Israël Thema Talks

6 studiedagen over Israël | editie najaar 2018

Christenen voor Israël introduceert dit najaar iets nieuws: de Israël Thema Talks! 

Israël Thema Talks

   • zes studiedagen met één of twee sprekers
   • elke dag staat helemaal in het teken van een thema dat iets met Israël te maken heeft
   • inschrijven voor de Israël Thema Talks kan per dag, maar natuurlijk ook volledig
   • de lezingen zijn geschikt voor iedereen die meer wil leren over Israël
   • meedoen aan de Israël Thema Talks kost €10,- per studiedag of volg alle Thema Talks voor €45,- i.p.v. €60,-

Locatie

De Israël Thema Talks vinden plaats in het Israëlcentrum, aan de Henri Nouwenstraat 34 in Nijkerk. Goed bereikbaar (via afslag 8a van de A28, of NS-station Nijkerk) en parkeren is gratis!

Programma

Donderdag 1 november | Thema: Jezus en Israël

Een gevoelig thema onder veel christenen is de verhouding tussen de Heere Jezus en Israël. Maar waar ligt die gevoeligheid precies, en is dat wel terecht?


17.00 uur | ds. Kees Kant: Waarom het voor Joden zo moeilijk is om in Jezus te geloven
Ds. Kees Kant was jarenlang gemeentepredikant in onder meer Katwijk aan Zee, maar is nu directeur van Christians for Israel International. Kant is gespecialiseerd in de relatie tussen de kerk en Israël door de eeuwen heen. Daarover publiceerde hij onder meer het boek ‘Van Eisenach naar Bethlehem’. In zijn onderzoeken werd hem steeds meer duidelijk waarom het voor Joden zo moeilijk is (geworden) om in Jezus te geloven. Waarom dat zo is deelt ds. Kant in zijn Thema Talk.19.30 uur | drs. Kees de Vreugd: Gods eerstgeboren zoon en Gods eniggeboren zoon
Drs. Kees de Vreugd studeerde theologie en specialiseerde zich in de rabbijnse uitleg van de Bijbel en de Joodse wortels van het christendom. Sinds 2004 werkt hij bij Christenen voor Israël, onder meer als hoofdredacteur van het magazine Israël en de Kerk. Een steeds terugkerend vraagstuk onder theologen en predikanten is de verhouding Jezus en Israël. Vaak worden die twee tegen elkaar uitgespeeld, maar wat schieten we daarmee op? Is het niet juist veel fascinerender om op zoek te gaan naar wat Jezus en Israël bindt? Kees neemt je in zijn Thema Talk mee op weg in die zoektocht.

Dinsdag 6 november | Thema: Het andere Israël

Israël komt vaak in het nieuws, en dan meestal negatief. Maar Israël is zóveel meer dan wat de media ons willen laten geloven. Ga mee op zoek naar dit ‘andere Israël’.


17.00 uur | Kay Wilson: Israël achter de schermen*
De Joodse Kay Wilson was met een vriendin aan het hiken toen ze werd aangevallen door een Palestijnse terrorist. Zij wist de dertien messteken die haar lichaam troffen te overleven, maar haar vriendin redde het niet. Sindsdien zet Kay zich in voor gerechtigheid voor slachtoffers van terrorisme. Ze spreekt voor StandWithUs en OneFamily Together. In haar Thema Talk vertelt Kay (die overigens een getalenteerd jazz-pianiste is) over haar inspanningen voor verzoening tussen Joden en Arabieren.

* lezing in het Engels, vertaling naar het Nederlands aanwezig19.30 uur | Joanne Nihom: Israël, een mozaïek van mensen
Joanne Nihom is journaliste en woont en werkt in Israël. Ze schrijft wekelijks columns voor de website van Christenen voor Israël en zet zich in voor co-existentie in Israël. In haar Thema Talk deelt Joanne haar enthousiasme over de mengelmoes van culturen die Israël is, en geeft een uniek inkijkje in het dagelijks leven in het land (met nieuws dat de mainstream media nooit zal halen!).

Zaterdag 17 november | Thema: Het oude Israël

Het Israël van vandaag kennen we van foto’s, video of zelfs een reis door het land. Maar hoe zit dat met het oude Israël?


10.30 uur | Jaap Bönker: Bijbelse voorwerpen en hun betekenis
Jaap Bönker studeerde Theologie en is gefascineerd door de wereld van het Oude Testament. Tijdens zijn reizen ontstond een bijzondere hobby: het verzamelen van voorwerpen die in de Bijbel genoemd worden. Aan de hand van deze voorwerpen neemt Jaap u tijdens zijn Thema Talk mee op een reis door de wereld van de Bijbel. Als een echte verhalenverteller brengt hij u terug in de tijd van Abraham en vertelt hij over het leven, de gebruiken en gewoonten van toen. En over de wijsheid die hierin opgesloten ligt voor het leven nu. Hier schreef Jaap trouwens ook enkele boeken over, waaronder De God van Abraham, Isaak én Ishmaël.13.00 uur | ds. René van Loon: Hoogtepunten in het Heilige Land
ds. René van Loon, geboren als vijfde in een schippersgezin, studeerde eerst economie in Rotterdam en later theologie in Utrecht. In 2001 werd hij predikant van de hervormde gemeente in Schollevaar, tot hij in 2013 de overstap maakte naar de hervormde wijkgemeente De Samaritaan in Rotterdam. Van zijn hand verscheen het boek ‘Hoogtepunten in het Heilige Land’, met Bijbelstudies over bekende plekken in Israël. Een aantal van deze plekken (inclusief verrassende inzichten!) licht ds. Van Loon tijdens zijn Thema Talk uit, waarbij hij moeiteloos de vertaalslag maakt van het oude naar het huidige Israël.

Dinsdag 27 november | Thema: Het hartland van Israël

Het ‘hartland van Israël’ is een veelgebruikte term. Maar wat is het precies, en waarom is het zo belangrijk?


17.00 uur | Sondra Baras: Judea en Samaria: waar Bijbelse profetieën worden vervuld*
Sondra Baras is directeur van de Israëlische organisatie Christian Friends of Israeli Communities (CFOIC). In de ogen van de internationale politiek is Sondra een ‘illegale Joodse kolonist’. In werkelijkheid brengt zij joden en christenen bij elkaar in hun liefde voor het Bijbelse hartland van Israël. Sondra deelt graag haar passie voor dit hartland, en vertelt hoe zij met eigen ogen profetieën ziet uitkomen.

* lezing in het Engels, vertaling naar het Nederlands aanwezig19.30 uur | ds. Henk Poot: 5 redenen om een hart te hebben voor het hartland
Ds. Henk Poot is bekend als de ‘Israëlpredikant’, schreef meerdere boeken over Jezus en Israël en maakte een aantal series voor tv-zender Family 7. Eén daarvan ging over Judea en Samaria, waarin hij op zoek ging naar de Bijbelse historie van de plekken in het hartland van Israël. Ds. Poot is goed bevriend met Sondra Baras en samen delen zij hun passie voor het Bijbelse hartland. Maar waarom zou je als christen nou juist zo betrokken zijn bij dit stukje grond?

Donderdag 6 december | Thema: Israël en het licht

Met Chanoeka viert het Joodse volk de overwinning van het licht op het duister. Welke boodschap kunnen we daaruit leren?


17.00 uur | rabbijn Shmuel Katz: De mooiste liedjes en verhalen over Chanoeka
Rabbijn Shmuel Katz is al meer dan tien jaar rabbijn in de Gerard Dousynagoge in Amsterdam. Hij staat bekend als de ‘zingende rabbijn’, want naast een bevlogen spreker kan rabbijn Katz ook prachtig zingen. Een perfecte combinatie om u tijdens zijn Thema Talk (of moeten we zeggen: ‘Thema Song’?) mee te nemen op een reis langs de mooiste liedjes en verhalen bij Chanoeka. Dat wordt sfeervol!19.30 uur | ds. Oscar Lohuis: Israël, een licht voor de volken
Ds. Oscar Lohuis is een rondreizende prediker, evangelist en Bijbelleraar. Hij spreekt in kerken, verzorgt Bijbelstudies en schrijft columns in verschillende bladen. Daarnaast zit hij in de redactie van Israël Aktueel. Tijdens een prekenserie over Romeinen 9, 10 en 11 ontdekte ds. Lohuis dat God nog steeds trouw is aan Zijn volk Israël. Tijdens zijn Thema Talk laat Lohuis zien hoe Israël, in deze letterlijk en figuurlijk donkere tijd, een licht voor de volken is.

Zaterdag 15 december | Thema: Israël en de eindtijd

Israël speelt een belangrijke rol in de eindtijd. Maar toch is er ook veel verwarring over, gevoed door allerlei sensationele eindtijdtheorieën. Tijd voor wat duidelijkheid!


10.30 uur | ds. Willem J.J. Glashouwer: Waarom eindtijd? en 13.00 uur | Met Israël op weg naar de eindtijd
Ds. Willem J.J. Glashouwer is president van Christians for Israel International en auteur van veelgelezen boeken als: ‘Waarom Israël?’, ‘Waarom Jeruzalem?’ en ‘Waarom Eindtijd?’. Vorig jaar nog publiceerde hij drie boeken over de eindtijd en het komende Koninkrijk van God. Ds. Glashouwer is een autoriteit op het gebied van onderwijs over de eindtijd, en schept tijdens deze Thema Talk XL duidelijkheid in een soms zo verwarrend onderwerp.

Aanmelden Israël Thema Talks


 • Christenen voor Israël gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Wilt u meer weten hoe deze worden verwerkt en beschermd? Kijk dan op cvi.nl/privacy.