Israëlisch Hooggerechtshof mengt zich in soevereiniteitskwestie
Door Ruben Ridderhof -
11 juni 2020
Het Israёlische Hooggerechtshof nam op dinsdag opnieuw een omstreden beslissing en verklaarde een wet die in 2017 in de Knesset werd aangenomen niet rechtsgeldig. Onder de nieuwe wetgeving werden ruim 4,000 huizen van Joden in Judea en Samaria wettig verklaard en de gemeentes in dit historische hartland van Israёl kregen het recht om grond van Palestijnse Arabieren te confisqeren voor nieuwbouw volgens bestemmingsplannen en op voorwaarde dat de eigenaren ruim zouden worden gecompenseerd voor het verlies van hun onroerend goed.
De beslissing van het Hooggerechtshof leidde tot vreugde in het linkse kamp in Israёl en tot voldoening onder de Palestijnse Arabieren wiens afgevaardigden van door de EU gesponsorde NGO’s hadden geappeleerd bij het hof. De Likoed partij van Premier Benjamin Netanyahu kondigde onmiddelijk aan dat er nieuwe wetgeving zou worden geїntroduceerd die de beslissing van het Hooggerechtshof in feite ongedaan zou maken.
Internationaal Strafhof
De timing van de beslissing van het Hooggerechtshof doet vermoeden dat de rechters een tweeledig signaal wilden afgeven. Ten eerste, maakte het hof zo duidelijk aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag dat er in Israёl een goed functionerend juridisch systeem is dat vermeende illegale beslissingen ongedaan kan maken en optreedt tegen wetsovertreders. Dit laatste is belangrijk om het ICC nog altijd niet heeft besloten of het een onderzoek naar vermeende Israёlische oorlogsmisdaden in het conflict met de Palestijnse Arabieren (sinds 2014) zal beginnen.
“Annexatie is echter niet nodig, omdat Israёl volgens een juiste interpretatie van de internationale wetgeving de beste claim had en heeft op deze gebieden.”
De Palestijnse Autoriteit heeft herhaaldelijk aangedrongen op een ICC-onderzoek tegen Israёl niettegenstaande het feit dat de PA geen staat is en slechts staten lid kunnen worden van het ICC. Israёl is verder geen lid van het ICC en de Amerikaanse regering heeft bij monde van Mike Pompeo, de Minister van Buitenlandse Zaken, laten weten dat men falikant tegen ieder ICC-onderzoek is naar vermeende oorlogsmisdaden van staten die zich verweren of optreden tegen terreur.
Pompeo heeft gedreigd met “consequenties” voor het “corrupte” ICC wanneer men de aanbevelingen van de hoofdaanklager Fatou Bensouda zou overnemen over haar intentie om Israёl aan te klagen wegens vermeende oorlogsmisdaden. Pompeo zei niet precies wat de regering Trump zou kunnen doen om het ICC te sanctioneren maar achter de druk op het hof in Den Haag zit Bensouda’s voornemen om ook Amerikaanse soldaten die in Afghanistan tegen de Taliban vochten aan te klagen wegens vermeende oorlogsmisdaden.
‘Annexatie’
Een vermoedelijke tweede reden voor het plotselinge besluit van het Israёlische Hooggerechtshof om de zogenaamde ‘Nederzettingenwet’ te annuleren is het feit dat de regering Netanyahu/Gantz zich opmaakt om officieel Israёlische wetgeving toe te passen in de Jordaanvallei en delen van het zogenaamde C-gebied in Judea en Samaria. Het C-gebied werd krachtens de Oslo-akkoorden onder volledig Israёlisch bestuur geplaatst en beslaat ongeveer 30 procent van Judea en Samaria.
Tegenstanders van wat door de media ten onrechte wordt aangeduid als de “annexatie” van delen van Judea en Samaria alsmede de Jordaanvallei zeggen dat Israёl geen recht heeft om te besluiten om de Israёlische wet in te voeren in de Joodse gemeenschappen in Judea, Samaria en de Jordaanvallei.
Annexatie is echter niet nodig, omdat Israёl volgens een juiste interpretatie van de internationale wetgeving de beste claim had en heeft op deze gebieden. De San Remo conferentie van april 1920 wees het hele gebied vanaf de Middellandse Zee tot aan wat nu de oostgrens van Jordaniё is toe aan het Joodse volk voor de oprichting van een ‘nationaal tehuis’.
Daarna zijn er geen nieuwe, bindende wetgevende moties aangenomen die de status van het gebied definieerden, ook niet VN-Veiligheidsraadresolutie 242 die slechts sprak over ‘terugtrekking uit gebieden veroverd in de Zesdaagse Oorlog van 1967’ en dit koppelde aan Israёl’s recht om in veiligheid te leven. De resolutie deed geen uitspraak over de status van de gebieden die Israёl in deze oorlog veroverde op Arabische staten, onder hen Jordaniё dat deelnam aan de Zesdaagse Oorlog en 19 jaar Judea,Samaria en de Jordaanvallei illegaal bezette.
Af zien van
Het Israёlische Hooggerechtshof gaf met haar uitspraak over de ‘Nederzettingenwet’ waarschijnlijk een politiek signaal aan de nieuwe regering in Jeruzalem dat men beter af kon zien van de invoering van Israёlische wetgeving in de voornoemde gebieden.
De kans daarop is echter klein ondanks het feit dat de Europese Unie Israёl ook onder druk zet om af te zien van de maatregel. De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas was op woensdag in Jeruzalem om gesprekken met de Israёlische regering te voeren over de voorgenomen ‘annexatie’ maar de verwachting is dat hij er niet in zal slagen om wat Netanyahu “een historische mogelijkheid” noemt, te voorkomen.
Dreigen met sancties zal verder ook geen nut hebben omdat de EU Israёls voornaamste handelspartner is en zelf het hardst zou worden getroffen door een boycot op Israёlische producten die zich bijvoorbeeld, in vrijwel iedere computer of smartphone bevinden.
Palestijns verzet
De PA probeert op iedere denkbare manier steun te verwerven van de internationale gemeenschap en om zo de ‘annexatie’ te voorkomen. Op dinsdag maakte PA-premier Mohammed Shtayyeh bekend dat de regering in Ramallah onmiddellijk een Palestijnse staat wil uitroepen op de zogenaamde 1967 lijnen, die in feite de bestandslijnen van 1948 waren. Die lijnen liepen ook dwars door Jeruzalem en zouden de Oude Stad inclusief de Tempelberg, de heiligste plaats in het Jodendom, weer ontoegankelijk maken voor Joden.
Shtayyeh herhaalde dat de PA iedere vorm van samenwerking met Israёl inclusief die op veiligeheidsgebied zou stopzetten indien Israёl de Israёlische wetgeving invoert in de bovengenoemde gebieden.
Hoessein Al-Sheikh, het hoofd van het PA-comité voor civiele zaken en lid van het centrale comité van regerende Fatahpartij in de door de PA bestuurde gebieden, maakte echter duidelijk dat de Palestijnse Autoriteit door zou gaan met de samenwerking op veiligheidsgebied met Israёl en geweld zou voorkomen, mocht dat opnieuw uitbreken.
Ophitsing
Het zou echter kunnen dat al-Sheikh op eigen titel sprak omdat de media monitorgroep Palestinian Media Watch een rapport publiceerde waaruit blijkt dat de PA de ophitsing tegen Israёl aan het opvoeren is.
PMW publiceerde vier officiele PA video’s waarin werd opgeroepen om de “nationale eer” te herstellen via moord op Joden, zelfmoordaanslagen, steekaanslagen en door te sterven voor al-Aqsa, de moskee die in de zevende eeuw werd gebouwd op de ruines van de verwoeste Tempel.