Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Nieuwe onthullingen over de dood en begrafenis van Al Jazeera journaliste

Door Yochanan Visser - 

17 mei 2022

F220513YS30 (1)

De begrafenis van Shireen Abu Akleh, de journaliste die vorige week om het leven kwam, verliep niet zonder slag of stoot. Foto: Yonatan Sindel

De dood van Shireen Abu Akleh, de journaliste van Al Jazeera, houdt de gemoederen flink bezig. Het blijkt dat de achtergronden en feiten van haar dood en begrafenis anders liggen dan de (internationale) media laten zien.

Vorige week woensdag kwam een Al Jazeera journaliste om het leven tijdens een actie van het Israëlische leger (IDF) in de stad Jenin in Noord-Samaria en houdt de gemoederen bezig. Dit nadat op vrijdag tijdens de begrafenisplechtigheid van Shireen Abu Akleh gewelddadige rellen uitbraken.

Palestijnse propaganda

Het Palestijnse narratief was dat de politie in Jeruzalem onnodig geweld gebruikte tegen “de rouwende massa”. Beelden van dit gedeelte van de begrafenisplechtigheid verspreidden zich over de hele wereld, in eerste instantie via de sociale media. De internationale media namen het Palestijnse narratief direct over en dat leidde weer tot een reeks veroordelingen door een groot aantal regeringen, waaronder die van de Verenigde Staten. Ook de Europese Unie veroordeelde het ‘politiegeweld’ tijdens de begrafenis van Abu Akleh.

Dat deze veroordelingen uitsluitend gebaseerd waren op verklaringen van Palestijnse woordvoerders en video’s die werden opgeladen op de sociale media door pro-Palestijnse activisten, ontging menigeen. Hetzelfde gebeurde nadat Abu Akleh werd doodgeschoten in Jenin. Israёl werd direct verantwoordelijk gehouden voor de dood van de journaliste en werd zelfs van moord beschuldigd. Mahmoed Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, liep voorop in de ongefundeerde campagne tegen de IDF en gebruikte de dood van Abu Akleh om zijn prestige onder de Palestijnse bevolking op te krikken.

Abbas dreigde naar het Internationaal Strafhof in Den Haag te gaan om een aanklacht tegen de “misdadigers” (IDF) in te dienen. De PA-leider weigerde echter in te gaan op een Israёlisch verzoek om een onpartijdig internationaal forensisch onderzoek in te stellen naar het doodschieten van Abu Akleh.

Nieuwe onthullingen over de dood van Abu Akleh

De PA liet later weten dat de kogel die de journaliste in het hoofd raakte in zijn bezit was en beweerde ook dat dit een kogel was afkomstig van een M-16 sluipschuttersgeweer die door de IDF zou zijn gebruikt. De PA zei dat het om een 5.6 millimeter kogel ging. Echter, sluipschutters van het Israёlische leger waren op een afstand van 800 meter van de Al Jazeera journaliste. In dat geval wordt een geweer met 7.62 millimeter kogels gebruikt door de IDF.

Palestijnse terroristen zijn verder in het bezit van gestolen IDF M-16 geweren, zoals ook bleek uit een IDF-actie in de nacht van maandag op dinsdag, toen Israёlische soldaten een M-16 geweer in beslag namen tijdens een inval in de stad Ras Karkar.

Dan was er nog een video die gemaakt werd direct nadat Abu Akleh dood werd geschoten. In die video kon men een Palestijnse schutter horen schreeuwen dat hij zojuist een “Israёlische soldaat” had neergeschoten. Echter, er waren geen gewonden of doden te betreuren aan de kant van de IDF. Een analyse van deze video leverde voorlopig bewijs dat Abu Akleh waarschijnlijk door drie Palestijnse schutters onder vuur was genomen en dat de drie zich ophielden vlakbij de plek waar zij stierf.

We zullen echter waarschijnlijk nooit te weten komen wat de werkelijke toedracht is geweest van dit tragische incident, omdat de PA geen onafhankelijk onderzoek toestaat.

Een gekaapte begrafenis

Dan is er de internationale verontwaardiging over het politieoptreden tijdens de begrafenis van Shireen Abu Akleh. Het narratief is hier dat de politie rouwende Arabieren aanviel en onnodig grof geweld gebruikte.

De verontwaardiging was gebaseerd op een 30 seconden durende videoclip die op de sociale media rondging, voordat het beeldmateriaal werd overgenomen door de internationale media. De meeste mediarapporten concentreerden zich op het politieoptreden dat zonder de context waarin dit plaatsvond inderdaad de indruk gaf van het gebruik van onnodig grof geweld.

Er valt echter veel meer te vertellen over dit incident.

Ten eerste was Abu Akleh een christelijke vrouw en zij werd begraven op een protestante begraafplaats op de berg Zion in Jeruzalem. De ouders van Abu Akleh woonden ooit in Bethlehem. De afspraken die de famillie Abu Akleh maakte met de politie was dat de begrafenis in de christelijke traditie zou plaatsvinden en dat haar lijkkist dus in een rouwauto zou worden vervoerd naar de begraafplaats.

Een groep van ongeveer 300 moslims nam echter de begrafenisplechtigheid geheel over en veranderde die in een rouwplechtigheid in Islamitische stijl. Zodoende kon het gebeuren dat de menigte moslims voorkwam dat de lijkkist in de rouwauto zou worden vervoerd. Zij bedreigden verder de chauffeur en namen de lijkkist op hun schouders. Hierna schreeuwden zij “Allah Hoe Akhbar” en zworen nooit te knielen voor iemand anders dan Allah en om “het bloed” van de Al Jazeera “martelaar te wreken”.

De broer van Shireen, maar ook de aanwezige EU ambassadeur, riepen de Arabische moslims op om de kist terug te brengen naar de rouwauto, maar tevergeefs. Toen de relschoppers ook Palestijnse vlaggen over de kist drapeerden en de politie met stenen en flessen begonnen te bombarderen greep deze in en viel de groep moslims aan. De bedoeling van de politie was om de begrafenis te laten doorgaan zoals die gepland was en om de groep moslims te verwijderen.

De moslims waren echter vast van plan om door te gaan met de kaping van de begrafenis van Abu Akleh en gebruikten geweld om de politie af te houden van het herstellen van de orde.

Fatah verantwoordelijk voor geweld

Op dinsdagmiddag werd verder bekend dat Fatah terroristen die in Israёlische gevangenissen hadden gezeten verantwoordelijk waren voor de ‘kaping’ van Abu Akleh’s begrafenis. Degenen die ‘de eer’ kregen om de kist van Shireen te kapen en op hun schouders naar een nabijgelegen kerk te dragen, waren allen lid van Fatah. Fatah is de Palestijnse partij die de Palestijnse Autoriteit vormt. Sommigen van hen hadden een verbod om naar de Oude Stad van Jeruzalem te gaan en werden gezocht door de Israёlische politie. De groep had voortdurend contact met de Muqata, het PA hoofdkwartier in Ramallah en zorgde ervoor dat duizenden moslims naar de begrafenis zouden komen.

De internationale verontwaardiging was dus, zoals gezegd, gebaseerd op een videoclip van 30 seconden. Dit terwijl uit de aanloop van de begrafenis al bleek dat er chaos op komst was. De politie had de familie van Abu Akleh gevraagd om het aantal aanwezigen te beperken uit vrees voor de rellen die later inderdaad uitbraken. Ook had de politie aangekondigd dat men niet zou toestaan om de begrafenis te veranderen in een demonstratie voor de Palestijnse nationale zaak. De politie was echter blijkbaar niet op de hoogte van het Fatah complot en liet zich verrassen door de groep van 300 moslims.

Na de begrafenis arresteerde de Palestijnse politie Milad Musa, een Hamas supporter afkomstig uit de voorstad Bir Zeit nabij Jeruzalem. Musa was ook aanwezig bij de begrafenis en had leuzen geschreeuwd tegen de Palestijnse Autoriteit, volgens de Arabische journalist Khaled Abu Toameh.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda