In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november emigreerden 140 Joodse jongeren en jongvolwassenen vanuit hun geboorteland Oekraïne naar hun nieuwe thuisland: Israël. In een speciaal voor dit doel gehuurde chartervlucht verhuisden zij naar het beloofde land. Christenen voor Israël faciliteerde en financierde deze reis, in nauwe samenwerking met het Joods Agentschap en Keren Hayesod in Israël. Vanwege de strikte coronamaatregelen in zowel Oekraïne als Israël was hun vertrek tot het laatste moment onzeker.
Bekijk hier de fotoreportage van het vertrek van de 140 jongeren op 3 november! Tekst gaat verder onder de foto's.
Cadeau voor Israël
Christenen voor Israël heeft deze reis mogelijk gemaakt, als cadeau ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de stichting. Directeur Frank van Oordt: “Als Christenen voor Israël willen we het Joodse volk dienen in hun reis naar huis. We mogen er getuige van zijn: 140 jonge mensen keren terug naar hun nieuwe thuisland: Israël!”.
Christenen voor Israël is al sinds jaar en dag betrokken bij de ‘Alija’ van Joden van over de hele wereld. ‘Alija’ is het Hebreeuwse woord voor de terugkeer van het Joodse volk na tweeduizend jaar diaspora. Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 verruilden miljoenen Joden hun woonplaats voor de Joodse staat. Met name vanuit Europa en het Midden-Oosten, en sinds de val van het IJzeren Gordijn ook vanuit de voormalige Sovjet-Unie. Deze terugkeer werd door de profeten al duizenden jaren geleden talloze keren beschreven in de Bijbel.
Breng Mijn zonen van verre, en Mijn dochters van het einde der aarde
— Jesaja 43:6
Bijzondere tijd
Voorzitter van Christenen voor Israël ds. Frank Heikoop: “We leven in een bijzondere tijd. De Heere God brengt Zijn volk thuis vanuit alle delen van de wereld. Vanuit Ethiopië, Frankrijk, en India, maar ook vanuit de Voormalige Sovjet-Unie emigreren elke maand honderden Joden naar Israël. Profetieën worden voor onze ogen vervuld”.
Een vlucht met grote uitdagingen
In coronatijd is emigreren allesbehalve eenvoudig. Niet alleen de strenge lockdown in Israël maakt het lastig, maar ook de steeds veranderende reisbeperkingen vanuit Oekraïne zorgen voor uitdagingen. De Joodse jongeren komen uit 27 dorpen en steden, verspreid over Oekraïne, een land 15 keer zo groot als Nederland.
Koen Carlier, coördinator van Christenen voor Israël in Oekraïne vertelt: "de laatste weken waren hectisch om vooral het logistieke gedeelte goed te regelen. De situatie veranderde ook regelmatig vanwege een grote groep uit het oosten die moest overnachten. Maar het is allemaal voorspoedig verlopen!"
Vlucht naar het beloofde land
Onder de reizigers zijn bovendien een aantal jongeren die gevlucht zijn uit de regio Donetsk, een moeilijk te bereiken oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, en uit Mariupol, een stad op enkele kilometers van het oorlogsfront. Arthur (18) woonde in de Volksrepubliek Donetsk (oost-Oekraïne). Hij is sportman. Zijn ouders, grootouders en twee jongere broertjes blijven achter in Donetsk. Het was heel lastig om de grens met Oekraïne over te steken, maar het is gelukt! In zijn gezin is jaren erover gesproken of hij zou gaan. Hij zegt: "ik weet niet wat ik moet verwachten, maar mijn droom is om in Israël plaats te bereiden voor mijn hele familie".
De logistieke uitdaging voor het Christenen voor Israël-team was dan ook enorm: tientallen busjes van Christenen voor Israël en andere internationale organisaties vertrokken op 3 november vroeg in de ochtend uit alle delen van het land naar de luchthaven van Kiev.
De puzzelstukjes vallen in elkaar!
Koen Carlier: "Een paar dagen geleden las ik het hele hoofdstuk Jesaja 60 waarin bijzondere dingen staan beschreven. Het einde beschrijft hoe de Heere met Zijn eigen handen Zijn Volk zal planten in het land. Wat de Heere plant gebeurt nu, in onze tijd!"
Nieuwe thuisland
Aangekomen in Israël gaan de 140 jongeren tien dagen in thuisquarantaine. Zodra de quarantaineperiode voorbij is beginnen zij met het leren van de taal, om zo te kunnen integreren in hun nieuwe thuisland.
Nog veel Joden wachten op de mogelijkheid om te kunnen verhuizen naar Israël. Als Christenen voor Israël bieden we ze hierbij de helpende hand. In praktische zin, met vervoer en papieren, maar ook door vriendschap en verbondenheid te laten zien.