Israël bezorgd over nieuw nucleair akkoord met Iran
Door Yochanan Visser -
22 februari 2022
De onderhandelingen over een eventueel nieuw nucleair akkoord tussen Iran en zes wereldmachten zijn nu definitief in een beslissende fase gekomen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, zei afgelopen woensdag tijdens een zitting van het parlement in Frankrijk dat Iran nu een beslissing moet nemen. “We hebben een omslagpunt bereikt. Het is nu een zaak van dagen en niet van weken”, zei Le Drian. Hij voegde eraan toe dat de zes wereldmachten nu op één lijn zitten met betrekking tot de contouren van het nieuwe akkoord.
“Politieke beslissingen worden nu verwacht van Iran. Of ze veroorzaken een serieuze politieke crisis in de komende dagen, óf ze accepteren het akkoord dat de interesses van alle partijen respecteert”, aldus Le Drian. Iran maakte echter vorige week maandag duidelijk dat het geen haast wil maken met het sluiten van een nieuwe deal. Volgens Iran moet juist het Westen een politieke beslissing nemen wanneer het een nieuw akkoord met de Islamitische Republiek wil.
Irans president, Ibrahim Raisi, maakte vorige week vrijdag opnieuw duidelijk dat het regime nooit enige hoop heeft gevestigd op het bereiken van een akkoord dat acceptabel is voor de Islamitische Republiek. Volgens Raisi vestigt Iran slechts “hoop op het oosten, westen, noorden en zuiden van het land en niet op New York en Wenen”. Terwijl Raisi sprak hief het publiek de bekende spreekkoren aan die de dood wensten voor de Verenigde Staten, Engeland en Israël. Dit is het voornaamste doel van de Islamitische Revolutie, die vorige week werd herdacht in Iran.
Slechts energie opwekken?
Irans opperste leider Ayatollah Ali Khamenei zei afgelopen donderdag dat Irans nucleaire programma slechts gericht is om energie op te wekken. “We zullen vroeg of laat nucleaire energie nodig hebben, willen we niet in een situatie komen dat onze onafhankelijkheid geschaad wordt”, zei Khamenei. Hij voegde eraan toe dat Iran nooit nucleaire wapens heeft willen ontwikkelen. Dat was volgens Khamenei een valse beschuldiging van de vijanden van Iran.
Zoals gebruikelijk loog de leider van Iran, die handelt volgens het zogenaamde Taqiyya-principe van Shia Islam. Volgens dit principe mag een moslim zijn religieuze identiteit en plichten verbergen en verzaken wanneer er sprake is van een doodsbedreiging. Officieel zegt Iran dat Khamenei ooit een zogenaamde fatwa (juridisch advies, red.) heeft afgegeven die de productie van nucleaire wapens verbiedt op religieuze gronden. In werkelijkheid schreef Khamenei slechts een brief aan het Internationaal Atoomagentschap, waarin hij uitlegde dat de productie van nucleaire wapens verboden is binnen de islam. In 1987, tijdens een geheime ontmoeting met het Atoomagentschap van Iran, gaf Khamenei echter opdracht om “snel en hard te werken” om Iran de mogelijkheid te geven om “zich te verdedigen tegen zijn vijanden”.
Een moslim mag zijn religieuze identiteit en plichten verbergen en verzaken wanneer er sprake is van een doodsbedreiging.
Men hoeft alleen maar te kijken naar de meest recente rapporten van het in Washington gevestigde Institute for Science and Security (ISIS) om te beseffen dat Iran zand in de ogen van de wereldgemeenschap blijft strooien.
Rapport van ISIS
In januari publiceerde ISIS een rapport over nieuwe ontwikkelingen in de nucleaire faciliteit in Natanz. Iran was volgens het rapport bezig met het uitgraven van een berg iets ten zuiden van de uraniumopwerkingsfabriek in Natanz. Deze bovengrondse faciliteit was naar verluidt het doel van sabotage door de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad in zowel 2020 als 2021.
Na deze sabotageactie besloot Iran een nieuwe opwerkingsfabriek aan te leggen diep onder de grond. Deze faciliteit zal bijna zeker immuun zijn voor luchtaanvallen. De faciliteit is ook veel groter dan de vernietigde centrifugefabriek in Natanz.
“De nucleaire faciliteit in Fordow wordt al gezien als zo diep begraven dat het moeilijk te vernietigen zou zijn via een luchtaanval. De nieuwe locatie bij Natanz is wellicht nog moeilijker te vernietigen”, schreef ISIS-onderzoeker David Albright in het rapport. Albright is een nucleaire expert die voor het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) werkte aan het einde van de vorige eeuw.
Albrights inschatting zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor het Israëlische vermogen om via luchtaanvallen een belangrijk deel van het nucleaire programma in Iran te vernietigen. De Israëlische luchtmacht (IAF) beschikt nog niet over zogenaamde ‘bunkerbusters’, enorme bommen die diep in de grond gaan en bunkers kunnen vernietigen. Echter, de IAF heeft wel de beschikking over de zogenaamde ‘Rocks’-raket, die bunkers diep in de grond kan vernietigen. De ‘Rocks’ is een raket die GPS gebruikt om een precisieaanval uit te voeren op doelen boven en diep onder grond. Het is echter onduidelijk of deze bunkerbuster-raket de nieuwe faciliteit in Natanz zal kunnen vernietigen.
De nieuwe faciliteit in Natanz wordt veel groter dan de ondergrondse nucleaire faciliteit in Fordow, schreef Albright. De atoom- en Iranexpert denkt dat uiteindelijk een groot deel van Irans nucleaire programma zal worden overgebracht naar de berg Kuh-e Kolang Gaz La (1608 meter) in Natanz. Een Westerse inlichtingenexpert vertelde Albright dat er sterke vermoedens zijn dat Iran een grote opwerkingsfabriek aan het bouwen is onder de berg.
De nieuwe faciliteit in Natanz wordt veel groter dan de ondergrondse faciliteit in Fordow.
“Een relatief klein aantal geavanceerde IR-6-centrifuges, zeg duizend stuks, zou voldoende zijn om een krachtigere verrijkingsfabriek te creëren. Een dergelijke fabriek zou een verdubbeling van de verrijkingsoutput opleveren in vergelijking met Fordow”, schreef Albright. IR-6 centrifuges kunnen uranium veel sneller verrijken dan de oude P-1 centrifuges die Iran via Pakistan verkreeg.
ISIS in Washington heeft nu een nieuw rapport gepubliceerd over Eshfahan, een andere nucleaire faciliteit in Iran. “Op 31 januari 2022 meldde de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) dat Iran de productiecapaciteit van geavanceerde centrifuges heeft verplaatst van Karaj naar een niet nader gespecificeerde locatie in Eshfahan”, schreven de ISIS onderzoekers in hun rapport. Karaj was in 2021 ook het doel van sabotage door de Mossad, dat een klein onbemand vliegtuig gebruikte om een deel van de fabriek te vernietigen.
Volgens het rapport is de nieuwe werkplaats voor het maken van rotorbuizen en balgen voor centrifuges operationeel vanaf 24 januari 2022.
De exacte locatie van deze nieuwe workshop is nog niet publiekelijk bekend gemaakt. Een mogelijke kandidaat is de hoofdsite van Esfahan, een groot nucleair complex. Er zijn echter andere locaties in de buurt van Esfahan, zoals een groot industrieel complex ten zuiden van Esfahan genaamd Tir Industries, of Farayand Technique. Dit bedrijf werkte eerder mee aan het centrifugeproductieprogramma van Iran. Er wordt nu aangenomen dat het bedrijf tegenwoordig over de juiste expertise en mogelijk over het juiste instrumentarium beschikt. Dit is nodig om zeer sterke componenten van de geavanceerde centrifuges te vervaardigen, zoals de rotors.
Er bestaat nu onduidelijkheid over de progressie in de onderhandelingen met Iran. Sommige waarnemers zeggen dat het een kwestie van dagen is voordat het nieuwe akkoord gesloten kan worden Echter, anderen die direct betrokken zijn bij de onderhandelingen blijven beweren dat er nog drie grote problemen dienen te worden opgelost.
Premeir Nafatali Bennett van Israël zei tijdens de wekelijkse kabinetvergadering dat het nieuwe akkoord slechts een looptijd heeft van twee en een half jaar. In ruil voor het ondertekenen van het akkoord krijgt Iran miljarden dollars. Bennett waarschuwde, waarschijnlijk tevergeefs, dat dit geld naar terrorisme in de regio zal gaan.
“In ieder geval zijn we ons zelf in alle dimensies aan het voorbereiden voor het scenario de dag nadat het akkoord wordt ondertekend. Zo kunnen wij de veiligheid van de burgers van Israël waarborgen,“zei Bennett terwijl hij eraan toevoegde “door onszelf!”.
De Israëlische
regering besloot eind vorig jaar een extra bedrag van anderhalf miljard dollar
ter beschikking te stellen aan het militaire apparaat. Dit geld is bestemd voor
de voorbereiding op oorlog met Iran en voor het vernietigen van een deel van
het nucleaire programma van de Islamitische
Republiek.
Israël houdt rekening met een oorlog op meervoudige fronten en is om die reden bezig extra veiligheidsvoorzieningen te treffen, met name in het noorden van het land.