Voor het eerst in 11 maanden, op vrijdag 8 november, zonden nieuwszenders in Israël onafgebroken berichtgeving uit over iets anders dan de oorlog: een pogrom in Amsterdam.
Na de voetbalwedstrijd tussen Israël’s favoriete Nederlandse club Ajax en het Israëlische Maccabi Tel Aviv, werden Israëli’s wakker met gruwelijke beelden waarop te zien was hoe Joden in de straten van de Nederlandse hoofdstad werden aangevallen en opgejaagd door migranten van Arabische afkomst.
In de eerste uren gebruikten omroepen hun zendtijd om contact te leggen met fans die zich hadden opgesloten in hun hotels, en hen gerust te stellen dat het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken bezig was met een plan om El Al de sabbat te laten breken om duizenden Israëli’s naar huis te halen voor hun veiligheid. Israëli’s in Amsterdam kregen het dringende advies om in hun hotelkamers te blijven en te wachten op de luchtbrug van El Al, en niet zelf naar het vliegveld te gaan, uit angst dat taxichauffeurs van Arabische afkomst bij het geweld betrokken zouden kunnen zijn.
Pas om 14:30 uur Israëlische tijd kwam het nieuws binnen dat drie personen, van wie het contact was verbroken, eindelijk veilig waren gevonden. Hun vermissing had de vrees voor ontvoeringen aangewakkerd.
Het is zowel ironisch als huiveringwekkend dat wat in Amsterdam in 2024 gebeurde, werd voorafgegaan door een vergelijkbare gebeurtenis 86 jaar geleden: de Duitse pogrom van 1938, door de nazi’s bewust gebagatelliseerd als “Kristallnacht.” Als natie verwelkomde Israël de reacties van pro-Israëlfiguren zoals Geert Wilders en de Nederlandse koning, die verklaarde: “Ons land faalde de Joden tijdens de Holocaust, en afgelopen nacht hebben we hen opnieuw in de steek gelaten.” Deze opmerking van de koning werd als banner getoond op alle Israëlische nieuwskanalen.
Ondanks deze ondubbelzinnige veroordeling, rijzen er vragen naar aanleiding van meerdere meldingen die suggereren dat de Nederlandse politie niet ingreep terwijl migranten van Arabische afkomst Joden aanvielen.
Hoewel dit geen breuk betekent in de uitstekende betrekkingen tussen de Staat Israël en Nederland, meldden Israëlische reisbureaus een golf van onmiddellijke annuleringen naar Nederland en andere centrale en West-Europese landen.
Met oproepen van zowel het Joods Agentschap als politici aan Joden om geen tijd te verspillen en eindelijk naar Israël te verhuizen, rijst de vraag of, net zoals de nazi-pogrom van 1938 het begin van het einde van het Joodse leven in Europa inluidde, hetzelfde gezegd kan worden over de Amsterdamse pogrom in 2024.