fbpx
 • Een uitgestorven Ben Jehoedastraat in Jeruzalem tijdens het begin van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël viert zijn onafhankelijkheid

  Yochanan Visser - 29 april 2020

  Israёl viert vandaag zijn 72ste Onafhankelijkheidsdag in de schaduw van Corona. Het zal een onafhankelijkheidsdag zijn zoals we nog niet eerder hebben gezien met lege parken en bossen maar met de traditionele barbecue al ha’esh. Om vijf uur dinsdagmiddag werd een landelijke ‘avondklok’ ingesteld die tot donderdagmorgen zal voortduren.

  De regering in Jeruzalem besloot tot deze maatregel omdat Israёli’s gewend zijn om met hele families bij elkaar te komen in parken en bossen of naar restaurants gaan en dat zou het effect van de hele anti-Corona-operatie teniet kunnen doen. Die operatie had tot nu toe opmerkelijk succes vanwege het feit dat Israel aan het begin van de COVID-19 uitbraak stringente maatregelen nam en vanwege het feit dat het Israёlische gezondheidsapparaat optimaal werkte ondanks tekort aan mankracht en bedden.

  Israёlis zullen dit jaar dus thuis blijven met Onafhankelijksdag of Jom Ha’atsmaoet en de media vullen het vacuüm met het uitzenden van concerten en andere shows die de feestsfeer moeten verhogen. Sommige dorpen en steden organiseren ook andere alternatieve acties die de inwoners met elkaar moeten verbinden ondanks de verplichte quarantaine. In Migdal, een dorp met circa 10,000 inwoners in het noorden van Israёl, bijvoorbeeld, wordt op de avond van Jom Ha’atsmaoet een lasershow gegeven met projectie op de berg Arbel, de markante kollosale rots naast het meer van Galilea.

  Vieren op afstand

  Natanel al-Afassi de burgemeester van het dorp is al weken bezig met het verhogen van de onderlinge solidariteit en de stemming in het dorp en nam ook ongekende maatregelen om het coronavirus buiten Migdal te houden. Al-Afassi sloot de noordelijke ingang van Migdal en richtte een checkpoint op bij de andere ingang naast snelweg 90. Bij deze hindernis worden automobilisten aangehouden en ondervraagd terwijl de inwoners van het dorp een sticker kregen voor de auto waarop staat dat men inderdaad inwoner van Migdal is. Het checkpoint wordt bemand door vrijwilligers uit Migdal en door studenten die betaald worden voor het draaien van nachtdiensten.

  Al-Afassi ondernam ook andere acties, zoals het uitdelen van voedselpakketten aan mensen die niet in staat zijn om naar de supermarkt te gaan en het distribueren van spelpaketten aan families met kinderen. De burgemeester nam zelf ook een aantal keren deel aan de checkpointcontroles en deelde op de dag voor Jom Ha’atsmaoet Israёlische vlaggetjes uit voor de auto. Al-Afassi startte verder een WhatsAppgroep met alle inwoners waarop hij nieuws deelt over het verloop van de anti-coronaactie en over de voorbereiding op de nationale herdenkingsdag voor gevallen IDF-soldaten, de dag voor Jom Ha’atsmaoet en de Onafhankelijksdag zelf.

  De burgemeester verbood verder alle eigenaren van zogenaamde tzimmers (vakantiehuizen) om hun accomodaties te verhuren aan derden, ook niet aan Israeli’s die terugkeren uit het buitenland en een quarantaine van twee weken moeten houden. Hij deelde verder cadeaus uit aan iedere familie op de vooravond van Jom Ha’atsmaoet en liet een enorme geluidsinstallatie aanrukken waaruit gedurende de feestdag muziek zal klinken.

  Elders in Israёl werd in steden vooral acties georganiseerd waarbij mensen tegelijkertijd met een plechtigheid bij de zogenaamde Klaagmuur (HaKotel HaMa’arivi) het Israёlische volkslied HaTikva zongen vanaf hun balkons of in hun tuinen.

  Verdriet en vreugde

  De herdenkingsdag voor de gevallen IDF-soldaten verliep ook geheel anders dan we gewend waren. Er waren slechts plechtigheden met minimale aanwezigheid van publiek die werden uitgezonden op de televisie en families van de gevallen soldaten werd verboden om naar de begraafplaatsen te gaan, iets dat aanvankelijk tot protesten leidde. Premier Benjamin Netanyahu richtte zich daarop tot de ouders en familie van gevallen IDF-soldaten en vertelde hen dat ook hij graag naar het graf van zijn broer Yoni had willen gaan, maar dat dit nu tot zijn grote spijt niet mogelijk was.

  Netanyahu verloor zijn broer Yoni in 1976 toen een groep Palestijnen en Duitsers een Air France Airbus-300 vliegtuig kaapten en ermee naar de Oegandese hoofdstad Entebbe reisden. Yoni Netanyahu was de commandant van de IDF elite-eenheid Sayaret Matkal en werd doodgeschoten tijdens de bestorming van de terminal op de luchthaven van Entebbe waar de terroristen een groep van 94 gegijzelde Israёli’s vasthielden.

  Na het vallen van de avond op herdenkingsdag verandert plotseling de sfeer in Israёl en maken de herdenkingsportretten en rouwmuziek plaats voor vreugde en vuurwerk. De combinatie van de herdenkingsdag en Jom Atsmaoet reflecteert het ontstaan van de staat Israёl die tot grote vreugde van het Joodse volk werd gesticht drie jaar na de grootste ramp in de geschiedenis van het volk: de Holocaust, de systematische massamoord op zes miljoen Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Over de auteur