Recensie

Het helder geschreven boek, met bijdragen van meerdere vakkundige auteurs, biedt een basis voor verdere verdieping in de tragische geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Thuis met uw gezin, in kerkelijke jeugd- en jongerengroepen, of op school kan het fraai verzorgde en zeer informatieve boek worden gelezen en geraadpleegd. Het boek is geïllustreerd met treffende foto's van diverse voorwerpen en kledingstukken die in het museum te zien zijn.

Deze waardevolle kennis vooraf maakt een bezoek of groepsexcursie naar het Holocaustmuseum in Amsterdam des te betekenisvoller.

Het boek is hier te bestellen, en ook Engelstalig beschikbaar via deze link.

teus den otter

De auteur

Teus den Otter

Teus den Otter is initiatiefnemer van EJG Educatie Joods Gouda en verzorgt in samenwerking met Christenen voor Israël de excursies Stolpersteine door Joods Gouda.

Doneren
Abonneren
Agenda