Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Hoop voor Iran

Door Renske Lankman - 

27 december 2024

Farshid Seyed Mehdi

Farshid Seyed Mehdi | Foto: CvI

Met een diepe bewogenheid en een grote passie spreekt de Iraanse voorganger Farshid Seyed Mehdi over het land en de bevolking die hij ooit achterliet. Het doet hem pijn om de bevolking te zien lijden onder de Islamitische Republiek Iran, maar toch houdt hij hoop voor de toekomst.

U bent geboren in Iran. Wat kunt u over uw leven daar vertellen?

“Ik ben geboren in 1968 in Teheran. Ik groeide op in een moslimfamilie en was al jong op zoek naar God. Toen ik zeventien jaar was, raakte ik teleurgesteld in de islam, omdat er altijd die onzekerheid was dat ik God nooit tevreden kon krijgen en deels ook omdat ik afknapte op de nieuwe islamitische leiders. Ik zag hoe hypocriet ze waren.”

“Tijdens mijn diensttijd in het leger zijn mijn ouders, zonder dat ik het wist, tot geloof gekomen en kort daarna naar Nederland gevlucht. Ik heb ze uiteindelijk opgezocht in Nederland om te ontdekken waarom ze Iran ontvlucht waren. Ik zag dat mijn moeder veranderd was en dat mijn vader genezen was van zijn suikerziekte. Dat raakte me enorm. Ik ben toen met ze meegegaan naar de kerk en ik zag de liefde daar. Thuis ben ik direct naar mijn kamer gegaan en heb gezegd: ‘God, ik ga hier niet uit voordat ik weet wie U bent. Waarom ben ik geschapen? Wat is Uw plan met mij?’ Toen heeft God tot mij gesproken. Er was een onbeschrijfelijke heerlijkheid in die kamer.”

Bent u in Iran opgegroeid met anti-Israël retoriek?

“Op school moesten we elke dag Amerika en Israël vervloeken en dood wensen. Je beseft als kind niet wat je zegt, maar je bent verplicht om dit te roepen. Dit is hoe de staat zaadjes van haat plant in de harten van kinderen. Maar nu zie je een omkeer in het land. Mensen komen in opstand, mede ook door sociale media. Hierdoor krijgen ze andere informatie dan de overheid verkondigt. De bevolking ziet hoe andere landen zich ontwikkelen, terwijl hun eigen land wordt vernietigd door de staat. Financieel gaat het helemaal achteruit door de oorlogen. Alles wordt duurder. Er is veel armoede. De Iraniërs willen deze leiders niet meer. Ze hopen daarom dat Israël Iran aanvalt, omdat Israël precies weet hoe je moet aanvallen. Israël is succesvol geweest in het uitschakelen van hoge Hamas- en Hezbollahleiders en Iraniërs hopen dat hetzelfde gebeurt bij hun leiders. In tegenstelling tot de staat houden veel Iraniërs van Israël.”

Iran oefent veel invloed uit op het Midden-Oosten, onder andere door proxies Hamas en Hezbollah. Denkt u dat het Westen voldoende begrijpt hoe ver die invloed reikt?

“De meeste westerse landen weten het, maar het grote probleem is dat ze alleen aan zichzelf denken. Ze pakken Iran niet aan, omdat ze afhankelijk zijn van de Perzische Golf. Via de Perzische Golf wordt bijvoorbeeld veel olie getransporteerd naar het Westen. Daarom blijven ze onderhandelen met Iran. Hoewel ik geen Trump-fan ben, ben ik toch blij dat hij opnieuw gekozen is. De vorige keer dat hij president was, heeft hij veel druk uitgeoefend op de Iraanse overheid en de Revolutionaire Garde, maar ook op Hamas bijvoorbeeld. Ik geloof dat de Iraanse bevolking bevrijd moet worden van de islamitische staat en dat dat niet alleen een grote zegen is voor Iran, maar ook voor alle Europese landen. Het doel van de overheid is namelijk om de islam in alle landen te verspreiden. Wanneer deze overheid valt, zal dat dus ook een veiliger Europa brengen.”

De bevolking lijdt al jaren onder de staat. Hebt u dan toch hoop voor de toekomst van Iran?

“In Daniël 6 zegt Darius de Grote, heerser van het Perzische rijk (het huidige Iran), dat vanaf die tijd in zijn land de God van Daniël zal worden geëerd. Honderden jaren later zien we hoe op de eerste pinksterdag drie volken aanwezig zijn: de Parthen, de Meden en de Elamieten. Zij kwamen onder andere uit het huidige Iran en zij moesten die God volgen. Ik geloof dat het lijden van de bevolking komt doordat het land zich heeft gebogen voor de islam en niet meer de God van Daniël eert, daarom is God boos. Dat zien we ook terug in Jeremia 49:34-39. Hier spreekt God dat Hij Elam (Iran) zal straffen en dat hij de inwoners naar alle plekken op aarde zal verdrijven. Tegelijkertijd spreekt God hier ook hoe Hij weer Zijn troon zal opstellen in Elam en dat Hij een omkeer zal brengen in de gevangenschap van de Elamieten.”

“Op dit moment ben ik werkzaam voor de organisaties 222 Ministries (Transform Iran) en PWR (Persian Radio, TWR), die het evangelie verspreiden in Iran door televisie- en radio-uitzendingen. Miljoenen Iraniërs luisteren naar onze uitzendingen. Daarnaast laten berichten zien dat de meerderheid van de Iraniërs geen moslim meer wil zijn. Dit én Gods beloftes uit Jeremia 49 scheppen hoop voor de toekomst.”

Dit artikel komt uit het decembernummer van onze krant Israël Aktueel. Word hier gratis abonnee!

renske lankman

De auteur

Renske Lankman

Renske heeft Midden-Oostenstudies gestudeerd, waaronder vier maanden aan de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba. Op dit moment is ze bezig met haar master Religie, Conflict en Globalisering.

Doneren
Abonneren
Agenda