Sluiten

Zoeken.

Steun Israël

Terug naar overzicht

Een deken uit Duitsland

Door Koen Carlier - 

13 december 2019

Deken-2-1024x576

Busjes rijden af en aan met voedselpakketten nu we weer druk zijn met onze winteractie in Oekraine. In de kleinere en grotere steden werken we voor de verdeling van de voedselpakketten samen met plaatselijke Joodse organisaties, maar op het platteland, in ver afgelegen plaatsen, brengen we alle voedselpakketten persoonlijk.

Momenteel zijn Anemone Ruger uit Duitsland en Carmen Ullersma uit Nederland, die al bijna twee jaar in Oekraïne woont en helpt, met een busje vol voedselpakketten druk in de weer om Joodse ouderen en Holocaustoverlevenden te bezoeken met een voedselpakket! Voor ons stelt zo’n pakket, met 10 kg aan levensmiddelen niet zoveel voor, maar Joodse ouderen die ver van de bewoonde wereld wonen, ervaren het als een vroeg chanoekawonder!

20.000 kg aan levensmiddelen om als voedselpakketten uit te delen.

We hebben voor deze maand verzoeken gekregen voor in totaal 3.335 voedselpakketten. We hopen dat dit lukt! Op 12 december bracht de groothandel een nieuwe lading van iets meer dan 20.000 kg producten die we volgende week met 20 vrijwilligers uit Nederland en Duitsland zullen inpakken en verdelen. Gelukkig is de winter nog niet echt doorgebroken.

Verslagje van Annemone en Carmen

Vandaag bezochten we drie Babushky (oma’s) en dit maakte de hele reis naar Oekraïne al meer dan de moeite waard! We klopten aan bij een vrouw genaamd Zhenia. We hadden twee voedselpakketten, vers brood en warme winterkleren voor haar meegenomen. Frau Huber uit Augsburg had een deken voor haar gebreid. Toen we deze om haar heen sloegen, begon ze te huilen. Veel familieleden van Zhenia liggen in Babi Yar, een ravijn bij Kiev waar in 1941 een massamoord plaatsvond. Zhenia was vijf jaar toen het Duitse leger Oekraïne binnenviel. Haar vader werd opgesteld in het leger van de Sovjet-Unie en u naar het front gezonden. Haar moeder probeerde Zhenia zo lang mogelijk verborgen te houden voor de Duitsers. “Mijn moeder vertelde me hoe ze allemaal uit hun dorp gedreven werden. Eerst naar Kiev en later naar Babi Yar,” vertelde Zhenia. Aanvankelijk vond ze onderdak bij een oude man die haar verborg. Later, toen haar moeder overleed aan tyfus, werd ze naar haar Oekraïense oma, de moeder van haar vader, gesmokkeld. Daar groeide ze op nadat haar vader overleed, kort nadat hij terugkeerde van het front. Zhenia’s gezin bestond uit haar man en drie kinderen. Van haar familie is nu alleen zij en een kleindochter overgebleven. Haar kleindochter komt af en toe langs om een oogje in het zeil te houden. Zhenia vroeg ons om een foto mee te nemen, zodat ze vaak naar ons kan kijken.

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda