Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De heksenjacht van de Verenigde Naties op Israël

Door Yochanan Visser - 

22 februari 2022

Verenigde Naties leren niet van de geschiedenis

Vorige week donderdag reageerde de Israëlische regering formeel op de oprichting van een speciale en permanente VN-commissie. Deze commissie moet mensenrechtenschendingen binnen de Joodse staat, de gebieden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit en Hamas in Gaza gaan onderzoeken. De regering van premier Naftali Bennett heeft besloten om op geen enkele wijze mee te werken aan het onderzoek.

De commissie werd eind mei 2021 al opgericht door een ander VN-orgaan: de Mensenrechtenraad (UNHRC) in Genève, Zwitserland. Dit is een organisatie die totaal geobsedeerd is met Israël, waar afgezanten van bijvoorbeeld China, Iran, Saoedi-Arabië en zelfs Syrië resoluties steunen die Israël veroordelen voor schendingen van de mensenrechten.

UN Watch

De organisatie UN Watch is destijds speciaal opgericht om Israëls positie bij de UNHRC naar voren te brengen. Hillel Neuer, het hoofd van UN Watch en uitgesproken pro-Israël, voert echter een gevecht tegen een overweldigende anti-Israëlmeerderheid binnen de Mensenrechtenraad. Daarom haalt Hillel soms een bekende Arabisch persoonlijkheid naar het plenum die het voor Israël opneemt en tekeer gaat tegen hypocriete houding van de UNHRC.

U kunt hier en hier kijken naar wat twee jonge Arabieren zeiden over de behandeling die Israël krijgt van de VN.

Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering van de VN telt 193 lidstaten en heeft een al even zeer bedenkelijke, lange staat van dienst van het adopteren van éénzijdige anti-Israëlresoluties. Om u een idee te geven over deze heksenjacht tegen Israël zeggen de cijfers veel. Vorig jaar nam de Algemene Vergadering van Verenigde Naties (UNGA) maar liefst 14 resoluties tegen Israël aan. In deze resoluties werd Israël constant beschuldigd van schendingen van de mensenrechten. In andere resoluties werd de Joodse staat veroordeeld voor het niet teruggeven van gebieden die het in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde op Arabische agressors.

In een resolutie over de Syrische Golan Hoogvlakte, die in november 2021 werd aangenomen, wordt Israël in feite beroofd van enige claim op dit gebied en wordt het Israëlische bestuur daar nietig verklaard. De resolutie werd aangenomen door 144 landen, inclusief de gehele Europese Unie, terwijl slechts 22 landen zich onthielden van stemming. De enige landen die tegen de resolutie stemden waren Israël en de Verenigde Staten.

Voor de rest waren er slechts 5 resoluties die de Algemene Vergadering aangenomen heeft. Deze resoluties gingen over mensenrechtenschendingen in Iran, Noord-Korea, Myanmar, Syrië en de Russische bezetting van Crimea en de stad Sevastopol in Oekraïne. Andere schurkenstaten, zoals Venezuela, bleven echter geheel buiten schot.

De nieuwe onderzoekscommissie

De nieuwe permanente VN-onderzoekscommissie telt achttien medewerkers, wiens salarissen worden gefinancierd uit de reguliere begroting. Dit betekent onder meer dat 22% van dit miljoenenbudget afkomstig zal zijn van Amerikaanse belastingbetalers. De onderzoekscommissie zal een intern juridisch bureau oprichten om strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen leden van de het Israëlische leger en tegen de hoogste niveaus van de Israëlische regering.

Drie leden van de VN-Onderzoekscommissie zijn al aangesteld - en ze hebben allemaal een verleden van extreme anti-Israëlische vijandigheid. Voorzitter Navi Pillay is bijvoorbeeld een beruchte aanhanger van de Durban conferentie, die Israël destijds bestempelde als een racistische staat, en de voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

De drie leden van de onderzoekscommissie die aangesteld zijn hebben allemaal een verleden van anti-Israëlische vijandigheid.

Het eerste rapport van de onderzoekscommissie wordt verwacht in juni 2022. De commissie kreeg ook het mandaat om mensenrechtenschendingen in heel Israël te onderzoeken. Dit is uniek in de wereld en het zou hebben moeten betekenen dat het Israëlische rechtssysteem feitelijk onder curatele zou komen te staan.

Israëlische boycot

Zover zal het echter niet komen, omdat de Israëlische regering de commissie niet erkent en weigert om mee te werken aan ‘het permanente onderzoek’ van de VN. Het Israëlische besluit, afgeleverd in een vernietigende brief aan Navi Pillay, zette de toch al gespannen relatie tussen Israël en de VN Mensenrechtenraad in Genève verder onder druk.

“Het is duidelijk voor mijn land, zoals het voor elke eerlijke waarnemer zou moeten zijn, dat er gewoon geen reden is om aan te nemen dat Israël een redelijke, billijke en niet-discriminerende behandeling zal krijgen van de Raad, of van deze onderzoekscommissie”, schreef Meirav Eilon Shahar, de ambassadeur van Israël bij de VN en internationale organisaties in Genève.

Oorlogsmisdaden?

Destijds zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, dat Israëlische acties, waaronder luchtaanvallen in burgergebieden, oorlogsmisdaden zouden kunnen zijn. Sindsdien hebben een aantal internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch (HRW) en meer recentelijk Amnesty International, ook gezegd dat de Israëlische aanvallen in Gaza oorlogsmisdaden lijken te zijn. Zowel Bachelet als de HRW hebben vorig jaar verklaard dat de willekeurige raketbeschietingen van Hamas op Israëlische steden ook in strijd lijken met de internationale oorlogswetten.

Israël geeft Hamas de schuld van burgerslachtoffers en zegt dat de groep woonwijken gebruikt als dekking tijdens het uitvoeren van militaire activiteiten. Vanuit die buurten werden veel raketten afgevuurd.

Israël beschuldigt de Verenigde Naties en in het bijzonder de Mensenrechtenraad al lang van vooringenomenheid. De regering in Jeruzalem heeft al eerder zijn bezorgdheid geuit over de samenstelling van de VN Mensenrechtenraad en zegt dat het landen omvat met een slechte staat van dienst op het gebied van humanitaire rechten. Ook zegt Israël dat landen die openlijke vijandigheid tonen jegens de Joodse staat zoals China, Cuba, Eritrea, Pakistan, Venezuela en een aantal Arabische landen in de 47-koppige raad zitten.

Er is een petitie gestart die pleit voor de beëindiging van Nederlandse ondersteuning voor het eenzijdig uitlichten van Israël. Klik hier om naar de petitie te gaan.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda