Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

40-dagentijd

Terug naar overzicht

40-dagenoverdenking 29 maart • Tot zegen zijn in de vernedering

Door Ds. Gerard Krol - 

29 maart 2025

29 maart paasoverdenking

Foto: Canva Pro

Lezen: Genesis 39:1-15

Genesis 39:1-15

1 Jozef was dus naar Egypte gebracht. Potifar, hoveling van de farao, het hoofd van de lijfwacht, een Egyptische man, kocht hem uit de hand van de Ismaëlieten, die hem daarheen gebracht hadden.

2 De HEERE was met Jozef, zodat hij een voorspoedig man was; en hij bleef in het huis van zijn heer, de Egyptenaar.

3 En toen zijn heer zag dat de HEERE met hem was en dat de HEERE alles wat hij deed door zijn hand voorspoedig deed verlopen,

4 vond Jozef genade in zijn ogen, en mocht hij hem bedienen. Potifar stelde hem aan over zijn huis, en alles wat hij had, gaf hij in zijn hand.

5 En het gebeurde vanaf het moment dat hij hem over zijn huis en alles wat hij had, had aangesteld, dat de HEERE het huis van de Egyptenaar omwille van Jozef zegende. Ja, de zegen van de HEERE rustte op alles wat hij bezat, zowel in het huis als op het land.

6 Hij liet alles wat hij bezat in de hand van Jozef, zodat hij, met hem naast zich, nergens anders meer kennis van nam dan van het brood dat hij at. Jozef nu was mooi van gestalte en knap om te zien.

7 En het gebeurde na deze dingen dat de vrouw van zijn heer haar oog op Jozef liet vallen en zei: Slaap met mij.


8 Maar hij weigerde en zei tegen de vrouw van zijn heer: Zie, mijn heer neemt, met mij naast zich, geen kennis meer van wat er in dit huis gebeurt, en alles wat hij heeft, heeft hij in mijn hand gegeven.

9 Niemand heeft meer aanzien in dit huis dan ik; en hij heeft mij niets onthouden dan alleen u, omdat u zijn vrouw bent. Hoe zou ik dan dit grote kwaad kunnen doen en zondigen tegen God?

10 En het gebeurde, toen zij Jozef dag aan dag aansprak, dat hij niet naar haar luisterde om bij haar te slapen, bij haar te zijn.

11 Op zekere dag gebeurde het dat hij het huis binnenkwam om zijn werk te doen, en er van de huisgenoten niemand in huis was.

12 Toen greep zij hem bij zijn kleed en zei: Slaap met mij! Maar hij liet zijn kleed in haar hand achter, vluchtte en ging naar buiten.

13 En het gebeurde, toen zij zag dat hij zijn kleed in haar hand achtergelaten had en naar buiten gevlucht was,

14 dat zij haar huisgenoten riep en tegen hen zei: Zie, hij heeft een Hebreeuwse man bij ons gebracht om de spot met ons te drijven. Hij is bij mij gekomen om met mij te slapen, maar ik heb luid geroepen.

15 En toen hij hoorde dat ik mijn stem verhief en riep, liet hij zijn kleed bij mij achter, vluchtte en ging naar buiten.



Overdenking

Zelfs in de vernedering blijft Jozef tot een zegen. Ook dat laat een belangrijk aspect van de Messias van Israël zien. Er zijn twaalf uren in de dag, verkondigt de Heere Jezus. Hij laat Zich weliswaar als een lam naar de slachtbank leiden, maar Hij doet grote tekenen. Denk aan hoe blinden ziende worden, kreupelen lopen kunnen en hoe melaatsen gereinigd worden. Doven kunnen horen, doden worden opgewekt en aan armen wordt het Evangelie verkondigd. ‘Zalig is de mens die aan Mij geen aanstoot neemt!’, zegt Jezus over Zijn weg en wat Hij onderweg naar het kruisoffer doet als tekenen om reddend geloof te wekken.

Jeremia krijgt van God de opdracht dat de Israëlieten in ballingschap zich tot een zegen moeten en mogen inzetten. Dat is ook wat Jozef doet. De vrouw van Potifar maakt er misbruik van. Rembrandt schildert een wanhopige – niet eens zo heel mooie – wellustige vrouw die zonder gêne Jozef vastgrijpt. En dan die omkering.

De Bijbel is actueler dan de krant: Jozef het slachtoffer wordt als dader ontmaskerd en in de gevangenis geworpen. Hij verdedigt zich niet. Let op hoe Jozef hier opnieuw een ‘mantel’ van aanzien verliest.

Tegenover valse tongen zwijgt Jezus stil, zingt Bach in de Matthaüs-Passion. Er is niemand die het voor Hem opneemt. Hoe klinkt in woord en vooral ook in daad ons geloof? Juist in de lijdenstijd, op weg naar Pasen?

Zwijgen wij ook, wanneer slachtoffers als daders worden weggezet? Kijken we weg, willen we geen aanstoot geven en trekken we ons terug in ons privé-geloof?

Meer overdenkingen lezen of luisteren? Klik hier om naar het overzicht te gaan.

Elke dag een melding krijgen via WhatsApp? Abonneer u op ons speciale 40-dagen kanaal! Klik hier.

ds. Gerard Krol

De auteur

Ds. Gerard Krol

Ds. Gerard Krol is spreker en bestuurslid van Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda