Historische El-Al vlucht naar de Verenigde Arabische Emiraten
Door Yochanan Visser -
31 augustus 2020
Op maandagmorgen vond een nieuwe historische gebeurtenis plaats in de relaties tussen Israël en de Arabische landen. Een El-Al vliegtuig vertrok van de Ben Gurion luchthaven bij Tel Aviv naar Abu Dhabi met een gemeenschappelijke delegatie van hooggeplaatste Israëlische en Amerikaanse functionarissen aan boord.
De Israёlische delegatie werd aangevoerd door het hoofd van de nationale veiligheidsraad Meir Ben-Shabbat. De Amerikaanse delegatie omvatte de speciale adviseur voor het Midden-Oosten Jared Kushner en president Trumps nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien.
Beide Amerikaanse functionarissen kwamen op zondag in Jeruzalem aan om gesprekken te voeren met premier Netanyahu. Die gesprekken gingen over het aanknopen van relaties tussen Israёl en andere Arabische staten zoals Oman en Saoedi Arabië. De oplopende spanningen met Iran waren ook onderwerp van gesprek.
Het vredesakkoord
Ben-Shabbat zei voorafgaand aan het vertrek van de eerste officiële vlucht naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) dat hij samen met de Amerkanen het plan voor volledige normalisatie met kroonprins Mohammed Bin Zayed van Abu Dhabi zou gaan bespreken.
“Israёl en de VAE hebben de sterkste economieën van het Midden-Oosten en willen gaan samenwerken op het gebied van wetenschap, toerisme, luchtvaart, gezondheidszorg en andere economische zaken”, vertelde Ben-Shabbat. “De traditionele zegenspreuk ‘ga in vrede’ krijgt vandaag een bijzondere betekenis” zei hij aan het eind van zijn korte toespraak voordat hij het El-Al toestel binnenging.
Niet iedereen in Israёl is echter enthousiast over het naderende vredesakkoord met de VEA. Het gaat hier om het traditionele vredeskamp dat vindt dat vrede tussen Israёl en Arabische Golfstaten niet opweegt tegen het bereiken van vrede tussen Israёl en de Palestijnse Arabieren. Zij houden vast aan hun traditionele eisen voor vrede, namelijk opheffing van wat men ‘de bezetting’ noemt en Israёlische terugtrekking tot de bestandslijnen van 1948.
Geen vetorecht meer
Premier Benjamin Netanyahu benoemde dit in zijn persconferentie na de ontmoeting met Kushner en O’Brien. De Israёlische leider zei dat de Palestijnse Arabieren veel te lang vetorecht hebben uitgeoefend over het bereiken van vrede met Israёl en dat deze politiek nu in duigen is gevallen door de opstelling van de Arabische Golfstaten.
“Veel te lang hebben de Palestijnen een vetorecht gehad over vrede, niet alleen tussen de Palestijnen en Israël, maar ook tussen Israël en de bredere Arabische wereld. En als het aan sommige van deze Palestijnen lag, zou Israël zich moeten terugtrekken tot de onverdedigbare '67-linies, meer dan 100.000 Joden uit hun huizen in hun voorouderlijk vaderland moeten verdrijven, onze hoofdstad Jeruzalem moeten verdelen,” zei Netanyahu.
“Deze Palestijnen willen Israël overspoelen met nakomelingen van vluchtelingen, terwijl ze nog steeds weigeren de enige echte Joodse staat te erkennen,” vervolgde de premier. “Dit is al lang een standpunt over hen geweest. Ik vertelde Jared en zijn delegatie dat ze (Palestijnse leiders), op de 100ste verjaardag van de Balfour-verklaring drie jaar geleden ze van plan waren om Groot-Brittannië aan te klagen voor de Balfour-verklaring,” zei hij. Hij verwees hierbij naar de verklaring van de Britse regering uit 1917 waarin het Joodse volk een thuisland werd beloofd.
De Palestijnse Arabieren hebben veel te lang vetorecht uitgeoefend over het bereiken van vrede met Israёl.
— Premier Netanyahu
Vredesinitiatieven
“Dus als we op de Palestijnen moeten wachten, moeten we eeuwig wachten. Nou, niet langer. Twee dingen hebben dat veranderd. Het eerste is het Trump-plan en het tweede is de bereidheid van Arabische staten, enorm gesteund door de Verenigde Staten, om vrede te bevorderen zonder een Palestijns veto,” zei Netanyahu.
“Het Trump-plan is het eerste realistische initiatief voor een Israëlisch-Palestijnse vrede. Israëli's en Palestijnen hoeven hun huizen niet te verlaten. Niemand zal worden ontworteld. Gebieden van de Joodse bevolking en gebieden die van vitaal belang zijn voor de veiligheid van Israël, worden naar verwachting opgenomen in het soevereine Israël. Daarnaast behoudt Israël de veiligheidscontrole in de gebieden ten westen van de Jordaan, zowel op de grond als in de lucht,” aldus Netanyahu.
“Ik heb mijn bereidheid uitgesproken om over vrede te onderhandelen op basis van het Trump-plan. Naarmate meer Arabische en moslimlanden toetreden tot de cirkel van vrede, zullen de Palestijnen uiteindelijk begrijpen dat hun vetorecht is verdwenen. Dan zal het moeilijk voor hen worden om buiten de vredesgemeenschap te blijven,” vervolgde Netanyahu.
De premier beschreef ook de toenadering tussen Israёl en andere Arabische en moslimlanden zoals Tsjaad, Oman, Soedan, Bahrein en Saoedi-Arabië. Hij gaf een hint dat er veel meer niet-gepubliceerde stappen zijn die zijn regering heeft gedaan om betrekkingen aan te knopen met de verschillende Arabische- en moslimlanden.
Aan het eind van zijn toespraak bedankte de Israёlische leider Jared Kushner en president Trump voor hun onverzettelijkheid in het bereiken van vrede tussen Arabische landen en Israёl. Hij bedankte hen ook voor het aanpakken van Iran dat voortdurend probeert om Israёl onder druk te zetten via diverse Palestijnse en Sjiitische terreurgroepen.
De vrede tussen VEA en Israёl heeft een wig gedreven in het zogenaamde verzetsfront dat wordt aangevoerd door Iran en Hezbollah en laat zien dat er een ander blok is gevormd onder invloed van de dreiging van Iran. Dat blok wordt in het Midden-Oosten aangevoerd door Israёl en Egypte, maar ook door Saoedi-Arabië dat El-Al opnieuw toestond om over haar luchtruim te vliegen op weg naar de VEA.