De afgelopen weken hebben we voornamelijk duizenden voedselpakketten uitgedeeld in het oosten en zuidoosten van Oekraïne, met een dringende oproep: 'Zorg dat je de juiste documenten hebt, zonder verplichtingen, maar in geval van nood...'
Door de toename van raket- en drone-aanvallen realiseren de mensen zich dat dit geen loze woorden zijn. In Odessa zijn de laatste tijd hevige aanvallen aan de gang. Bijna dagelijks wordt de stad getroffen door raketten en drones. Vorige week vrijdag ontploften kort na elkaar twee raketten in dezelfde woonwijk, met als gevolg 20 dodelijke slachtoffers (waaronder hulpverleners en een dokter) en ruim 80 gewonden. Op dat moment waren we bezig met het lossen van een nieuwe lading voedselpakketten in de synagoge.
Ook Kryvyy Rih, een langgerekte industriële stad, werd vorige week opgeschrikt door zware raketaanvallen op drie grote flatgebouwen. Op het moment van de aanvallen waren we daar ook, net na een bespreking met de rabbijn. We hoorden de ene na de andere ontploffing in de buurt en waren verstijfd van schrik. Later zagen we de enorme verwoestingen en de wanhoop op de gezichten van de mensen. Het is geen toeval dat deze stad regelmatig wordt aangevallen; de huidige president Zelensky is hier geboren en getogen. Op 14-jarige leeftijd slaagde Zelensky voor een alija-studieprogramma om naar Israël te gaan, maar zijn vader weigerde hem te laten gaan. Het blijft een spel van Russische roulette: je weet nooit waar en wanneer de raketten en drones zullen toeslaan, ook al word je gewaarschuwd via luchtalarmen.
Bekijk hieronder enkele foto's. Klik op de foto voor een vergroting en gebruik de pijltjes voor de volgende/vorige foto. De tekst gaat verder onder de fotoslider.
In Kryvyy Rih besloten we enkele dagen te blijven, om persoonlijk 400 voedselpakketten te overhandigen, met tekst en uitleg erbij. Tijdens gesprekken hoorde ik over de tragedie van Tanya, die haar flat verloor tijdens een raketaanval terwijl ze wiskundeles gaf aan een jong meisje. Het geschreeuw van de zwaargewonden klonken alsof ze een nachtmerrie beleefde. Tanya was fysiek ongedeerd, maar emotioneel voor het leven getekend. Ze kan niet terug naar haar flat en woont nu bij haar zoon, schoondochter en twee kleine kleinkinderen in een klein flatje. Tanya voelde de behoefte om haar ervaringen te delen in de synagoge. Gelukkig waren al haar documenten nog intact. Eduard, ook bekend als Leib, is daar Tenach-leraar en heeft tijdens de oorlog in Oekraïne en Israël veel gesproken over de Psalmen van Koning David, vaak in gebed.
Ons doel is om niet alleen troost te bieden, maar ook praktische hulp te bieden, zoals ondersteuning van gaarkeukens, hulp bij terugkeer en het verpakken en uitdelen van voedselpakketten. Mensen staan soms uren van tevoren in de rij, bang dat er niet genoeg zal zijn, vooral ouderen die de Sovjet-Unie hebben meegemaakt.
Bekijk ook de video:
Nog ruim 10.000 voedselpakketten nodig
Alleen al in Odessa heeft de synagoge een lijst van 2.386 Joodse ouderen die in aanmerking komen voor een of meerdere voedselpakketten. In groepjes van 50 of meer worden de voedselpakketten afgehaald en daar krijgt iedereen ook praktische informatie als men de consul van Israël wil bezoeken! Binnenkort hopen we ook voedselpakketten te verdelen naar de steden dicht bij het oorlogsfront, nu het nog kan. Denk aan Sumy, Zaporozhe, Kherson, Mykolajev, Chernigov en dan terug naar Kharkiv, Odessa... De komende maanden zullen nog ruim 10.000 voedselpakketten nodig zijn! Helpt u mee nu het nog kan? 1 voedselpakket kost 15 euro. Elk bedrag is welkom.