Hamas gaat akkoord met een ‘staakt het vuren’
Door Yochanan Visser -
2 september 2020
Op maandagavond 31 augustus maakte Hamas in Gaza bekend dat er een nieuw staakt het vuren was bereikt met Israël. Deze bekendmaking kwam na de bemiddeling van Mohammed al-Emadi, de afgezant van Qatar voor de Gazastrook.
Financiële hulp
De overeenkomst over het staakt het vuren kwam nadat al-Emadi Hamas beloofde dat Qatar de maandelijkse financiële hulp aan Gaza zou verdubbelen naar 17 miljoen dollar. Tien miljoen dollar van dit bedrag zal naar Palestijnse families gaan die het hardst zijn getroffen door de enorme economische crisis in Gaza. De resterende 7 miljoen dollar zal worden besteed aan het bestrijden van de coronacrisis die zich steeds verder uitbreid in de zuidelijke Palestijnse enclave.
Qatar zal ook medische apparatuur en 20.000 coronatestkits aan Gaza leveren om het oplopende aantal Covid-19 gevallen in de enclave te bestrijden.
De overeenkomst over het staakt het vuren kwam nadat al-Emadi Hamas beloofde dat Qatar de maandelijkse financiële hulp aan Gaza zou verdubbelen naar 17 miljoen dollar.
Veranderde Israëlische strategie
De laatste drie weken stuurde Hamas onophoudelijk explosieven en brandbare materialen naar Israël. Een andere reden voor deze ommezwaai van Hamas was een verandering in de Israёlische strategie ten opzichte van de ballonnenterreur die honderden hectares bos- en landbouwgronden heeft verwoest.
Het Israёlische leger (de IDF) begon vorige maand de ballonnenterreur te behandelen als het equivalent van raketbeschietingen op Zuid-Israёl en trof over honderd Hamas militaire doelen in Gaza over de laatste drie weken.
Onder die militaire doelen waren 35 wapenfabrieken en dertig ondergrondse werkplaatsen waar Hamas raketten produceert. De Israёlische luchtmacht (IAF) bombardeerde verder tien ‘vliegvelden’ waar vandaan Hamas onbemande vliegtuigen liet opstijgen die Zuid-Israёl moesten terroriseren. Ook bombardeerde de IAF militaire marine faciliteiten van Hamas en meer dan twintig observatieposten van de Palestijnse terreurbeweging.
De verandering in de militaire strategie wordt in Israёl vergeleken met de wijze waarop de IAF reageert op iedere poging van Iran om in Syrië een nieuw front tegen de Joodse staat te creëren.
Economische sancties
Brigade Generaal Hidai Zilberman, een woordvoerder voor de IDF, vertelde verslaggevers dat niet alleen de krachtige militaire reacties op de ballonnenterreur verantwoordelijk waren voor de Hamas’ beslissing om akkoord te gaan met een staakt het vuren maar ook de economische sancties tegen Gaza.
Israёl sloot op 13 augustus de Keren Shalom grensovergang waar goederen en brandstof aan Gaza werden geleverd. Ook werd de viszone voor de kust van Gaza drastisch verkleind. Het stoppen van de levering van brandstof veroorzaakte een groot tekort aan elektriciteit in Gaza waar de bevolking zich steeds meer tegen Hamas keerde. Gaza heeft slechts één elektriciteitscentrale die geheel op diesel werkt.
Israёlische commentatoren zeggen dat het verlies aan steun onder de Palestijnse bevolking in Gaza de voornaamste reden is dat Hamas akkoord ging met een staakt het vuren.
Coronacrisis
Hamas gebruikte de coronacrisis in Gaza als een drukmiddel tegen Israёl en waarschuwde vorige week dat wanneer Israël de blokkade niet zou opheffen dat dan “niet alleen de Palestijnse bevolking zou lijden”.
Functionarissen die zich met de escalerende coronacrisis in de Joodse staat bezighouden waarschuwden eerder dat het gezondheidssysteem in Israёl zou gaan bezwijken wanneer coronapatiënten uit Gaza voor medische behandeling naar Israёlische ziekenhuizen zouden komen.
Hamas gebruikte de toenemende coronacrisis in Gaza als een wapen tegen Israёl. Dat zei Dan Diker van het Jeruzalem Centrum voor Publieke Zaken (JCPA) op zondag. Diker is hoofd van het Programma van Politieke Oorlogsvoering en Boycot Desinvestering en Sancties (BDS) van het JCPA.
“Door het presenteren van de toenemende coronacrisis als een gevolg van de Israёlische sancties tegen Hamas probeert Hamas de publieke opinie tegen Israёl te keren en om steun terug te winnen van de eigen bevolking”, zei Diker.
Hamas gebruikte de coronacrisis in Gaza als een drukmiddel tegen Israёl en waarschuwde vorige week dat wanneer Israël de blokkade niet zou opheffen dat dan “niet alleen de Palestijnse bevolking zou lijden”.
Staakt het vuren
De overeenkomst over het staakt het vuren tussen Israёl en Hamas kwam tot stand na een serie telefoongesprekken tussen Ishmail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas, en Sheikh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar.
Al-Emadi, de afgezant van Qatar in Gaza, prees het leiderschap van Hamas na de bekendmaking over het staakt het vuren. Volgens hem toonde hij verantwoordelijkheid en nam hij de verschrikkelijke toestand van de bevolking in de Gazastrook mee in de beslissing om tot het staakt het vuren te komen.
Diker zegt echter dat de leiders van Hamas pas toegaven nadat zij beseften dat het tot een opstand onder de bevolking tegen de terreurbeweging zou kunnen komen en dat hun regime in gevaar was. Hamas presenteert nu het staakt het vuren als een overwinning op Israёl en beweert dat het verzetsfront de blokkade heeft gebroken.
“Het verzet was in staat om de vijand te dwingen om onze condities te accepteren,” zei de aan Hamas gelieerde politieke analist Khaled al-Najjar op maandag. Waarnemers in Israёl denken nu dat het een kwestie van tijd is voordat een nieuwe ronde van geweld zal uitbreken.