Israël-update 12 november • Nieuwe ontwikkelingen rond Iran’s agressie en zijn nucleaire wapenprogramma
Door Yochanan Visser -
12 november 2024
Op maandag werd bekend dat premier Benjamin Netanyahu drie keer een lang telefoongesprek heeft gevoerd met Donald J. Trump, de inkomende Amerikaanse President. Het onderwerp van gesprek was voornamelijk dat Iran stug doorwerkt aan de ontwikkeling van een nucleair wapen.
Israël onthield zich op 26 oktober van aanvallen op de nucleaire faciliteiten van de Islamitische Republiek nadat de Amerikaanse regering onder leiding van president Joe Biden enorme druk uitoefende om enkel militaire doelen aan te vallen.
Nu Trump aan het einde van januari 2025 zal terugkeren naar het Witte Huis lijkt er een mogelijkheid dat Israël en de VS gezamenlijk het nucleaire programma van Iran tot stilstand kunnen brengen. Trump zei na zijn overwinning weliswaar dat hij geen nieuwe oorlogen wilde beginnen maar Iran lijkt met geen ander middel dan militair ingrijpen te kunnen worden afgehouden van de ontwikkeling van een atoombom.
Trump heeft al laten weten dat een van zijn eerste daden zal zijn om het regime van bijtende sancties op Iran in ere te herstellen maar de situatie is nu anders dan tijdens Trump’s eerste termijn als president van de VS. Bovendien heeft Iran bewezen dat het zulke sancties weet te omzeilen en heeft het aanzienlijke inkomsten uit andere bronnen dan de verkoop van olie. Zo verdient het regime van Khamenei een fortuin met de handel in drugs zoals cocaïne en Captagon, dat ook wel de cocaïne van de armen wordt genoemd.
Aarzelingen van Iran
Intussen lijkt duidelijk te worden dat Iran ook aarzelt aan het voornemen om Israël opnieuw aan te vallen. Het is opvallend stil binnen het regime in Iran over dit onderwerp en er zijn geen nieuwe aanwijzingen dat Iran op het punt staat om Israël opnieuw aan te vallen. Hierbij speelt een rol dat Iran klaarblijkelijk beseft dat Israël als vergelding voor de geplande Iraanse aanval nu wel de nucleaire installaties van de Islamtische Republiek zal aanvallen.
Logisch gezien lijkt het uitvoeren van de vergeldingsaanval voor de IAF-operatie in Iran op 26 oktober jl. op een blunder die het regime van Ayatollah Ali Khamenei de kop kan kosten. De IAF bewees tijdens die succesvolle operatie in Iran dat men ieder geselecteerd doel ongehinderd kon vernietigen. Bijna drie weken later zal die situatie niet veranderd zijn ondanks de beweringen van het regime dat de luchtverdediging nu sterk verbeterd is.
Ongerustheid over het nucleaire programma van Iran
Het Internationale Atoomagentschap in Wenen (IAEA) is duidelijk zeer ongerust over de ontwikkelingen in het nucleaire programma van Iran en stuurt opnieuw directeur Rafael Grossi naar Teheran om met Iraanse leiders te praten over een mogelijke oplossing van de crisis.
Grossi wil dat de IAEA opnieuw inspecties kan uitvoeren op de nucleaire bases van Iran, iets dat het regime herhaaldelijk heeft geweigerd. Het lijkt daarom volstrekt onduidelijk waarom Grossi nu denkt dat het op dit moment wel zou kunnen lukken om het inspectieregime van de VN organisatie weer te hervatten.
Meer informatie naar buiten over hack op Israëlisch nucleair centrum
Ondertussen zijn meer details bekend geworden over de hack die een cyberteam van de Islamitische Revolutionaire Garde uitvoerde op de computersystemen van het nucleaire centrum in Soreq ten zuiden van Tel Aviv en de Dimona Nucleaire Onderzoeksfaciliteit (KMG).
De hack vond al plaats in maart van dit jaar maar pas nu is Iran de gestolen informatie gaan gebruiken. Vorige week publiceerde de IRG-groep de persoonlijke gegevens van een nucleaire expert in Israël en de namen en adressen van anderen. De groep beweerde ook dat het ook de gegevens had van een IDF generaal die belast was met cyberveiligheidszaken, en van Israëlische officials en hun familie die zich in de Verenigde Staten bevinden.
De onthullingen door de Israëlische krant Ha’aretz volgen op een reeks schandalen waarbij immigranten van voormalige Sovjet-republieken bleken te spioneren in Israël voor Iran. Zij namen een opdracht aan voor de liquidatie van een Israëlische nucleaire expert, waarschijnlijk de man die nu werd geëxposeerd door de IRG groep.
Iran wil Trump vermoorden
Iran blijft ook proberen om Donald Trump te vermoorden volgens gegevens die de FBI vrijgaf het afgelopen weekend. Een IRG lid had twee Amerikaanse ‘criminelen’ benaderd voor de huurmoord op de nieuwe Amerikaanse president. Die ‘criminelen’ bleken undercover agenten van de FBI te zijn en zo werd het plot opgerold.
Dezelfde FBI gaf Israël deze week informatie waaruit bleek dat Iran van plan was geweest om een groot aantal Israëlische toeristen in Sri Lanka te vermoorden. De aanval had moeten plaatsvinden op zeven oktober jl. en werd afgeblazen omdat de Israëlische veiligheidsdiensten een waarschuwing uitvaardigden aan alle Israëli’s in Sri Lanka. De informatie over de geplande massamoord werd door de FBI verkregen tijdens verhoren van verdachten in een ander Iraans plot.
Iran blijft ook proberen om grote hoeveelheden wapens te smokkelen die via Jordanië naar de terreurgroepen in Judea en Samaria zouden moeten worden gebracht. De IDF is echter zeer alert op deze smokkel en voerde het afgelopen weekend een inval uit in het dorp Aqaba nabij Shechem of ' Nablus' in het Arabisch.
De elite eenheden Duvdevan en Maglan van de IDF namen deel aan de inval waarbij een terrorist werd doodgeschoten en grote hoeveelheden wapens in beslag werden genomen. Op maandag werden twee andere smokkelpogingen voorkomen door de IDF. Het ging hierbij om de smokkel van M-16 geweren en andere schietwapens.
Noordelijke front en Gaza
In Gaza sneuvelden op maandag vier IDF soldaten toen zij onder vuur werden genomen met een antitankraket op het moment dat ze een verlaten gebouw binnengingen. Het incident vond plaats tijdens de her-iname van het dorp Lahiya in het noorden van de Gazastrook. In de stad Jabalya werd een andere IDF soldaat dodelijk getroffen door een antitankraket op maandagmiddag.
In totaal zijn er nu 375 IDF soldaten gesneuveld in Gaza sinds het begin van de oorlog. Het IDF offensief in de twee meest noordelijke steden in Gaza begon begin oktober en werd noodzakelijk door de hergroepering van Hamas daar. De IDF zal nu wel het gebied bezet blijven houden.
Aan het noordelijke front werden de raketbeschietingen en infiltraties met onbemande kamikaze vliegtuigen door Hezbollah weer in volle hevigheid hervat op maandag. De stad Haifa, bijvoorbeeld, werd op maandagmiddag getroffen door een barrage van tachtig raketten.
Een daarvan raakte een kindercrèche in de voorstad Kiryat Ata. Er vielen als door een wonder geen gewonden onder de kleuters omdat een alerte juf het luchtalarm hoorde in naburige steden en daaruit de conclusie trok dat het beter was om de kinderen naar de schuilkelder te brengen. De drone veroorzaakte geen luchtalarm in Kiryat Ata zelf.
De raketbeschietingen vanuit Libanon gingen ook vandaag door ondanks de vorderingen van de IDF divisies in het zuiden van Libanon. De IDF heeft tot nu toe 66.000 schietwapens in beslag genomen tijdens de grondoperatie die eind september begon.