Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Onder druk wordt alles vloeibaar

Door Roger van Oordt - 

21 mei 2024

2021 CVI website (48)

Activisten bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de Nakba-herdenking op 15 mei 2024. (Foto: Miriam Alster / Flash90)

Over de afgelopen week teken ik drie dingen op.

1. Boycot door universiteiten

Universiteiten en Hogescholen in Nederland besluiten tot een boycot van universiteiten in Israel. De universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Maastricht publiceren niet alleen al hun contacten met universiteiten in Israël, maar geven ook aan dat ze samenwerkingen gaan stoppen. Onlangs besloten universiteiten nog om hun contacten met Joden en Joodse instellingen prijs te geven. Nu gaan ze nog een stapje verder door contacten en samenwerkingsvormen te verbreken.

Wat toch geen weldenkend mens voor mogelijk had gehouden dat na 80 jaar, opnieuw, Joden en nu ook de Joodse staat Israël door ‘intellectuelen' in de hoek zouden worden gedreven. Ongelofelijk dat door een anti-Joodse en anti-Israëlische meute universiteitsbesturen tot deze extremiteiten besluiten. Van geen enkel ander land worden connecties prijsgegeven. Israël wordt echter als paria door universiteiten buiten de deur gehouden. Dat gaat zeker repercussies hebben voor de toekomst.

Ook daar zien we de geschiedenis zich herhalen. 5% is fout, 1% is goed, en 94% laat het gewoon gebeuren, in de onnozele veronderstelling dat het hun niet aangaat.

Waar was eigenlijk de zwijgende meerderheid? Ik vroeg mijn zoon die bij de NSU (christelijke studentenvereniging) is aangesloten. 150 plo-vlaggen van "from the river to the sea” schreeuwers die een gebouw van de universiteit bezetten. Waar zijn de 500 NSU studenten in Utrecht? Waarom stonden zij er niet en zoveel andere docenten en studenten om hun proteststem tegen de gang van zaken te laten horen. Ook daar zien we de geschiedenis zich herhalen. 5% is fout, 1% is goed, en 94% laat het gewoon gebeuren, in de onnozele veronderstelling dat het hun niet aangaat.

2. Joden in Iran

Deze maandag, tweede Pinksterdag, zou de 23-jarige joodse jongeman Nathanel ben Ziona Gharhremani geëxecuteerd worden in Iran. Hij wordt beschuldigd van de dood van een moslim. Naar schatting nog 10.000 Joden in Iran die al jaren als gijzelaars worden vastgehouden door het Iraanse regime. Vastgehouden en gedwongen tot samenwerking met de ayatollahs om de “zionistische entiteit” (Israël) te bestrijden. Gedwongen in protestdemonstraties en dan ook weer vaak beschuldigd van samenwerking met Israël wat al tientallen Joden de afgelopen jaren op het schavot met publieke terechtstelling heeft gebracht. De Joden in Iran kunnen geen kant op en zijn nu een wapen geworden in handen van de ayatollahs om Israël te vernietigen. Eigenlijk 10.000 gijzelaars, waarvan er op tweede Pinksterdag, één geëxecuteerd zou worden. Zijn executie is volgens berichten nu een maand uitgesteld

3. Het onderzoek van het NIOD

Op 15 mei jl. was ik bij het Yad Vashem-symposium in de Uilenburger synagoge in Amsterdam. Het thema was 'Herdenken = Niet Vergeten'. Er waren zo'n zeventig genodigden waaronder veel, heel bezorgde Joden door de omhoogschietende openlijke Jodenhaat in Nederland.

Eén van de sprekers was Martijn Eickhoff, directeur van het NIOD (Nederlands Instituut Oorlog Documentatie) Tegenwoordig is het takenpakket uitgebreid en onderzoekt het NIOD de Holocaust en alle genocides in de wereld. Dat bracht de directeur ertoe om zich eerst te verontschuldigen dat hij liever niet op deze dag gesproken had, want het was de Nakba-dag. De dag van de catastrofe die door de Arabieren herdacht wordt wegens de oprichting van de staat Israël en de vlucht van 600.000 Arabieren naar andere Arabische landen. Het gedenkcentrum van Yad Vashem in Israël stond op Arabisch land en de regeringen van Israël gebruikt de Holocaust voor politieke doeleinden. Ook ligt er nog een “gefundeerde aanklacht van genocide” tegen Israël. Allemaal onderzoekwaardig voor het NIOD.

Ik ben benieuwd of het NIOD ook de vlucht van meer dan 800.000 Joden uit de Arabische landen en Iran gaat onderzoeken. Onder de meeste erbarmelijke omstandigheden lieten ze al hun bezit achter, na de oprichting van de staat Israël in 1948. Ik kreeg echter het benauwende gevoel dat Martijn Eickhoff zich wilde indekken tegen de druk in de academische wereld om het even niet over Joden te hebben. Voor mij (en de andere aanwezigen) was het een klap in het gezicht en ik ben er goed wakker van geworden.

Roger van Oordt

De auteur

Roger van Oordt

Roger van Oordt is honorair consul van de staat Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda