Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël, de Holocaust en de oorlog in Oekraïne

Door Yochanan Visser - 

28 april 2022

Holocaust herdenkingsdag

De jaarlijkse ceremonie bij Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem op Jom HaShoah. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Vandaag is het Jom HaShoa, de Holocaust Herdenkingsdag. In Israël vindt deze dag een week voor de Onafhankelijkheidsdag plaats. Dit jaar kreeg de herdenking van de Holocaust een speciale betekenis in het licht van wat er gaande is tussen Rusland en Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in de oorlog met Oekraïne. De Russische leider dreigt ook met het gebruik van kernwapens en nu lijkt de zogenaamde MAD-doctrine niet meer van toepassing. MAD betekent Mutual Anticipated Destruction, in het Nederlands: wederzijds geanticipeerde destructie. Tijdens de zogenaamde Koude Oorlog werkte deze doctrine en hield het de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie af van het beginnen van een oorlog die het gebruik van atoomwapens ongetwijfeld dichterbij zou hebben gebracht.

Israël kiest partij

Israël hield zich in het begin van de oorlog in Oekraïne afzijdig en wilde aanvankelijk neutraal blijven. De Israëlische premier Naftali Bennett fungeerde tijdens die beginperiode als een voorname bemiddelaar tussen Poetin en de regering van Oekraïne. Er is echter verandering gekomen in het standpunt van Israël. Yair Lapid, de Minister van Buitenlandse Zaken, was de eerste die Rusland scherp bekritiseerde over de oorlog met Oekraïne. Hij beschuldigde Rusland eind maart van het plegen van oorlogsmisdaden en het schenden van de internationale orde. Deze kritiek kwam nadat er in Bucha, een voorstad van Kiev, honderden lijken van burgers werden ontdekt die in de straten van de stad lagen. De Russen werden uit Bucha verdreven door het leger van Oekraïne.

Rusland reageerde op de kritiek van Lapid door de Israëlische ambassadeur in Moskou op het matje te roepen en een scherpe verklaring uit te geven waarin men Israël bekritiseerde. De Israëlische regering onthield zich vervolgens van meer kritische verklaringen. Dit heeft te maken met het feit dat Israël voorzichtig moet handelen vanwege de Russische aanwezigheid in Syrië.

Het Israëlische leger neemt op dit moment geen enkel risico en lanceert zijn aanvallen op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië vanaf het luchtruim van Libanon of vanaf de Golan Hoogvlakte. Dit gebeurde deze week al twee keer.

Israëlische hulp aan Oekraïne

Israël heeft vanaf het begin van de oorlog humanitaire hulp gegeven aan Oekraïne en heeft een veldziekenhuis in het land opgezet. De Joodse staat heeft verder al 15.000 Joden opgevangen die alija maakten. Een onbekend aantal niet-Joodse burgers van Oekraïne werd ook door Israël opgevangen. Twee van hen kwamen vorige maand om het leven bij de schietaanslag in de stad Bnei Barak.

Er zijn verder berichten in de Israëlische media geweest die gingen over training die Israëlische ex-commando’s gaven aan soldaten van het leger van Oekraïne. Leden van de regering in Oekraïne hebben gezegd dat Israël hun voorbeeld is in de strijd tegen Rusland. Dit omdat de Joodse staat herhaaldelijk, tegen de verwachting in, oorlogen wist te winnen.

De Bijbel en de oorlog in Oekraïne

Religieuze Joden in Israël wijzen nu op wat de Tenach, de Joods Bijbel, zegt over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De bekende rabbijn Zamir Cohen zei bijvoorbeeld dat er in de Bijbel vele profetieën staan die al zijn uitgekomen en dat deze oorlog deel uitmaakt van de oorlog Gog en Magog. Volgens de rabbijn laten de huidige gebeurtenissen in de wereld ons zien dat we in het tijdperk van de verlossing zijn aangekomen.

De organisatie van Cohen, Hidabroot, publiceerde verder een artikel waarin werd gemeld dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland gecodeerd staat in de Hebreeuwse Bijbel. Deze codes werden in de jaren negentig van de vorige eeuw beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. Twee wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem ontwikkelden een computerprogramma voor het vinden van de codes. Tot die tijd waren alleen rabbijnen boven de veertig jaar met kennis van de mystieke uitleg van de Thora in staat om deze gecodeerde boodschappen te vinden in de Hebreeuwse tekst van de Bijbel.

Rabbijn Gottlieb, een andere bekende rabbijn, zei dat Rusland niet zal stoppen met het veroveren van Oekraïne en zal proberen door te stomen richting Turkije. “Wanneer dat zal gebeuren, weten we dat de komst van Messias aanstaande is”, zei Gottlieb. Hij was klaarblijkelijk geïnspireerd door wat de Gaon van Vilna, rabbijn Eliyahoe ben Shlomo Zalman, zei bijna 180 jaar geleden. Rabbijn Zalman werd de Gaon (genie) genoemd vanwege het feit dat hij op zesjarige leeftijd de gehele Hebreeuwse Bijbel uit zijn hoofd kende. Hij zei toentertijd dat wanneer de Russische vloot opstoomt naar de Bosporus, dat we klaar moeten zijn voor de komst van de Messias.

De voorspelling van de Gaon wordt de laatste tijd vaak aangehaald door religieuze Israëlische Joden vanwege de Russische agressie in Oost-Europa. Rabbijn Gottlieb wees echter op het feit dat Joodse wijzen herhaaldelijk gewaarschuwd hebben tegen het gebruik van apocalyptische gebeurtenissen in de wereld om aan te tonen dat de wereld in een eindfase terecht is gekomen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda