Het Israёlische leger (IDF) is begonnen met het terugtrekken van versterkingen uit het grensgebied met Libanon nadat er vorige week een enorme ramp plaatsvond in de Libanese hoofdstad Beiroet. De versterkingen waren overgebracht naar de noordgrens van Israël vanwege de dreiging van een Hezbollah-aanval die een vergelding had moeten worden voor het doden van een Hezbollah-terrorist in Syrië door de Israëlische luchtmacht (IAF) meer dan twee weken geleden.
De handen vol
De versterkingen waren overgebracht naar de noordgrens van Israël vanwege de dreiging van een Hezbollah-aanval die een vergelding had moeten worden voor het doden van een Hezbollah-terrorist in Syrië door de Israëlische luchtmacht (IAF) meer dan twee weken geleden.
De inschatting van de IDF en het Israёlische cabinet is dat Hezbollah haar handen meer dan vol heeft om de onrust in Libanon, die opnieuw begon nadat er een enorme explosie plaatsvond in de haven van Beiroet vorige week dinsdag, in toom te houden. De explosie, of eigenlijk drie explosies, verwoestten bijna de helft van de gebouwen en huizen in Beiroet en maakten 300,000 inwoners van de stad dakloos.
De officiële versie van de ramp is dat er 2,750 ton ammoniumnitraat dat al zes jaar opgeslagen was in een hangar in de haven explodeerde. De chemische substantie wordt gebruikt voor het maken van kunstmest maar ook voor het produceren van brandstof voor raketten.
Hezbollah bracht het verhaal over het exploderende ammonianitraat naar buiten een half uur nadat de explosies de helft van Beiroet verwoestte. Het werd gebracht als een ramp die door puur toeval ontstond. Eerst zei men dat ontploffend vuurwerk in een nabijgelegen hangar de ramp had veroorzaakt en later kwam er via Facebook een verhaal naar buiten dat een team technici, die een entreedeur repareerde met lasapparatuur, de ramp had veroorzaakt.
Hezbollah
Hezbollah was uiterst voorzichtig met het maken van beschuldigingen aan het adres van Israёl, dat zelf ook elke betrokkenheid bij de ramp ontkende. Dit was veelzeggend omdat Hezbollah altijd direct Israёl aanwees bij ieder incident waarbij een wapendepot of een andere faciliteit in Libanon ontplofte.
Hezbollahleider Hassan Nasrallah zweeg eerst in alle talen over de ramp maar zei later tijdens een speech vanuit zijn bunker dat zijn organisatie niets wist over wat er dagelijks gebeurde in de haven van Beiroet en dat hij de haven van de Israёlische stad Haifa beter kende dan die in Beiroet. Nasrallah gaf de media de schuld van het verspreiden van leugens over zijn organisatie en haar betrokkenheid bij de ramp.
De opmerking over Hezbollah’s onbekendheid met de dagelijkse gang van zaken in de haven van Beiroet was een grove leugen omdat Israёl vorig jaar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg om op te treden tegen de militaire activiteiten van Hezbollah in de haven. Israëls VN-ambassadeur Danny Danon zei toen dat Hezbollah en Iran de haven gebruikten om wapens en raketten naar Libanon te brengen en waarschuwde dat Israёl alles wist over de illegale activiteiten van de door Iran opgerichte en gesponsorde terreurorganisatie in de haven van de Libanese hoofdstad.
Wat is er gebeurd?
Informatie die ondergetekende ontving van Israёlische experts en Libanese burgers geeft waarschijnlijk een meer duidelijker beeld over wat er precies gebeurde in de namiddag van 4 augustus.
Ten eerste was er sprake van drie explosies waarvan de laatste een witte paddenstoelwolk creëerde. Deze explosie was verantwoordelijk voor de massale destructie in Beiroet. De witte paddenstoelwolk was zeer waarschijnlijk het gevolg van exploderend ammoniumnitraat en verklaarde de massale vernietiging.
Een Libanese twitteraar postte twee dagen na de ramp een boodschap op zijn account, waarin hij onthulde dat de dag voor de explosie Hizbollah nieuwe wapens, explosieven en raketten had ontvangen via de haven van Beiroet. Deze wapens werden tezamen met het ammonianitraat opgeslagen in de hangar die dicht bij de kade stond. Het account van de Libanese twitteraar werd later opgeschort, waardoor het bericht niet meer te zien was.
De witte paddenstoelwolk was zeer waarschijnlijk het gevolg van exploderend ammoniumnitraat en verklaarde de massale vernietiging.
Experts aan het woord
Dan is er de Israёlische Midden-Oostenexpert dr. Mordechai Kedar die een artikel publiceerde dat door verschillende nieuwsorganisaties werd overgenomen. Kedar zette vraagtekens bij de officiële versie van de gebeurtenissen die leidden tot de ramp en schreef dat hij vermoedde dat de Libanese autoriteiten logen over de oorzaak van de ramp en dat de drie verschillende explosies duiden op de opslag van andere substanties in de hangar.
Het ontploffend ‘vuurwerk’ was waarschijnlijk ontploffende ammunitie voor handwapens en de tweede explosie die een bijna paarse rookwolk creëerde was het gevolg van exploderend nitrogeen triiodide, een chemische substantie die gebruikt wordt bij het vervaardigen van explosieven en brandstof voor raketten.
Deze informatie kregen wij van de Amerikaanse wapenexpert Jennifer Dyer die over het algemeen zeer goed geïnformeerd is. Dyer denkt dat de explosies het gevolg waren van Hezbollah activiteiten bij het mixen van chemische substanties met het doel om raketbrandstof en bommen te produceren in de hangar.
Kedar wees verder op het feit dat de Libanese autoriteiten op de hoogte waren van het opgeslagen ammoniumnitraat dat normaal gesproken in een hangar ver weg van de kade zou worden bewaard, zeker omdat de chemicaliën al jaren in de haven van Beiroet waren opgeslagen.
Tot slot, Hezbollah is eerder betrapt op het opslaan en gebruik van ammoniumnitraat en wel in Europa. De Libanese terreurorganisatie had de chemische substantie opgeslagen in zuid Duitsland (3 ton) en in London in Engeland (honderden kilo’s). Ook op Cyprus had Hezbollah een voorraad ammoniumnitraat.
In alle gevallen dat de plaatselijke autoriteiten optraden tegen Hezbollah’s ammoniumnitraat was dit optreden gebaseerd op informatie van de Mossad, de Israёlische buitenlandse inlichtingendienst.