Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Hamas ontwikkelt nieuwe strategie tegen Israël na debacle in Gaza

Door Yochanan Visser - 

17 januari 2023

F221214ARK04 (1)

Leden van de Izz al-Din al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van de Palestijnse organisatie Hamas, bewaken Rafah in de zuidelijke Gazastrook, 14 december 2022. Foto door Abed Rahim Khatib/Flash90

De straatarme bevolking in Gaza toont in toenemende mate zijn onvrede met de wijze waarop Hamas de enclave in zuid Israël bestuurt. Hamas heeft geen boodschap aan de toenemende onvrede in Gaza en heeft klaarblijkelijk genoeg middelen om zijn terroristische activiteiten tegen Israël uit te breiden naar andere landen.

Het is de laatste tijd relatief rustig in het grensgebied tussen Israël en Gaza. Dit wil echter niet zeggen dat Hamas en de andere terreurbewegingen in de enclave in het zuiden van Israël stil zitten. De voorbereidingen op een nieuwe confrontatie met het Israëlische leger (IDF) zijn niet opgehouden sinds de tweedaagse mini oorlog in augustus 2022. De aan Hezbollah gelieerde krant Al-Akhbar berichtte maandag 16 januari dat Hamas en andere terreurgroepen onlangs een serie vergaderingen hielden om een gemeenschappelijke strategie te vormen tegen de nieuwe “fascistische en racistische” regering van Israël. De leiders van de terreurbewegingen kwamen overeen dat er voorbereidingen moesten worden getroffen voor een “nieuwe explosie” en een aantal nieuwe confrontaties met de IDF.

Volksopstand?

Regelmatig worden er verder militaire parades gehouden en manifestaties die aan de buitenwereld het beeld moeten geven dat Hamas nog altijd stevig in het zadel zit in Gaza. Dat beeld lijkt correct maar wie  nauwkeuriger naar de reële situatie kijkt komt al gauw tot de conclusie dat een volksopstand daar in toenemende mate niet langer uit te sluiten is. De massabijeenkomsten die Hamas  regelmatig houdt in Gaza kunnen niet langer verbloemen dat de steun voor de Islamistische beweging daar aan het afbrokkelen is.

Dat bleek uit de eerste serie hoogst ongebruikelijke interviews met inwoners van Gaza die de in de Verenigde Staten gevestigde organisatie Center for Peace Communications (CPC) recentelijk publiceerde. In de animatie videoclips van de interviews zijn de stemmen van de geïnterviewden vervormd om herkenning te voorkomen. CPC koos ook de animatievorm voor de interviews om dezelfde reden. Palestijnse Arabieren die openlijk kritiek uiten op Hamas moeten immers voor hun leven vrezen. Maar liefst 62 procent van de Arabische bevolking in Gaza is  van mening dat men Hamas niet kan bekritiseren zonder vrees (voor het eigen leven).

De repressie van Hamas

Bijna alle geïnterviewden in de CPC videos’s getuigden van de repressie door Hamas, dat een ieder bedreigt die zich niet houdt aan de ‘wetten’ van de terreurorganisatie. Die wetten zijn gebaseerd op de Sharia, de islamitische wet en gedragscode, zegt Hamas. In werkelijkheid zou men echter kunnen zeggen dat er sprake is van regelrechte maffiapraktijken.

Bijvoorbeeld, een Palestijnse vrouw die als journaliste werkte in Gaza stopte met het publiceren van haar rapporten nadat Hamas haar familie bedreigde. Eerder werd de Facebook pagina van de journaliste gehackt waarna ze nog een poging deed om via dit sociaal medium de waarheid over wat er in Gaza gebeurt naar buiten te brengen. De Hamas’ dreiging om haar familieleden te intimideren of te arresteren, deden haar uiteindelijk besluiten om haar werk te beëindigen.

Een andere vrouwelijke inwoner van Gaza vertelde dat ze na een lange studie een apotheek opende, maar die weer sloot binnen korte tijd. Iedere week kwamen ‘inspecteurs’ van Hamas naar de apotheek en namen grote hoeveelheden medicijnen in beslag die volgens hen over datum waren. Dit was pertinent onwaar zei, de vrouw en zij voegde eraan toe dat Hamas op deze wijze zijn inkomen vergroot. De in beslag genomen medicijnen werden door de terreurgroep tegen woekerprijzen verkocht.

Anderen getuigden van het zware belastingregime van Hamas, dat op bijna alle levensbehoeften belastingen heft. Dit heeft tot ongekende armoede geleid in de Gazastrook waar velen moeite hebben om voedsel te kopen.

Hamas intimideert en terroriseert de bevolking van Gaza ook op andere manieren. Wie een winkel heeft moet ‘protectie geld’ betalen en wie zich kritisch uitlaat over het regime kan onmiddellijke vergelding verwachtten. Eén van de geïnterviewden vertelde dat een team van de plaatselijke elektriciteitmaatschappij naar een woonwijk kwam en hele huizenblokken afsloot van stroom. Dit gebeurde als vergeldingsmaatregel en werd uitgevoerd op bevel van Hamas dat zijn politie de arbeiders liet beschermen. Uiteindelijk kwam de wijk in opstand en verjoeg de gewapende agenten met stenen. Dat gebeurde nadat de politie een jongen met het Down syndroom had afgetuigd nadat hij zich wilde verzetten tegen het afsluiten van de elektriciteit.

Bijna driekwart (73 procent) van de bevolking in Gaza zegt dat Hamas door en door corrupt is en steelt van het weinige dat zij hebben te besteden.

Bijna driekwart (73 procent) van de bevolking in Gaza zegt dat Hamas door en door corrupt is en steelt van  het weinige dat zij hebben te besteden. De weelde van de Hamas top is een bekend gegeven en ook het feit dat de meerderheid van de leiders van de organisatie in het buitenland woont. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën publiceerde vorig jaar een rapport waaruit bleek dat de Hamas top meer dan 500 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in het buitenland. Het overgrote deel van de Hamasleiders is nu woonachtig in Qatar en Turkije waar zij in luxe leven.

De rijkdom van de Hamas top staat in schril contrast tot de armoede onder de bevolking in Gaza. Degenen die het geluk hadden om naar Qataer, Turkije of Tunesië te vluchten, en vandaar naar andere landen, proberen om hun achtergelaten families financieel te ondersteunen. Dat gebeurt, onder andere, door de verkoop van hun organen aan donorbanken in Turkije.

Hamas in het Turkije en zuid Libanon

Turkije speelt een dubbelrol waar het gaat om de relaties met Israël en Hamas. Aan de ene kant probeert het regime van President Recep Tayyip Erdogan om de relaties met Israël te verbeteren.  Aan de andere kant staat de Turkse leider toe dat Hamas Turkije gebruikt als een uitvalsbasis voor zijn terroristische activiteiten. Eén van de Turkse voorwaarden voor normalisering van de betrekkingen met Israël was dat de Mossad zou stoppen met zijn jacht op de Hamas leden die vanuit Turkije opereren. Dit is nu een acuut probleem geworden nadat deze week bekend werd dat Iran Hamas leden heeft geronseld voor spionage activiteiten. Hamas heeft in Istanboel een kantoor waar een spionageteam inlichtingen verzamelt voor de geheime dienst van Iran. Iran heeft, naar verluidt, grote sommen geld beschikbaar gesteld om het team te laten opereren. De Turkse geheime dienst MIT is volledig op de hoogte van de activiteiten van het Hamas spionageteam maar onderneemt geen actie. Het team bestaat uit terroristen die vrijgelaten werden door Israëlische gevangenissen, en die vloeiend Hebreeuws spreken. Ook is er een cyberteam van Hamas aanwezig dat de communicatie binnen de IDF volgt en actief is op de sociale media in Israël. Daar probeert men om in contact te komen met Israëli’s die op aliyah kwamen vanuit Iran. De inlichtingen die men zo verzamelt worden vervolgens doorgegeven aan de Iraniërs.

Hamas is ook actief in zuid Libanon waar de organisatie in de buurt van de havenstad Sidon probeert om voorbereidingen te treffen voor aanvallen op noord Israël. Gezien de rol van Iran in de activiteiten van Hamas, is de verwachting dat Hezbollah, dat het zuiden van Libanon volledig domineert,  geen actie zal ondernemen tegen de Palestijnse terreurbeweging.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda