fbpx

Israël Thema Talks: september en oktober in Nijkerk

5 studiedagen over Israël | editie najaar 2019

Christenen voor Israël organiseert weer een hele nieuwe serie van de Israël Thema Talks! 

Handig om te weten:

   • vijf studiedagen met twee sprekers
   • alle lezingen hebben een thema dat iets met Israël te maken heeft
   • inschrijven voor de Israël Thema Talks kan per dag, maar natuurlijk ook volledig
   • de lezingen zijn geschikt voor iedereen die meer wil leren over Israël
   • meedoen aan de Israël Thema Talks kost €10,- per studiedag of volg alle Thema Talks voor €40,- (i.p.v. €50,-)

Locatie

De Israël Thema Talks vinden plaats in het Israëlcentrum, aan de Henri Nouwenstraat 34 in Nijkerk. Goed bereikbaar (via afslag 8a van de A28, of NS-station Nijkerk) en parkeren is gratis!

Programma

Zaterdag 14 september


10.30 uur | Tass Saada: Arafat was mijn held*
Lange tijd was Tass Saada een sluipschutter, PLO-strijder en de persoonlijke chauffeur van Yasser Arafat. Arafat was zijn held. Onverwachte omstandigheden zorgden voor een radicale verandering in zijn leven, waarna hij bad: ‘O God, zegen Uw volk Israël. Heer, breng hen terug in het Beloofde Land. Laat hen zien dat U hun God bent.’ Wat heeft dit gebed voor gevolgen gehad in het leven van Tass?

* lezing in het Engels, vertaling naar het Nederlands aanwezig13.00 uur | ds. Henk Poot: Gelukkig nieuwjaar?!
Eind september vieren Joden wereldwijd weer Rosj HaSjana: het Joodse nieuwjaar. Ds. Henk Poot heeft veel Joodse vrienden en leerde van hen dat dit feest belangrijke lessen van universele waarde herbergt. Deze inzichten deelt ds. Poot tijdens zijn Thema Talk.

Woensdag 18 september


17.00 uur | Nati Rom: Wat maakt Judea en Samaria zo belangrijk?*
Judea en Samaria, de ‘Westelijke Jordaanoever’, ‘bezet gebied’. Een klein gebied dat in het middelpunt van internationale discussies staat. Maar wat maakt dit stukje land nou zo belangrijk? Wat gebeurt er in het dagelijks leven in Judea en Samaria? Nati Rom deelt in zijn Thema Talk nieuwsfeiten die de meeste media nooit zullen delen.

* lezing in het Engels, vertaling naar het Nederlands aanwezig19.30 uur | Elad Zigler: De vijf grootste verschillen tussen Nederland en Israël
Elad groeide op in Nederland maar maakte een paar jaar geleden ‘alija’: hij woont nu in Israël. Als er iemand weet wat de verschillen tussen Nederland en Israël zijn, dan is hij dat. De vijf grootste verschillen deelt hij met u tijdens deze Thema Talk. Eén verschil verklapt hij alvast: de manier waarop de landen in het nieuws komen, en ook hoe Elad namens StandWithUs probeert iets te doen tegen de oneindige stroom nepnieuws over Israël.

Zaterdag 12 oktober


10.30 uur | Els van Diggele: De misleidingsindustrie
In haar boek ‘We haten elkaar meer dan de Joden’ schreef Els van Diggele over de verdeeldheid onder Palestijnen. Voor haar nieuwste boek (‘De misleidingsindustrie’) ging Els van Diggele op zoek naar het antwoord op de vraag waarom Nederlandse media zo’n eenzijdig beeld weergeven van het Israëlisch-Palestijnse conflict. In deze Thema Talk doet Els op uitnodiging van Christenen voor Israël een boekje open over haar ontluisterende ontdekkingen.13.00 uur | Otto de Bruijne: Israël: écht kunst
Kunstenaar en spreker Otto de Bruijne verdiept zich al jarenlang in Joodse kunst en cultuur. Dat is terug te zien in zijn schilderijen, waarmee hij ook exposeerde in het Israëlcentrum. Otto boeit zijn publiek met een verhalende manier van vertellen en neemt mensen graag in woord en beeld mee in symboliek en kunst over Israël en het jodendom.

Woensdag 16 oktober


17.00 uur | Willem Ouweneel: De acht bergen van Jezus in Israël
De hoogtepunten van Jezus’ leven, en vooral van Zijn gebedsleven, zijn nauw verbonden met acht bergen in Israël. Ze spelen ook een rol in de geschiedenis van Israël, zoals Moria. De ‘bergen van Israel’ zijn daarnaast typerend voor Ezechiël; ze spelen een rol in de eindtijd. In zijn Thema Talk vertelt Willem Ouweneel aan de hand van illustraties om welke bergen het gaat en wat ze zo belangrijk maakt.19.30 uur | Peter Pellemans: Geworteld in Israël
De vervangingstheologie heeft ons eeuwen anders doen geloven, maar als we de Bijbel eerlijk bestuderen komen we erachter dat deze een Joods karakter heeft. Waar liggen onze wortels, onze oorsprong en onze hoop? Peter Pellemans deelt inspirerende inzichten tijdens zijn Thema Talk.

Woensdag 30 oktober


17.00 uur | Chaim Silberstein: Waar blijft de vrede van Jeruzalem?*
Jeruzalem betekent ‘stad van vrede’. Maar wat is er vandaag te zien van die vrede? Voor Chaim Silberstein is die vraag moeilijk te beantwoorden sinds hij bij een terreuraanslag een kleinkind verloor. Toch gelooft hij in de toekomst van een vredig Jeruzalem, al is daar volgens hem wel een radicale omslag in het denken van veel mensen voor nodig.

* lezing in het Engels, vertaling naar het Nederlands aanwezig19.30 uur | Simon Soesan: Patatje vrede – over leven in Israël
Simon Soesan werd geboren in Nederland maar maakte in 1973 alija naar Israël, waar hij zijn eigen sales- en marketingbureau had. Soesan is bekend als columnist van onder meer NRC, Reformatorisch Dagblad en Israël Aktueel. Daarnaast verschenen van zijn hand enkele boeken, waarbij hij zich laat inspireren door zijn vriendschappen met joden, moslims en christenen. De meest opmerkelijke verhalen en ontmoetingen deelt hij tijdens deze Thema Talk.