Christenen voor Israël’ bureauchef Benjamin Vandeputte was in Kiev, Oekraïne, vorige week en rapporteerde over de zorgelijke toestand daar.
Volgens Benjamin is de spanning in Oekraïne om te snijden en staat er binnenkort iets groots te gebeuren. Dat zou volgens hem en vele anderen in Oekraïne een tweede offensief van het Russische leger kunnen zijn dat 300.000 extra soldaten heeft gemobiliseerd sinds november 2022. In deze analyse meer over het werk dat een hulpteam van Christenen voor Israël doet voor de Joodse gemeenschap in Oekraïne en over de huidige rol van Israël, maar ook die van Iran in de oorlog.
Israël en de oorlog in Oekraïne
Wat heeft de oorlog in Oekraïne met Israël te maken zult u zich wellicht afvragen. Het antwoord op die vraag is: heel veel, en niet alleen omdat zowel Oekraïne als Israël worden bedreigd in hun voortbestaan door een fanatieke agressor. Er zijn al sinds maanden bewijzen dat Rusland en Iran een bondgenootschap hebben gesloten waarbij Iran geavanceerde wapens levert aan de Russen. In ruil daarvoor krijgt Iran Russische hulp bij het kernwapenprogramma van de Islamitische Republiek. Zoals we zullen zien heeft Israël onlangs een aanval op Iran uitgevoerd die direct te maken lijkt te hebben met de oorlog in Oekraïne. Meer daarover later.
Kritieke fase
De oorlog in Oekraïne lijkt nu in een kritieke fase te zijn beland. Dit kan worden opgemaakt uit een aantal rapporten die over de laatste week werden gepubliceerd. De laatste ontwikkelingen laten volgens experts en ooggetuigen zien dat het Russische leger zich opmaakt voor het lang geanticipeerde voorjaarsoffensief dat het moreel van het leger van President Zelensky moet gaan breken. Of het zo ver komt valt nog te bezien, en hangt ook af van wat de vrije wereld zal doen met Zelensky’s smeekbeden om meer geavanceerde wapens te leveren, inclusief F-16 gevechtsvliegtuigen en moderne tanks. De F-16’s zullen er waarschijnlijk niet komen maar verschillende Europese landen en de Verenigde Staten hebben toegezegd om moderne tanks te leveren aan Oekraïne.
Het gaat hierbij om verschillende types tanks die in Westerse legers worden gebruikt, zoals de Leopard en de Amerikaanse M1 Abrams tank. Die verschillende types zijn geen voordeel omdat de bemanningen van de tanks in Oekraïne eerst getraind moeten worden. Ook is er een gebrek aan ammunitie zoals artilleriegranaten. De Verenigde Staten hebben daarom in overleg met de regering van Israël honderdduizend van deze granaten uit hun magazijnen in Israël gehaald. Dit is echter momenteel niet de enige link tussen de oorlog in Oekraïne en Israël.
Mossad aanval in Iran
Israël helpt Oekraïne niet alleen met cruciale inlichtingen over, bijvoorbeeld, de Iranese wapens die Rusland gebruikt, maar ook door de wapenindustrie van de Iran aan te vallen. Onlangs viel de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad een wapenfabriek aan in de stad Isfahan. Drie zogenaamde Quadcopters richtten grote schade aan in de fabriek waar, naar verluidt, op afstand bestuurde aanvalsvliegtuigen (UAV’s) werden geproduceerd. Het regime in Teheran maakte later bekend dat het een aantal Mossad agenten had gearresteerd die de quadcopters hadden bestuurd. Het zou gaan om Iranese Koerden die voor Mossad werkten.
The New York Times rapporteerde daarop dat het zeker was dat Mossad achter de aanval zat en deze had uitgevoerd vanwege “Israël’s eigen veiligheidsinteresses”. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk omdat de aanval kwam op een moment dat bekend was geworden dat Iran niet langer alleen de Shahed 135 UAV aan Rusland levert. De Islamitische Republiek levert nu ook andere types lange afstand UAV’s die een grotere bom kunnen vervoeren dan de relatief primitieve Shahed 136. De eerste levering betrof 18 UAV’s van het type Mohajer-6, de Shahed 191 en 129 die beiden een 200 kilometer bereik hebben en niet, zoals de Shahed 136, vernietigd worden tijdens een aanval. De Iraniërs vervoerden de UAV’s met schepen en burgervliegtuigen, iets dat we kennen van de wapenleveranties aan de Iranese milities in Syrië.
Strategische bedreiging
Israël ziet de groeiende samenwerking tussen Iran en Rusland klaarblijkelijk als een strategische bedreiging maar kan dat niet hardop zeggen vanwege de gevoelige relaties met Moskou. Zoals bekend hebben de Russen grote invloed op wat er gebeurt in Syrië waar Iran al jaren bezig met een militaire opbouw. Er is bovendien een relatief grote Joodse gemeenschap in Rusland die al indirect is bedreigd door het regime van Vladimir Putin. Het leek er lange tijd op dat de Russische regering een einde zou maken aan de activiteiten van het Joods Agenschap in Rusland. Dit vanwege een valse beschuldiging dat het agentschap zich schuldig zou maken aan spionage.
De regering van Oekraïne wil echter nog steeds dat Israël meer doet dan wat het tot nu toe deed.
Het in Israël geproduceerde Iron Dome anti raketschild staat nog altijd hoog op Zelensky’s verlanglijst voor geavanceerde wapens, evenals op afstand bestuurde vliegtuigen (UAV’s). Israël vreest echter dat deze ultra moderne wapens via het Russische leger in handen van Iranese ingenieurs zullen vallen en heeft tot nu toe geweigerd om Oekraïne te voorzien van Iron Dome en aanval UAV’s. Dit ondanks druk vanuit Washington waar de Amerikaanse regering van President Joe Biden ook vindt dat Israël meer moet doen om Oekraïne te helpen.
Verandering in houding van Israël
Eli Cohen, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken reisde op donderdag via Polen naar Kiev en werd daarmee de eerste minister uit Israël die Oekraïne bezocht, sinds het begin van de oorlog eind februari 2022.
Cohen voerde besprekingen met President Zelensky en met Dmytro Kuleba, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. Oekraïne heeft gevraagd om een lening van 500 miljoen dollar en zou graag zien dat Israël meer gewonde soldaten gaat behandelen dan het nu al doet. Cohen heropende ook de Israëlische ambassade in Kiev. Zelensky zei na de ontmoeting met Cohen dat Iran “de gemeenschappelijke vijand was” van Israël en Oekraïne. Hierop zei Cohen dat “het duivelse gezicht van Iran “ zichtbaar was geworden in Oekraïne. Israël zal Oekraïne nu een lening van 200 miljoen dollar geven en ook waarschuwingssystemen tegen raketaanvallen leveren aan het land.
De nieuwe regering in Jeruzalem beantwoordde met het bezoek van Cohen niet aan de verwachtingen die men had over de koers die Israël zou gaan varen in de oorlog in oost Europa. Premier Benyamin Netanyahu onderhield immers lange tijd een speciale relatie met de Russische President Vladimir Putin. Netanyahu lijkt zich nu echter te realiseren dat Israël niet langer aan de kant kan blijven staan in dit ernstigste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De duidelijkste aanwijzing daarvoor was Cohen’s bezoek aan Oekraïne en zijn opmerking daar dat Israël “ gecommitteerd is aan de soevereiniteit en de territoriale integriteit” van het land. Rusland was duidelijk geïrriteerd over Cohen’s bezoek aan Kiev. De Russische staatstelevisie sprak van een bezoek aan een “Nazistaat”.
Immigratie en werkvergunningen
Israël is ook op een andere wijze betrokken bij de oorlog in Oekraïne en dat is door het afgeven van duizenden werkvergunningen aan arbeiders uit de belegerde staat. Ook helpt het Israëlische Ministerie van Immigratie bij de opvang van tienduizenden Joden die uit Oekraïne willen vluchten of al zijn gevlucht. Vorige week landde op de luchthaven Ben Goerion, bijvoorbeeld, een vliegtuig vol met Joden die op ‘aliyah’ kwamen uit Oekraïne. Sommigen van hen zeiden na aankomst in Israël dat zij uit een “hel op aarde” kwamen. Sinds het begin van de oorlog heeft Israël tot nu toe 15.213 Joden uit Oekraïne opgevangen. De verwachting van het Ministerie van Immigratie is dat tienduizenden anderen zullen volgen dit jaar.
Koen Carlier het hoofd van het hulpteam van Christenen voor Israël berichtte uit Oekraïne dat er vele obstakels zijn die zijn team moet overkomen om de Joodse gemeenschap daar te helpen. Vooral oudere leden van deze gemeenschap willen vaak niet weg uit hun hun oude sovjet flats en sterven daar liever dan nog te moeten vluchten. Verder is er de mobilisatiewet waardoor mannen tussen de 18- en 60 jaar oud niet weg kunnen uit Oekraïne. Hierdoor besloot een deel van de vrouwen om toch maar in het land te blijven, aldus Carlier.
“We hebben nu een jaar ervaring in oorlogstijd om Joden te evacueren en repatriëren via voornamelijk Moldavië naar Israel. En daar gaan we mee door zolang we kunnen. Onze evacuatie bussen staan standby in Oekraïne, Moldavië en Roemenië en we hebben ook voldoende voorraden aan diesel, voedsel en allerlei andere zaken. We onderhouden voortdurend contact met vele Joodse gemeenschappen en hun leiders en die weten dat we bereid zijn hun te helpen waar nodig. Ook gaan we door met het geven van voedselpakketten en meals on wheels aan Joodse ouderen, holocaust overlevenden en vluchtelingen” berichtte Koen Carlier uit Kiev.