fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  “Samen het leed van Holocaustoverlevenden verzachten”

  1 oktober 2019

  Vorige week opende de nieuwe Israëlische ambassadeur in Nederland, Z.E. Naor Gilon, in het Israëlcentrum de tentoonstelling De oorlog vergeet ik nooit meer. Hierin vertellen twintig Holocaustoverlevenden uit Oekraïne over de verschrikkingen die zij in de oorlog meemaakten. 

  Diep geschokt was ambassadeur Gilon toen hij foto’s zag van antisemitisme anno 2019 in Oekraïne. Diverse Holocaustmonumenten werden beklad met nationalistische leuzen en hakenkruizen.

  Diepe wonden

  Dit soort afschuwelijke antisemitische uitingen komen helaas vaker voor in Oekraïne. Het haalt de diepe wonden bij overlevenden van de Holocaust open. Bijvoorbeeld bij Olga, die onlangs namens Christenen voor Israël bezoek kreeg van Anemone Rüger.

  Babi Yar

  In haar schamele woning in een afgelegen dorpje vertelde Olga hoe zij als kind het massagraf van Babi Yar overleefde. In dit ravijn in de hoofdstad Kiev werden in 1941 meer dan 100.000 Joden afgeslacht, waarvan bijna 34.000 op twee dagen: 29 en 30 september. Olga is één van de weinige overlevenden die bekend zijn. Nu, 78 jaar later, woont Olga in totale armoede en eenzaamheid op het platteland van Oekraïne. Over haar bezoek aan Olga schreef Anemone dit indrukwekkende artikel.

  Er zijn nog veel meer Olga’s

  Helaas wonen er nog veel meer Joodse ouderen zoals Olga geïsoleerd in Oekraïne. Het lokale team van Christenen voor Israël probeert deze mensen ‘op te sporen’ om ze een helpende hand te kunnen bieden. Dat gebeurt in de vorm van het uitdelen van voedselpakketten, medicijnen en een luisterend oor. Daarnaast wordt verteld over de beloften van terugkeer naar Israël die God in de Bijbel aan het Joodse volk doet.

  Lezing door Anemone Rüger

  Op vrijdag 4 oktober verzorgt Anemone Rüger een avond in het Israëlcentrum, over het werk van Christenen voor Israël onder Holocaustoverlevenden in Oekraïne. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Tijdens deze avond geeft Anemone onder meer een update over het sponsorproject waarmee Christenen voor Israël Joodse ouderen in Oekraïne ondersteunt. Anemone maakt aan de hand van foto’s en video’s duidelijk hoe het sponsorproject het leed van veel Holocaustoverlevenden en andere Joodse ouderen verzacht.

  Tentoonstelling

  Deze lezing is heel goed te combineren met een bezoek aan de audiovisuele tentoonstelling ‘De oorlog vergeet ik nooit meer’, waarin twintig overlevenden van de Holocaust uit Oekraïne hun verhaal delen. Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling. Speciaal voor deze avond zal deze tentoonstelling vanaf 18.30 uur geopend zijn.

  Klik hier voor meer informatie over de lezing of meld u hieronder aan. (aanmelden voor deze avond is gratis, maar wel verplicht)

  Thema