Prachtig: eerste Ethiopische immigranten van operatie 'Rots van Israël' arriveren in het beloofde land
Door Christenen voor Israël -
4 december 2020
De eerste twee vluchten van operatie 'Rots van Israël' maakten het voor meer dan 400 Ethiopische Joden mogelijk om voor het eerst voet aan de grond te zetten in het beloofde land. Tot en met eind januari zullen nog eens 1600 anderen hen volgen.
De kersverse Israëli's werden op het vliegveld van Tel Aviv welkom geheten door onder anderen alija-minister Pnina Tamano Shata (zelf oorspronkelijk uit Ethiopië), premier Benjamin Netanyahu, plaatsvervangend premier Benny Gantz en de voorzitter van het Joods Agentschap Isaac Herzog.
Wat is hier zo bijzonder aan? Dat maken we duidelijk met vijf vragen en antwoorden.
1. Wonen er dan Joden in Ethiopië?
Ja, al heel lang. In ieder geval al sinds de vierde eeuw. Volgens de overlevering werd een zekere Ezana er toen tot keizer gekroond en riep het christendom uit tot officiële godsdienst. De inwoners die het jodendom aanhingen verzetten zich daar tegen en er ontstond een burgeroorlog. Keizer Ezana noemde de Joodse opstandelingen 'Beta Israel', een benaming die tot vandaag wordt gebruikt voor Ethiopische Joden.
Ondanks zware verdrukking en vervolging hebben Joden in Ethiopië door de eeuwen heen vastgehouden aan hun tradities.
Al in 1908 verklaarden opperrabbijnen uit 45 verschillende landen dat de Ethiopiërs die zich tot de Beta Israel rekenen daadwerkelijk Joden zijn. In 1921 bekrachtigde rabbijn Abraham Isaac Cook, de toenmalige opperrabbijn van het mandaatgebied Palestina, dit statement.
2. Hoe komen ze van Ethiopië weer in Israël?
Sinds de jaren '80 zijn er al meerdere operaties uitgevoerd waarmee in totaal tienduizenden Joden vanuit Ethiopië naar Israël zijn gebracht. Daarvoor was er ook al wel alija vanuit Ethiopië, maar op veel kleinere schaal.
In de jaren '70 werd besloten om de Ethiopische Joden in fases via een luchtbrug naar Israël te brengen. Dat gebeurde uiteindelijk met operaties die werden vernoemd naar Mozes, Jozua en Salomo.
Omdat Israël geen diplomatieke betrekkingen had met Ethiopië, werden de Ethiopische Joden in het geheim naar Israël gebracht. Opmerkelijk genoeg had Israël wel betrekkingen met buurland Soedan. Jaren later bleek dat de Mossad, de Israëlische geheime dienst, een fictieve duikschool runde aan de Soedanese kust. In werkelijkheid werd dit resort gebruikt om Joodse vluchtelingen vanuit Ethiopië via Soedan naar Israël te brengen.
Tijdens operatie Salomo werd overigens ook een wereldrecord gevestigd. Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen nemen had de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al alle banken uit een aantal Boeing 747's gesloopt. Op 24 mei 1991 vervoerde El Al maar liefst 1086 mensen met één vlucht.
Bij aankomst in Tel Aviv bleken het er zelfs 1088 te zijn, want onderweg waren er twee baby's geboren! Dit is een letterlijke vervulling van de profetie uit Jeremia 31:8.
Ik zal hen bijeenbrengen van de uithoeken van de aarde
onder hen zijn blinden en verlamden,
zwangeren en barenden met elkaar:
met een grote menigte zullen zij hierheen terugkomen.
Een andere bijzondere statistiek is deze: aanvankelijk had de Israëlische regering berekend dat het 10 tot 15 dagen zou duren om 14.000 Joden vanuit Ethiopië naar Israël te brengen, een afstand van zo'n 2600 kilometer. Uiteindelijk werd dit doel bereikt in slechts 36 uur!
3. Hoe worden de Ethiopische Joden in Israël opgevangen?
Eerst gaan ze allemaal in quarantaine vanwege het coronavirus. Wanneer de quarantaineperiode voorbij is worden ze gebracht naar zogeheten 'absorptiecentra', verspreid over heel Israël. Voor velen betekent dit een hereniging met familieleden die al eerder naar Israël zijn vertrokken en die ze dus al jarenlang niet hebben gezien.
Het is de bedoeling dat ze hier tijdelijk wonen, zodat ze meer kunnen leren over bijvoorbeeld de taal en cultuur. Omdat de Israëlische maatschappij heel anders is dan wat ze in Ethiopië gewend zijn, betekent dit vaak een hele cultuurshock. De absorptiecentra zijn erop gericht om de integratie in Israël zo soepel mogelijk te laten verlopen.
4. Heeft Christenen voor Israël hier iets mee te maken?
Jazeker, dankzij uw giften kunnen wij een belangrijk bedrag bijdragen aan de opvang en integratie van deze groep Ethiopische Joden.
5. Hoe kan ik hierbij betrokken raken?
Allereerst door de Bijbelse profetieën over de terugkeer van het Joodse volk naar Israël te lezen. We leven in een bijzondere tijd, waarin we de vervulling van deze eeuwenoude beloften met eigen ogen zien gebeuren. Zelfs in coronatijd, waarin heel veel tot stilstand is gekomen, gaat God door met het thuisbrengen van Zijn volk!
U kunt ook deze en de vele andere nieuwe immigranten in uw gebeden meenemen. Bid ook dat de Joden die nog verspreid over de hele wereld wonen mogen thuiskomen in Israël. Bid in het bijzonder voor hen die in verdrukking leven, onder wie de Joden die nog in Ethiopië wonen. Het is daar nu erg onrustig, dus gebed is nodig.
Een derde mogelijkheid om betrokken te raken is door een gift te geven voor ons project 'Breng de Joden thuis'. Hiermee maakt u het mogelijk dat Joden vanuit de hele wereld 'alija' kunnen maken: een nieuwe toekomst kunnen opbouwen in Israël. Niet alleen uit Ethiopië, maar ook uit bijvoorbeeld Oekraïne, Frankrijk en India.